İşte darbe planlarının baş aktörleri

İşte darbe planlarının baş aktörleri

Balyoz, Sarıkız, Ayışığı, Ergenekon, İrticayla Mücadele Eylem Planı, Kafes ve Poyrazköy. Hepsi yasa dışı, darbe girişimi, kaos planı...

Balyoz Darbe Planı'nın hazırladıkları gerekçesiyle halen yargılamaları süren birçok sanık, son yıllarda deşifre edilen karanlık planların da altına imza attı. Balyoz'u gerçekleştiremeyen generallerin 1 yıl sonra Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarında görev altığı ortaya çıktı. 2003'te Balyoz'da aktif olarak görev alan bazı isimler, 2009'da bu kez Kafes Eylem Planı'nı ve İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın hazırladı. Ergenekon davasında sanık olarak adı geçen birçok isimin ortak noktası da yine Balyoz Darbe Planı'nda görev almaları oldu. Halen Balyoz'dan yargılanan çok sayıda isim Poyrazköy ve Kafes davalarında da sanık olarak yer aldı. Darbeci anlayıştan sıyrılamayan bu isimler her fırsatta yeni planlar hazırlamaya koyuldu. İşte Balyoz'dan Ergenekon'a Kafes'ten Poyrazköy'e değişmeyen isimler:

ÖNCE EMASYA SONRA BALYOZ

* 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan: 2003'te Balyoz Darbe Planı'nı hazırladı. Balyoz'a sözde hukuki dayanak olarak gösterilen EMASYA (Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü) 1997 yılında dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Çetin Doğan tarafından hazırlandı. Mülki amirler talep etmese bile askere şehirlerde toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA'nın altında Doğan'ın imzası yer aldı. 28 Şubat dönemine damgasını vuran protokol, Balyoz Darbe Planı'nın ortaya çıkmasından iki hafta sonra 4 Şubat 2010'da iptal edildi.

'SUGA KOMUTANI'NIN GÜNLÜKLERİ

* Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Özden Örnek: Dönemin Donanma Komutanı olarak Balyoz'a destek verdi. Balyoz'un Deniz Kuvvetleri ayağı olan SUGA Eylem Planı'nı hazırlayan Örnek, Ege Denizi'nde Yunanistan ile gerginlik çıkararak hükümeti zorda bırakmayı hedefledi. 2003'teki Balyoz Planı'nda SUGA Kuvvetleri Komutanı olarak yer alan Örnek, 2004'te hazırlanan Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarında yer aldı. Örnek'in her iki darbe planını detaylarıyla anlattığı günlükleri 2007'de Nokta Dergisi tarafından ortaya çıkarıldı. Karşı çıkmasına rağmen, günlüklerin Örnek'in bilgisayarından çıktığı bilirkişi raporuyla kesinleşti. Günlükler Ergenekon'un iddianamesinin delilleri arasına girdi.

BALYOZ'DAN SONRA SARIKIZ

Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına: Dönemin Harp Akademileri Komatanı olarak Balyoz'un Hava Kuvvetleri ayağı olan ORAJ Harekat Planı'nı hazırladı. Hükümeti zorda bırakmak amacıyla Yunanistan jetleriyle it dalaşına girmeyi, gerekirse Türk jetini düşürmeyi hedefleyen plan çok tartışıldı. Sıkıyönetim ilanı için TBMM'yi baskı altına almayı planlayan Fırtına, Balyoz'dan sonra 2004 yılında Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarında yer aldı. Darbe Günlükleri soruşturmasından 'şüpheli' sıfatıyla ifade verdi.

*Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanı Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz: Balyoz'da Suga Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak görev aldı. Gürdeniz, kendisine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla tartışıldı. Ses kaydında cami, ezan ve başörtüsüne hakaretler ve ibadetlerle alay ediliyor, kurban kesenlere ağır hakaretler yağdırılıyordu.

HODSON SENARYOSUNA KATILDI

* Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri: Çetin Doğan'dan sonra Balyoz'da en etkili isim oldu. Balyoz Harekat Planı'nın koordinatörü olan Tanyeri, 2007'de ABD'nin başkenti Washington'da muhafazakar düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nde yapılan gizli toplantıya Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi (SAREM) başkanı olarak katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın öldürülmesi ve İstanbul'da kalabalık bir yerde bomba patlatılması gibi karanlık senaryoların konuşulduğu toplantıda, ABD'li komutanlara "PKK'nın üst düzey yöneticilerini teslim ederseniz AK Parti'nin oyu artar" dediği öne sürüldü.

* Tümgeneral Bertan Nogaylaroğlu: Balyoz darbesinde dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Cumhur Asparuk'un nasıl gözaltına alınacağına ilişkin talimata imza attı. Nogaylaroğlu, Süha Tanyeri ile birlikte Washinton askeri ataşesi olarak Hudson Enstitüsü'ndeki gizli toplantıya katıldı.

TERÖRİSTLERİ ÇOBAN SANDI

* Tümgeneral Gürbüz Kaya: 2003'te 1. Ordu'a bağlı 18. Zırhlı Tugay Komutanı olarak Balyoz'da görev aldı. 2008-2010 tarihleri arasında Hakkâri Tümen Komutanlığı yaptı. Bu dönemde Aktütün, Gediktepe ve Hantepe'ye saldırılarda 42 asker şehit düştü. 11 askerin şehit olduğu Gediktepe'de Heron'ların tespit ettiği teröristler için "Çoban sandık" savunması yaptı. Başbakan Erdoğan, BDP Genel Başkanı Ahmet Türk'le görüşmeye hazırlanırken 27 Mayıs 2009'da Çukurca'da patlayan mayında 6 asker şehit oldu. İki oy sonra Kaya ve emrindeki Tuggeneral Zeki Es'e ait ses kaydı ortaya çıktı. Kaya, "6 askeri şehit eden mayın PKK'nın değil TSK'nın" diyen Es'i "Hiçbir sıkıntı yok. Biz aynen planladığımızı uygularız. Hiç önemli değil. Kahrolacak bir şey yok" diyerek teselli etti. AYİM kararıyla korgeneralliğe terfi ettirildi, ancak hükümet açığa aldı.

FAİLİ MEÇHUL'DEN YARGILANIYOR

* Kayseri eski İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz: Tekirdağ İl Jandarma Alay komutanı olarak Balyoz'da görev aldı. Temizöz, Doğu ve Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle bağlantılı olduğu gerekçesiyle, 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle halen Diyarbakır'da tutuklu yargılanıyor.

* Hava Kurmay Albay Cengiz Köylü: Balyoz'un Hava Kuvvetleri ayağı olan Oraj Harekat Planı'nın hazırlanmasında görev aldı. Balyoz darbe planının ardından, MİT'in ortaya çıkardığı İP/Karagah Evleri yapılanmasında adı 'askeri sanat sorumlusu' adı geçti. Ergenekon davasından tutuklandı.

6 YIL SONRA KAFES'DE ÇIKTI

*Kuzey Deniz Saha eski Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü: Suga Eylem Planı'nın hazırlanmasında yer aldı. Darbe zemini oluşturmak amacıyla toplumsal olaylar organize etme ve terör örgütlerini kullanma çalışmasına imza attı. Balyoz'dan 6 yıl sonra Mart 2009 tarihli Kafes Eylem Planı'nı hazırlamakla suçlanan Öğütçü, hükümeti dışta zorda bırakmak amacıyla gayri müslimlere yönelik sükast ve bombalı saldırı planları içeren Kafes soruşturmasının 1 numaralı sanığı oldu.

TÜRKÇE EZAN ANDICI HAZIRLADI

* Tümgeneral Halil Helvacıoğlu: Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı olarak Balyoz'da yer aldı. 28 Şubat döneminde Batı Çalışma Gurubu'na sunulmak üzere hazırlanan Türkçe Ezan Andıcı'na, Jandarma Asayiş Daire Başkanı olarak imza attı. Hasta ziyareti kılıfında evine gittiği subayı fişleyerek TSK'dan atılmasına neden oldu. AYİM kararı ile Korgeneralliğe terfi ettirilen Helvacıoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alındı.

EYÜP'E SALDIRI İÇİN KEŞİF YAPTI

* Kurmay Albay Mustafa Koç: Balyoz darbe planı kapsamında Eyüp Camii'ne yapılması planlanan saldırı için, keşif ve gözetleme yapma görevinde bulundu. Ancak Eyüp Camii'nin saldırı için uygun olmadığı kanaatine ulaşılınca bu plandan vazgeçildi. Jandarma İstihbarat'ta Tuğgeneral Levent Ersöz'ün altında görev yaptı. Bu dönemde hazırlanan darbe planları nedeniyle Ocak 2009'da Ergenekon'dan tutuklandı.

* Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: Balyoz'a dönemin Boğazlar Komutanı olarak destek verdi. Balyoz'a destek verecek subay listelerini harırlamakla görevlendirilen Otuzbiroğlu, Hükümeti yıpratmak amacıyla Nisan 2009'da hazırlanan internet siteleri andıcına Muharebe Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Komutanı olarak imza attı. Otuzbiroğlu, İnternet Andıcı soruşturmasında emekli Orgeneral Hasan Iğsız ile birlikte şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

İRTİCAYLA MÜCADELE EYLEM PLANI HAZIRLADI

KAFES'E DANIŞMAN OLDU

*MEBS Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç: Adı Balyoz iddianamesinde 'Ankara Birlik Komutan Yardımcısı Tuğamiral' olarak geçti. Balyoz darbesinde dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Alpkaya'yı gözaltına alacak kişi olarak görevlendirilen Sağdıç, 6 yıl sonra bu kez Kafes Eylem Planı'yla gündeme geldi. Kafes Planı'nı uygulayacak hücrelerin başındaki danışma kurulunun 2 numaralı ismi olarak adı geçen Sağdıç, Kafes davasının sanığı oldu. Sağdıç'ın Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatın saklanmasına ilişkin talimatları Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeler arasında çıktı.

* İzmir Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar: Balyoz darbe planında Deniz Kurmay Albay rütbesiyle 'Ankara Bölgesi Koordinatörü' olarak yer aldı. Kafes'in Danışma Kurulu'nda yer alan Ilgar, Kafes'in 3 numaralı sanığı olarak yargılanıyor.

İRTİCAYLA MÜCADELE PLANI HAZIRLADI

* Albay Dursun Çiçek: Balyoz'da Suga Harekat Planı icrası için Akdeniz Bölgesi Müzahir Subay ve Astsubay listelerinin hazırlama görevinde bulundu. Çiçek, Balyoz darbe planından 6 yıl sonra Genelkurmay 3. Bilgi Destek Şube Müdürü olarak Nisan 2009 tarihli 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı hazırladı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nce tutuklanan Çiçek, soruşturma açılan İnternet Siteleri Andıcı'nın hazırlanmasının da görev aldı.

* Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali Türkşen: Yarbay rütbesiyle Balyoz'un icra safhası ve öncesinde gerekli operasyonel faaliyetleri yürütecek personel listesinin oluşturulmasında görev aldı. Türkşen, Balyoz'dan 6 yıl sonra Poyrazköy ve Kafes davalarının sanığı oldu.

SUGA'DAN ERGENEKON'A UZANDI

*Tuğamiral Levent Görgeç: Balyoz'un SUGA Eylem Planında Gölcük Bölgesi koordinatörleri arasında yer aldı. Kafes ve Poyrazköy iddianamesinin de sanığı olan Görgeç, ÇYDD ve ÇEV soruşturması ile ilgili hazırlanan Ergenekon'un son iddianamesinde ÇYDD ile Deniz Kuvvetleri arasında ki bağlantıyı Ergenekon adına sağlayan isim olarak geçti. İddianamede Görgeç'in, öğrencilerin Ergenekon adına faaliyet göstermelerinin sağlanması konusunda görevlendirildiği belirtildi.

SUİKAST NOTUNDA ADI GEÇTİ

* Albay Tayfun Duman: Yarbay rütbesi ile yer aldığı Balyoz planında İzmir ve Marmaris bölgesindeki darbeye destek verecek subay astsubay listesinin hazırlanmasını sağladı. 2010'da açılan Poyrazköy ve Amirallere Suikast davasının sanığı olarak yer alan Duman'ın adı, Deniz Kuvvetleri ve Donanma Komutanı'na suikast hazırlığını ortaya çıkaran suikast notunda "Alb. Tayfun Duman'dan gelecek fizibiliteye göre Uğur ve Metin Paşa'ya yapılacak operasyonun detay ve tarihlerini Levent Bektaş, Orhan Yücel Albay üzerinden iletecek... " şeklinde yer aldı.  Balyoz'a bağlı SUGA Eylem Planı'nda görev alan albaylardan İbrahim Koray Özyurt, Dora Sungunay, Muharrem Nuri Alacalı 2010'da açılan Poyrazköy davasında sanık olarak yer aldı. Yine SUGA'da görev alan Mücahit Erakyol da Poyrazköy ve Kafes davalarında sanık olarak yer aldı.

* Tuğamiral Fahri Can Yıldırım: Balyoz darbesine karşı çıkan amiralleri gözaltına alacak personelin görevlendirme yazısının altına imza attı. Poyrazköy ve Amirallere Suikast iddianamelerinin delilleri arasına giren Gündemlerim adlı belgede, Fahri Can Yıldırım, " Şafak ve Fahrican Y. bizim çocuklardan, kuvvet bunların terfisi üzerine bina edilecek, alt kadememizdeki yapılanmamız için bu iki isim çok önemli. Fahri Can, Güneydoğu kökenlileri temsil edecek" şeklinde yer aldı. Yıldırım,Yürekli gibi 2010 YAŞ'ta tuğamiralliğe terfi ettirildi.

 BUGÜN

Etiketler :