İşte 2012 enflasyon tahmini

İşte 2012 enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ikinci enflasyon raporunu İstanbul'da açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı şunları söyledi: "Küresel gelişmeler politikalarımız üzerinde önemli rol oynamaya devam ediyor. İlk çeyrekte küresel risk iştahı arttı ve gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarını hızlandırdı. İkinci çeyrek başı itibariyle gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarındaki oynaklık devam ediyor. Küresel risk algılamalarındaki oynaklık devam edebilir, bu esnek para politikasının önemini ortaya koyuyor. Faiz koridorunun esnekliğini kullanarak Ekim'den bu yana 3 kez parasal sıkılaştırmaya gittik.

2011'in ilk çeyeğinde enflasyon Ocak tahminlerine uyumlu seyretti. Temel enflasyon göstergeleri düşüş eğilimi sergiliyor. İktisadi faaliyette 2. çeyrekten itibaren ılımlı bir toparlanma eğilimi başlayacak. Enflasyon tahminlerimizde önemli bir değişiklik yapmadık. Cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme gözleniyor. Petrol fyiatlarında yukarı güncelleme yaptık. Petrol fiyatları varsayımını 2012 için 120, 2013 için 115 dolara çıkardık.

Enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2012 sonunda orta noktası yüzde 6.5 (önceki tahmin yüzde 6.5) olmak üzere yüzde 5.3 ile yüzde 7.7 aralığında bekleniyor. Enflasyon 2013 sonunda orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.4 ile yüzde 7.0 aralığında Bekleniyor. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörmekteyiz.

SON ÇEYREKTE DÜŞÜŞ BELİRGİNLEŞECEK

Üçüncü çeyrekten itibaren enflasyon kademeli düşecek, son çeyrekte düşüş belirginleşecek. Enflasyondaki yüksek seviye ve beklentilerdeki bozulma fiyatlama davranışlarında risk oluşturuyor, enflasyon son çeyreğe kadar hedefin belirgin üzerinde seyredecek."
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.