İşte dünyanın IŞİD'i bitirme planı!

İşte dünyanın IŞİD'i bitirme planı!

Kerry, BM Güvenlik Toplantısı'nda IŞİD'i bitirmek için hazırlanan 4 aşamalı planı anlattı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem Başkanı ABD’nin Dışişleri Bakanı John Kerry başkanlığında Irak konulu özel toplantı yapıldı. Kerry, toplantıda IŞİD ile mücadele için hazırlanan planın detaylarını anlattı, bölge ülkelerinden destek istedi.

Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıda IŞİD terörü masaya yatırıldı. 39 memleket temsilcisinin katıldığı toplantıda Kerry, IIrak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD 'e karşı alınacak tedbirleri söyledi . Irak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD 'e karşı kurulacak olan koalisyona askeri yardım yapılacağını ifade eden Dışişleri Bakanı, bölgedeki insani yardımların devam edeceğini ifade etti.

Kerry, IIrak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD 'in gelir kaynaklarının kurutulması ve örgüte katılımın engellenmesi gerekmekde olduğunu vurguladı. İşte Kerry'nin açıklamalarından bazı satır başları;

"Irak'ta yeni hükümete desteğimizi açıklamak için de bir araya geldik. Bu süreçte Irak'da kaydedilen mesafeyi de gözden kaçırmamak gerekiyor. Bağdat'a gittiğimde Irak'ın yeni temsilcileriyle görüştüm. Bu görüşmede kararlılıklarını ilettiler bana. Özellikle de bölünmüşlükle başedebilecek. Gerek enerji kaynakları olsun, bölgesel özerklik olsun, güvenlik güçlerinin etkinliği olsun bu konudaki kararlılıklarını dile getirdiler. 

"IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜDÜR, BU KADAR NET"

Obama'nın açıkladığı gibi IŞİD bir terör örgütüdür. Bu kadar basit ve nettir. Katliam dışında hiçbir ideolojisi, misyonu olmayan bir terör örgütüdür. IŞİD daha önce benzeri görülmemiş, bir gaddarlık sergiliyorlar. Elleri arkadan bağlanmış rehineleri öldürüyorlar. Kadınları zorla evlendiriyorlar. Dini azınlıkları soykırımla tehdit ediyorlar. Amerikagazeteciler ile İngiliz yardım görevlisini rehin almışlar ve gaddar biçimde öldürdüler. IŞİD, Irak ve Suriye ile bölge ülkeleri için büyük tehdit! Eğer kontrol edilmesse IŞİD, bu bölgenin de ötesi için de büyük tehdit olmaya devam edecek. Dünya bu zorluğa nasıl cevap verecek bunu tarih değerlendirecek. 

"IŞİD İLE MÜCADELE İÇİN KOALİSYON"

Terör örgütünün karşısında tek çaremiz var. Bütünlük ve küresel bir kampanya ile karşılık vermek zorundayız. İster Irak'ta olsun ister Suriye'de olsun IŞİD''in güvenli bir barınak bulamaması gerekiyor. IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyon sadece askeri değil kapsamlı bir kolisyon olmalı. Özellikle pek çok alanda işbirliği olmalı. Amaç kendisini dini bir hareket olarak nitelendiren; ancak dini maskara eden bir örgütten bahsediyoruz. İran dahil olmak üzere, bütün hepimiz için tehdit oluşturuyor. IŞİD'e karşı birlikte çalışacağız, işbirliği yapacağız. 

MISIR, AVUSTRALYA, ALMANYA, FRANSA...

Askeri alanda, bölge ülkeleri zaten yardımda bulunuyorlar. Atılacak adımlar konusunda ve lojistik alanda yardımcı oluyorlar. Mısır önemli ölçüde, kendi güçleri ve Irak Kürt güçleri arasında bir eş güdüme katkıda bulunacak.

Avustralya, savaş uçakları ve personelle katkıda bulunuyor. Almanya bu tehdidin farkında ve uzun süredir benimsediği politikadan vazgeçip yardımda bulunuyor. Fransa'da ilk kez keşif uçuşlarının ardından bugün de IŞİD hedeflerini vurdu, hava saldırılarında. Tüm bunlar IŞİD'e karşı yapılan mücadeleyi gösteriyor.

"IŞİD'İN FİNANSMAN KAYNAKLARI KURUTULMALI"

İnsani yardım konusunda da pek çok ülke yardımda bulundu. 1 milyar dolardan fazla yardım sözü verdi. Biz bu noktada IŞİD'in finansmanın kesilmesi konusunda önemli mesafe aldık. Bahreyni yakın gelecekte uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapacak.Bu aşamada yabancı militanlarında örgüte katılmasını önlememiz lazım. Körfez ülkelerinin hepsinden yabancı militan geçişi var. Militanlarının katılmasının hukuki olarak bir yaptırımının olması, terörle mücadelede önemli bir adım. Son olarak örgütün bu zehirli propagandasının önüne geçilmesi gerekiyor. Artık bu kadar aşırı uçlarda yer alan bir örgütün, önüne geçmek gerekiyor. Gençlerin beynini yıkalan ve bunları Allah adına yaptıklarını söyleyen örgütün önüne geçilmesi gerekiyor. Suudi din adamları bu konuda bir açıklama yaptı. Özellikle IŞİD'e katılımın önüne geçilmesi gerekiyor."
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.