İşte 5 milyon kişinin beklediği zam haberi

İşte 5 milyon kişinin beklediği zam haberi

Memura ve emekliye müjde...

Tasarının yasalaşmasının ardından 15 gün içinde sendikalar ile hükümet masaya oturup 2012 yılı için geçerli zam oranını pazarlıkla belirleyecek. Böylece memur ve memur emeklilerine şubat ayında zamlı maaş almanın yolu açıldı.

Yaklaşık 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon memur emeklisinin aylardır beklediği Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı, nihayet Meclis'e gönderildi. Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis'ten geçerek yasalaşmasıyla birlikte memur ile memur emeklileri için toplu sözleşme süreci başlayacak. Yasanın ardından 15 günlük süre içerisinde sendikalar ile hükümet yetkilileri masaya oturup 2012 için geçerli olacak zammı belirleyecek. Tasarının Meclis'e gitmesiyle birlikte memura ve emekliye şubatta zamlı maaş umudu doğdu. Yasa geciktiği için memurlar ilk kez bu yıl ocakta zamsız maaş almıştı.

Memurların merakla beklediği müjdeyi Çalışma Bakanı Faruk Çelik verdi. Bakan Çelik, memurların zam alabilmesi için gerekli olan Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı'nın dün Meclis'e gönderildiğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte memurların şubatta zamlı maaş alabilmesinin yolu açıldı. Eğer hükümetin çabasıyla tasarı bir an önce Meclis'ten geçerek yasalaşırsa zamlar şubata yetişecek. Ocak ayının farkı ile birlikte zamlı maaşlar şubatta ödenecek. Ancak tasarının Meclis'ten geçmesi, onay süreci ve toplu sözleşme için masaya oturulacak olması, zamların mart ayına kalma ihtimalini de barındırıyor. Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı'nın Meclis'e gönderilmesinin ardından tasarı TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Daha sonra ise Genel Kurul'da yasalaşması gerekiyor. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Gül'ün onayının ardından sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez memurlar için toplu sözleşme süreci başlayacak. Hükümetle sendikalar zam pazarlığı yapacak. Toplu sözleşmede varılan mutabakat yasa hükmünde olacak. Uzlaşma sağlanması halinde masadaki karar geçerli olacak. Uzlaşma sağlanamazsa bu kez Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Bu heyetin belirleyeceği zam geçerli olacak.

Memurların uzun yıllardır talebi olan toplu sözleşme, 12 Eylül referandumu ile Anayasa'ya girdi. Bu nedenle her yıl 15 Ağustos ile 30 Ağustos arasında yapılan toplu görüşmeler tarihe karıştı. Zamlı maaşların artık masada alınan kararların bağlayıcı olduğu toplu sözleşme ile belirlenmesi anayasal zorunluluk oldu. Ancak Anayasa'ya giren toplu sözleşme hakkının kullanılabilmesi için gerekli yasanın çıkması gerekiyordu. Ancak yasa çıkmadığı için memur ocak ayında zamlı maaş alamamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.