İşte emekli olabilecekleri kademe

İşte emekli olabilecekleri kademe

Bakanlar Kurulu'nda masaya yatırılan çalışmaya göre polislerin mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla düşürüldü.

1'in 4'ünden emekli olma imkanı olmayan polisler bundan böyle bu haktan yararlanabilecek. Konuyla ilgili çalışmayı İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gelişmeyi doğrularken o polislerle ilgili geçmişte önemli adımlar attıklarını kaydetti. Bozdağ, şu anda Meclis'te olan Askerlik Kanunu tasarısıyla ilgili asker hizmeti sunan astsubaylarla ve diğer kişilerle ilgili de önemli adımlar bulunduğunu belirtti.

Mecburi hizmet süresini 15 yıldan 10 yıla çektiklerini açıklayan Bozdağ, "Öte yandan 1'in 4'ünden emekli olamıyorlardı, onlara 1'in 4'ünden emekli olma imkanı da getiriyoruz. Bu noktada bunu polislere de yansıtacağız, polisler de aynı şekilde olacak. Onunla ilgili geçen Bakanlar Kurulu’nda konuşuldu, talimatı verildi. 1'in 4'ünden hem polislerin hem de astsubayların emekli olmasının önündeki engeli kaldıracağız" dedi. Konuyu İçişleri Bakanı Şahin'in gündeme getirdiğini vurgulayan Bozdağ, "Bu eksikliğin giderileceğini düşünüyorum, o konuda çalışma var" ifadesini kullandı.

1’in 4’ü müsteşar emekliliği ve yeşil pasaport

Kamu çalışanlarının emeklilik sisteminde 1'in 4'ü en yüksek dereceden emeklilik anlamına geliyor. Müsteşarlar, genel müdürler, genel müdür yardımcıları 1'ün 4'ünden emekli oluyor. Maaşları da ona göre yüksek yatırılıyor. İki yıllık yüksekokul eğitimi alan kamu görevlileri 1'nci derece 4'üncü kademeden emekli olabilirken, astsubay ve polisler, herhangi bir yüksekokul bitirse bile 1'nci derece 3'üncü kademeden emekli olabiliyor. Bu durumda emekli maaşlarında polis ve astsubaylar için adaletsizlik yaşanıyor.

EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜKTÜ

Üniversite mezunu olsalar bile polisler ve astsubaylar en fazla 1'in 3'üne kadar yükselebiliyordu. Bu durumda emekli maaşlarında 50-100 lira arasında hak kaybı olurken, aynı zamanda yurtdışına çıkışlarda kolaylık sağlayan yeşil pasaport kullanma hakkına da kavuşamıyorlardı. Hükümetin çalışmasıyla polis ve astsubaylar ile eş ve çocukları da yeşil pasaport alabilecekler.

ZORUNLU HİZMET 10 YIL

Mecburi hizmette 15 yıl görev yapma zorunluluğu subay ve astsubaylarda 10 yıla düşecek. Polislerde mecburi hizmet yok. Astsubaylar mecburi hizmette 5 yıl erken ayrılmayla emeklilik, özlük haklarına kavuşabiliyor. 15 yıldan önce ayrılan askerlerden eğitim masrafları tahsil ediliyordu. Bu süre 15 yıldan 10 yıla düşecek.

bugün

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.