İşte Gözaltına Alınacak Amiraller

İşte Gözaltına Alınacak Amiraller

Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen Balyoz'a ait yeni belgeler darbe planının uygulamaya koyulduğunu ortaya çıkardı.

Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki aramada bulunan çuvallardan ele geçirilen belgeler Balyoz Darbe Planı'nı uygulamaya sokulduğunu gözler önüne serdi.

Darbede görev alacak personelin tek tek belirlendiği, darbeye karşı çıkan amirallerin isimleri ve kimler tarafından gözaltına alınacağı ayrıntılı bir şekilde yazıldığı ortaya çıktı.

Darbe karşıtı amiralleri gözaltına alacak personele MP-5 makineli tabanca tahsis edildiği ve yemin ettirilerek muhtıra imzalatıldığı tespit edildi.

AYİM'in terfi ettirdiği paşa

Hükümetin onaylamamasına rağmen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararıyla terfi ettirilen Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun albay rütbesiyle 10 Ocak 2003 tarihli hazırladığı şok belgede, "Suga Harekat Planı İcrası'na ilişkin önemli bir detay yer aldı. Donanma Komutanlığı'nın emri doğrultusunda Suga planının icrasına karşı çıkan ve engel olan komutanların gözaltına alınması ve yetki devri içeren tebligatın yapılması amacıyla personel görevlendirilmesinin istendiği belirtilen yazıda, "Görevlendirilen personele MP-5 makineli tabanca tahsiz edilmiş, yemin ettirilerek muhtıra imzalatılmıştır" denildi.

Alpkayaya Kadir Paşa zimmetli

Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda darbe karşıtı 16 amirali gözaltına alacak askeri personel tek tek belgelerde belirtildi. Dönemin Ege Deniz Bölge Komutanı olan Tuğamiral Hüseyin Hoşgit imzalı belgede gözaltına alınacak komutanların isimleri ve işlemi yapacak askerlerin isimleri tek tek kaydedildi.

GÖZALTINA ALINACAK AMİRALLER

Buna göre Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Alpkaya, özel sekreteri Albap Soner Polat ve o dönem Tuğgeneral rütbesiyle Genelkumay Yunanistan-Kıbns Daire Başkanı olan Kadir Sağdıç (Halen Koramiral-MEBS Komutanı) tarafından gözaltına alınacak. Dönemin Deniz KuvveÜeri Kurmay Başkanı olan Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Metin Ataç, albaylar Semih Çetin (Halen Tümamiral) ve Serdar Okan Kırçiçek (Halen Tuğamiral) tarafından gözaltına alınması planlanırken, dönemin Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı olan Deniz KuvveÜeri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ise albaylar Fatih Ilgar (Halen Tuğamiral) ve Selçuk Güneri tarafından gözaltına alınması planlandı. Tuğgeneral Hoşgit imzalı belgede Tümamiral Ömer Esen-türk, Tümamiral Engin Heper ve Tuğamiral Necati Kurt'un isimleri yer aldı.

Gözaltına alınacak paşalar

Güney Deniz Saha Komutanlığı bünyesinde görevli amirallerin gözaltı yazısını ise son YAŞ'ta tuğamiralliğe yükseltilen Fahri Can Yıldırım hazırladı. Poyrazköy soruşturmasında ele geçirilen belgede "İyi çocuk" olarak adı geçen Yıldırım'ın hazırladığı bu listede gözaltına alınacak darbe karşıtı komutanlar olarak Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Yener Karahasanoğlu, tuğamiraller Nusret Güner, Bülent Bostanoğlu, Ahmet Ak-soy, Ahmet Şenol ve Hüseyin Çiftçi'nin adı geçti. Yine Poyrazköy sanığı Albay Tayfun Duman imzalı bir başka belgede ise darbeye karşı oldukları gerekçesiyle Tuğamiraller Nus-ret Güner ve Ahmet Aksoy'un gözaltına alınmasının istendiği görüldü.

Hassasiyet durumu...

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek'in emri ile Suga Harekat Planı'nın Koordinatörü olarak görevlendirilen dönemin Albayı Ramazan Cem Gürdeniz'in (Halen Tümamiral) hazırladığı bir başka belgede ise Deniz Kuvvetleri'ndeki 54 paşanın darbe karşısındaki 'hassasiyet' durumu masaya yatırıldı. Darbeye karşı olan generallerin karşısına (-) işaretinin konulduğu dikkat çekerken, halen bazıları Balyoz davasında yargılanan birçok generalin ise karşısında (+) işaretinin konulduğu görüldü. Eski işareti konulan generallerin neredeyse tamamının gözaltına alınacak generaller listesinde yer aldıkları dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu.

Bugün

Etiketler :