İşte 'evet' ve 'hayır'cı STK'lar

İşte 'evet' ve 'hayır'cı STK'lar

Erdoğan’ın ültimatomundan sonra onlarca kurum ve kuruluş oyunun rengini açıklamaya başladı. İşte son durum:

Erdoğan’ın ültimatomundan sonra onlarca kurum ve kuruluş oyunun rengini açıklamaya başladı: Hukukçular Birliği Vakfı, Memur Der, Konya Ticaret Odası, Trabzon’dan 61, Samsun’dan 94, Adana’dan 106, Diyarbakır’da 495 sivil toplum örgütü evet oyu kullanacaklarını açıkladı. Engelliler Konfederasyonu ise ‘Hayır’ dedi.

Gülümhan Gülten'in haberi

Başbakan’ın referandumda vereceği oyun rengini belli etmeyen sivil toplum kuruluşlarına dönük olarak “bitaraf olan bertaraf olur” çıkışıyla, gözler örgütlere çevrilirken, son iki günde sayısız sivil toplum örgütü etik olup olmaması tartışıla dursun, sandıktaki rengini belli etmeye başladı.

Hukukçular Birliği Vakfı, Memur Der, Konya Ticaret Odası, Trabzon’dan 61, Samsun’dan 94, Adana’dan 106 sivil toplum örgütü ‘evet’ oyu kullanacaklarını açıkladılar. Ayrıca Ülkücü ve Milliyetçi Hukukçular Platformu üyesi 109 avukat ‘evet’ oyu kullanacaklarını yazılı bir açıklamayla deklare etti. Ardından Diyarbakır’da Sivil Dayanışma Platformu’nun üyesi 495 sivil toplum örgütü ‘evet’ oyu kullanacaklarını açıkladı. Dün de Engelliler Konfederasyonu oyunun rengini açıkladı ancak, ‘hayır’ dedi.

Başbakan’ın çıkışının ardından birden bire ‘evet’ oyu kullanacağını açıklayan sivil toplum kuruluşu ve işalemi örgütlerinin arasına dün de Diyarbakır’dan katılım oldu. Buna göre Güneydoğu iş dünyası, BDP’nin boykot kararına rağmen 12 Eylül’deki referandumda ‘evet’ oyu kullanacaklarını açıkladılar. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Ziraat Odası, Eczacılar Odası, Diyarbakır Mali Müşavirler Odası, DOGÜNSİFED, GÜNSİAD, DİSİAD, DİGİAD MÜSİAD, DİKAD, OSİAD ve OSGİAD temsilcileri adına hazırlanan ortak basın açıklamasında, “İleriye doğru atılacak adımları desteklemek için halk oylamasında ‘evet’ oyu kullanacağız” dediler.

Bitaraf olanlar...

Başbakan’ın öfkesinden nasibini alan başlıca kuruluş TÜSİAD olurken, Başbakan’ı ziyaret eden TOBB heyetinin de referandum konusunda tavrını net olarak ortaya koymaması, iktidar partisinde tepki yarattı. Türk-İş, KESK ve TİSK de oyunun rengini açıklamayan kuruluşlar arasında yer aldı. Türk-İş yönetiminin ‘evet’ demek istediği ancak bağlı sendikaların ezici bir çoğunluğunun ‘hayır’ demesi yüzünden karar açıklayamadığı belirtiliyor. ‘Örgütümüz ağırlıklı olarak hayır diyor’ da diyemeyen Türk-İş yönetimi çareyi topu taça atmakta buldu.

TOBB suskun ama İTO ''evet'' dedi bile

TOBB’un tavrına rağmen, TOBB bünyesindeki İstanbul Ticaret Odası ‘nın (İTO) açıkça referandumda ‘evet’ oyu vereceğini açıklaması, buna karşılık, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) yanı sıra Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) gibi diğer büyük odaların oy açıklaması yapmaması, iş dünyasının en büyük örgütünde bölünmüşlük görüntüsü yarattı. Adının açıklanmasını istemeyen bir oda başkanı, “Şimdi İTO Başkanı Yalçıntaş ‘Biz evet diyeceğiz’ dedi diye bütün oda üyeleri evet mi diyecek sanki. Böyle saçma bir süreç hiç yaşamamıştık. Hadi Başbakan talihsiz bir açıklama yaptı. Demokrasiyi içine sindirmiş olması gereken sivil toplum kuruluşları neden bu talihsiz açıklamaya prim veriyor anlaşılır gibi değil” dedi.

Yeni Anayasa paketi mükemmel olmasa bile bizi 2-3 adım ileri götürecekse destekliyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD’ın referanduma yönelik açıklamalarına ilişkin, “İş alemi de tabii ki Türkiye’nin önemli bir kesimidir. Onların da tabii ki Türkiye’nin geleceğini belirleyecek gündeme duyarsız kalmasını bekleyemezsiniz. Dolayısıyla bunu o çerçevede değerlendirmekte yarar var” dedi.

Şimşek, şöyle devam etti: “Anayasa değişikliği bir iktidar oylaması, herhangi bir partinin gündemiyle ilişkili değil. Anayasa değişikliği bize kalırsa Türkiye’nin, çocuklarımızın geleceğiyle ilişkilidir. Demokrasimizin standartlarını daha ileri götürmek mi istiyoruz, bu sorularla ilişkili bir paket var gündemde. Keşke yoğun olarak içerik tartışılsa. Biz bunu bekliyoruz. İş alemi de tabii ki Türkiye’nin önemli bir kesimidir. Onların da tabii ki Türkiye’nin geleceğini belirleyecek gündeme duyarsız kalmasını bekleyemezsiniz. Vatandaşlarımızın ekmekle özgürlük arasındaki tercihini biz gereksiz, anlamsız buluyoruz. Böyle bir tercih olmaması lazım. Hem ekmek büyüyecek, hem daha fazla özgürlük olacak... Ben gerçekten bütün samimiyetimle söylüyorum, bu Anayasa paketi bunu sağlıyor. Mükemmel mi ? Değil, ama nedir, biz mükemmeliyetçi arayışımızın, ilerlemenin önünde bir engel olmasını tabii ki kabul etmeyiz, ona izin veremeyiz. Yani bizi, 2-3 adım ileri götürecekse, çok daha kapsamlı, mükemmel bir değişiklik olmasa bile bunu memleket yararına olduğunu düşündüğümüz için destekliyoruz. Tabii ki takdir edersiniz ki her kesimden destek bekliyoruz.”

Vatan

Etiketler :