İşte ABD'nin yeni dış politikası!

İşte ABD'nin yeni dış politikası!

ABD Dışişleri Bakanı Bakanı Hillary Clinton, ''Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın cesaret verici olduğunu'' belirtti ve ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte bu çabalara tam destek verdik

Clinton, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde bir oturuma katılarak Amerikan dış politikasındaki değişimi anlattı.

Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi, sınırın açılması ve Yukarı Karabağ'ın da dahil olduğu zorlu konularda uzlaşma sağlanmasına ilişkin Clinton'un görüşlerini sordu.

Clinton, ''Son dönemde Türkiye ve Ermenistan liderliği tarafından atılan cesur adımlardan çok cesaret aldım. Türkiye ve Ermenistan liderleri, ülkelerini birbiriyle ve paylaştıkları acılı geçmişle uzlaştırma yönünde adımlar attı. Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkileri normalleştirme, sınırı açma yönünde atacağı adımların, paylaşılan trajik tarihle yüzleşmede daha iyi bir ortam yaratacağına inanıyorum. Türkiye ve Ermenistan hükümetleri, bu konuda ABD'nin desteğini istediler. Son dönemdeki adımlardan cesaret alan ABD Başkanı Obama ve ben de onlara tam destek veriyoruz'' diye konuştu.

Hillary Clinton, Azerbaycan'a da, Yukarı Karabağ ve Azeri-Ermeni sorunlarına çözüm konusunda ABD'nin çabalarını kuvvetlendireceği yönünde söz verdiğini belirtti. Clinton, zaten Minsk sürecinin devam etmekte olduğunu, Amerikan Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin son dönemde iki kez Azerbaycan'a gittiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, açılış konuşmasında da Türkiye'ye özellikle değindi. Clinton, ABD'nin bölgesel aktörlerle yakın ilişkiler kurmaya özen gösterdiğine işaret etti ve bu ülkelere örnek olarak Brezilya, Endonezya ve Türkiye'yi saydı. Clinton, ''Bu ülkeler sadece ortaklarımız değil, ormanların kaybolması meselesinden demokrasi meselelerine kadar birçok konuda lider ülkelerdir'' dedi.

California Demokrat Parti Milletvekili Brad Sherman, Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılması konusunun, Obama'nın Türkiye'yi ziyareti sırasında gündeme getirildiğini hatırlattı ve ''Umarım ABD Dışişleri Bakanlığı, bu okul yeniden açılıncaya kadar, bu meselenin takipçisi olacaktır'' dedi.

Demokrat Parti New Jersey Milletvekili Albio Sires, Türkiye'nin Kıbrıs'ta asker bulundurması meselesini gündeme getirdi.

Bunun üzerine Clinton, Kıbrıs'ta her iki taraftan da yetkililerle bir araya geldiğini hatırlattı ve ABD'nin, iki toplumlu, iki bölgeli, federal bir çözüme destek verdiğini söyledi.

Clinton, Kıbrıs'ta tarafların ''kendi çözümlerine'' ulaşması için ABD'nin elinden gelen desteği vereceğini kaydetti.

Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Gus Bilirakis de benzer yönde bir soru sordu. Clinton, daha önce Annan Planının Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlattı ve ''Biz dışarıdan bir çözüm dayatmak niyetinde değiliz. Çözüm, adadakilerin kendi çözümü olmalı. İki toplumun da çıkarlarını koruyan, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon olmalı'' diye konuştu.

''Kıbrıs'ın çok stratejik bir konuma sahip olduğunu'' ifade eden Clinton, ''Bu sorun her iki toplum için de tatmin edici bir şekilde çözülebilirse, Kıbrıs'ın geleceği sınırsız olacak. Bu, sadece iki toplumun değil, herkesin çıkarına'' dedi.

ABD'NİN YENİ DIŞ POLİTİKASI

Clinton, Amerikan dış politikasında bir değişime işaret ederken, ''Biz yeni bir diplomasi ortaya koyduk. Bu diplomasi, Obama liderliğinde ortaklık, pragmatizm ve ilkelerle güçlendirilmiş bir diplomasidir'' dedi.

Sık sık İran ile ilgili sorularla karşılaşan Clinton, ''İran'ın oluşturduğu tehdide karşı gözlerimiz açık. Bu ülkenin nükleer silah üretme amacına ilişkin yanılgı içinde değiliz'' diye konuştu.

Dünya üzerindeki ülkelerin İran'ın nükleer silah elde etmesine karşı ABD ile çalışmanın gereğine inandığını söyleyen Clinton, İran'ı, Lahey'deki Afganistan konferansına çağırdığını hatırlattı.

Bununla birlikte Clinton, İran'ın nükleer silah elde etme amacına karşı çabaların meyve vermemesi durumunda çok ciddi yaptırımların devreye sokulması yönünde de çalışıldığını vurguladı.

Clinton, Hamas ile yeni Amerikan yönetiminin nasıl bir ilişki içinde olacağı sorusuna karşılık, şiddeti reddetmeyen ve İsrail'in varlığını tanımayan Hamas'ı da içine alacak bir Filistin yönetimiyle Amerikan hükümetinin ilişki içinde olmayacağını söyledi.

''SAVAŞI BİTİRİYORUZ''

Irak'ta savaşın ne zaman biteceği sorusuna karşılık Clinton, ''Savaşı bitiriyoruz. Bunun için bir tarih var'' dedi.

Obama'nın Guantanamo'yu kapatma emri verdiğini hatırlatan Clinton, sözler kadar eylemlerin de önemli olduğunu vurguladı. Clinton, ülkede büyük bir değişimin söz konusu olduğuna işaret etti ve ''Ordunun müzisyenleri bizim yurt dışındaki diplomatlarımızın sayısından daha fazla'' örneğini verdi.

ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin teröristlerin sorgusuna ilişkin belgelerin açıklanması yönündeki çağrısından bahseden Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Dana Rohrabacher'e cevaben Clinton, ''Ben Cheney'yi güvenilir bir kaynak olarak görmüyorum'' dedi.

Bu sözleri salonda gülüşmelere yol açan Clinton, sorgu sürecinde meydana gelenlerin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi

Etiketler :