İşte başdöndüren trafik

İşte başdöndüren trafik

Başbakan Erdoğan'ın ziyaret trafiği baş döndürüyor. Erdoğan en çok AB'nin kalbine uçtu. AK Parti iktidara geldikten buyana rekor kırdı. 239 gezisi iptal oldu, 240 gezi belirsiz!

Başbakanlık görevini üstlendiği günden bu yana 81 ayrı ülkeye 237 sefer düzenleyen Erdoğan, önümüzdeki günlerde İngiltere ve İsveç gezisine çıkacaktı. Ancak İsveç'in sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nı kabul etmesi, bu ülkeye ziyaretin iptalini beraberinde getirdi. Alınan karar, 240. gezi olarak planlanan ABD turunu da tartışmaya açtı. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin de geçtiğimiz günlerde İsveç'tekine benzer bir tasarıyı kabul etmesi nedeniyle Erdoğan'ın ABD'ye gidip gitmeyeceği merak konusu oldu.

Cafesiyaset'in derlemelerine göre Başbakan Erdoğan, 16 Mart'ta İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un davetlisi olarak bu ülkeye çalışma ziyaretinde bulunacak. Hemen ardından "Türkiye-İsveç 1. Hükümetlerarası Zirvesi"ne katılım öngörülüyordu. Ancak ziyaret iptal edildi.

Erdoğan'ın 12-13 Nisan tarihlerinde de ABD gezisi planlanıyor. Bu tarihte, ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğini yapacağı ve 40 ülkeden liderlerin katılacağı "Nükleer Enerji Zirvesi" düzenlenecek. Henüz, ziyaretin iptal edileceğine dair bir değerlendirme yapılmadı. Başbakanlık kaynakları, Dış İlişkiler Komitesi'nden bir oy farkla geçen sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın, 24 Nisan'da Temsilciler Meclisi'ne getirilmesinin gündemde olduğunu, dolayısıyla bunun engellenmesi bakımından değerlendirmelerin sürdüğünü belirtiyor. Erdoğan'ın mayıs ayında da Yunanistan'a gezisi öngörülüyor.

ABD'ye 15. gezi olacak

Bugüne kadar 237 ziyaret yapan Erdoğan, en fazla ABD'ye gitti. Bu ülkeye çeşitli nedenlerle 14 gezi düzenleyen Başbakan'ın nisan ayındaki programı gerçekleşirse 15. ziyaret olacak.

İkinci sırada AB ve NATO'nun kalbi sayılan Belçika var. Bu ülkeye 13 gezi düzenlendi.
Almanya'ya 11 kez giden Başbakan, 10 kez Azerbaycan'a, 9'ar kez Suudi Arabistan ve İngiltere'ye, 8'er kez de Suriye ve İtalya'ya gitti. İsviçre, gerçekleşen 7 ziyaretle bu ülkeleri izlerken, Fransa, Rusya 6'şar kez ziyaret edildi.

Asya'dan Avrupa'ya, Avustralya'dan Afrika ve Amerika'ya kadar 5 kıtaya yayılan geziler sırasında Maldiv Adaları, Sri Lanka, Mozambik, Etiyopya gibi bugüne kadar ilişkilerin sınırlı kaldığı çeşitli ülkelere de gidildi.

Başbakan, komşulardan en çok 10 kez ile Azerbaycan'a giderken, Suriye'ye 8, KKTC, Yunanistan ve Gürcistan'a 5'er, İran'a 3, Irak ve Bulgaristan'a 2, Nahçıvan'a da 1 kez ziyarette bulundu.

Soykırımı kabul eden ülkelere de gidildi

Başbakan, İsveç gezisini iptal etmesine karşın, daha önce benzer tasarıları kabul eden birçok ülkeye de gitti.

Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre, İtalya, Almanya, Lübnan, Rusya, Yunanistan, Polonya, ABD'nin çok sayıda eyaleti sözde Ermeni Soykırımı Tasarılarını kabul etmiş durumda. Erdoğan, Rum Kesimi ile birlikte bu tasarıları Meclislerinden geçiren Arjantin, Kanada, Slovakya, Uruguay, Şili, Vatikan ve Venezuela'ya henüz bir sefer düzenlemedi.

Etiketler :