İşte Batı'nın çifte standardı

İşte Batı'nın çifte standardı

İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Logan, "Birçok ülke nükleer güce sahip olduğu için İran'ın da nükleer güce sahip olma hakkı olduğunu söylemek çok büyük hatadır" dedi.

İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Sir David Logan, Türkiye'nin İran'la ilişkileri, dış politikada uygulanan "komşularla sıfır problem" politikası, AB ile yürütülen müzakere süreci gibi konularda soruları yanıtladı. David Logan, İran'ın nükleer programıyla ilgili, birçok ülkenin nükleer gücü olduğu için İran'ın da nükleer güce sahip olma hakkı olduğunu söylemenin "çok büyük hata" (!) olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer silaha sahip olmasına izin verilen bazı ülkeler olduğu için, diğer ülkelerin de nükleer silahlara sahip olması gerektiğini söylemek ciddi bir hata olur."

Logan, Türkiye'nin de NPT'ye taraf olan ve anlaşmayı imzalayan ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. Türkiye ve İran'ın Ortadoğu'da bölgesel güce sahip iki ülke olduğunu ve tarihten gelen ortak birçok şeyi paylaştıklarını ifade eden Logan, iyi ilişkiler dolayısıyla Türkiye'nin İran'ın nükleer gücüyle ilgili oynayacağı önemli bir rol olduğuna (!) inandığını kaydetti. Ancak Logan, "nükleer silahlar konusuyla ilgili İran'ın yaptığını önemsememenin, yanlış olacağını" vurguladı.

"Türkiye, AB'ye yarar sağlar"

Türkiye'nin hem bölgesinde ilişkilerini geliştirip, hem de AB ile ilişkilerini iyi yürütebileceği görüşünde olduğunu belirten Logan, "Eğer Türkiye önemli bir bölgesel güç olursa, AB üyesi olduğunda bu, Avrupa'nın dış politikasına yarar sağlayacaktır" dedi. Logan, Türkiye'nin Ortadoğu, Kafkasya gibi bölgelerdeki ülkelerle sahip olduğu ilişkilerle, Birlik için başka bir AB üyesi ülkenin sahip olmadığı bir değere sahip olacağını da söyledi. Eski Büyükelçi Logan, dolayısıyla "Türkiye'nin geliştirdiği mevcut dış politikanın, AB'ye zarardan ziyade yarar sağlayacağını" ifade etti.

Birleşik Krallık'ta gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerin hatırlatılması ve Muhafazakar Parti'nin iktidara gelmesi durumunda, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğin değişip değişmeyeceğinin sorulması üzerine Logan, "İngiltere'de hem İşçi Partisi'nin hem de Muhafazakarların Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini" belirterek, "destek anlamında bir sıkıntı olacağını düşünmediğini" bildirdi.
 

Etiketler :