İşte İstanbul'un yeni akıllı şehri: Bio İstanbul

İşte İstanbul'un yeni akıllı şehri: Bio İstanbul

Bio İstanbul, 2.2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek ve 3 yıl içinde tamamlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan  Bayraktar, Türkiye'nin en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal  araştırma ve geliştirme parkı ile ekolojik binalar, çalışma ve sosyal alanlarını  barındıracak Bio İstanbul 'un "dünya çapında bir proje" olduğunu bildirdi.
 
Bio City Development Company (BCDco), TOKİ iştiraki Emlak Planlama Proje  Yönetimi ortaklığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ desteğinde kurulacak  Bio İstanbul, Başakşehir'deki satış ofisinde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
 
 Toplantıda konuşan Bayraktar, projenin görüşmelerine 4 yıl önce  başladıklarını belirterek, Bio İstanbul'un, "dünya çapında bir proje" olduğunu  vurguladı.    Dünyada sağlık ve hayat kalitesinin artmasının son derece önemli olduğunu  vurgulayan Bayraktar, bu kapsamda çocukların 16 yaşına kadar olan hayatının  kalitesini artırmaya, sağlığını geliştirmeye, bulaşıcı olmayan hastalıklar  konusunda ileri araştırmaya yönelik İsviçre'nin Zürih kentinde bir hastane  kurulduğunu anlattı.
 
Bayraktar, Bio İstanbul'un Zürih'teki hastaneden daha kapsamlı olduğunu  kaydetti. Bio İstanbul'un, çok iddialı bir sağlık merkezi olacağını vurgulayan  Bayraktar, "Bu projenin içerisinde, çevre konusunda da çok titiz bir inovasyon  var" dedi.  Erdoğan Bayraktar, proje kapsamındaki yapıların, aynı zamanda ekolojik  sistemi koruyacaklarını ve enerji verimliğine sahip olacaklarını dile getirdi.
 
Projenin hayata geçirildiği bölgeye yakın bir noktada da bin 200 yataklı  şehir hastanesi kurulacağını hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
 "İstanbul dünyanın en büyük 20 metropolünden biri. Bugün 17. sıralarda  görünmesine karşın, birçok yönden aslında ilk 3 sırada yer alıyor. İstanbul  tarihi ve yapısı olarak bir derinliğe sahip. Bu merkezde, yaklaşık 20 bin kişi  çalışacak. Türkiye'ye dönmek isteyen, vatan özlemi çeken pek çok değerli  doktorumuz, profesörümüz de inanıyoruz ki, buraya gelecek ve araştırmalarını  artık Türkiye'deki bu merkezde yapacak. Ayrıca Zürih'teki merkezin kuruluşunda  yer alan değerli doktorlarımızdan da bu projeyi oluştururken çok büyük destek  aldık. Bio İstanbul'da ayrıca 10 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olacak. Alçak  katlı, ekolojik ve kendi enerjisini kendi yaratan binalar olacak. Burada, 3 sene  içerisinde ilk teslimi yapacağız."
         
         -"Proje, Türkiye'nin sağlık konusundaki marka değerini artıracak"-
         
Bayraktar, proje içindeki İlaç Araştırma Merkezi'nin büyük bir öneme  sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu proje, Türkiye'nin sağlık konusunda marka  değerini artıracak. Bugün Türkiye'nin yakaladığı istikrar, kalkınma, gelişme  dünyanın ciddi şekilde dikkatini çekmekte" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'ye Avrupa, Asya, Afrika'dan tedavi olmak için hastalar geldiğini,  devlet olarak da ellerinden gelen yardımı yaptıklarını belirten Bayraktar, ancak  özel sektör ve bilim adamların katkılarının Türkiye'yi çok daha değişik boyuta  taşıyacağını kaydetti.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bio İstanbul Projesi'ni çok  önemsediklerini belirterek, "Burası, İstanbul'un diğer sağlık departmanlarıyla da  entegre olmak suretiyle dünya çapında bir merkez olacak. Daha şimdiden birçok  araştırma ve ilaç firması buradan yer almak için müracaat etmiş durumda. Bu  bakımdan hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
MÜEZZİNOĞLU'NUN TOKİ-TOBY ESPRİSİ GÜLDÜRDÜ
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, bireyi odak alarak faaliyette bulunduklarına işaret etti. Türkiye'nin sağlık alanında pek çok ülkeye örnek olduğunu dillendiren Mehmet Müezzinoğlu, şunları belirtti: "Bundan böyle hedef sağlık birimlerinin daha kalifiye kılmak, bölgede bilinir olmaktır. Hakikaten bu anlamda Bio İstanbul Ar-Ge yeri ve biyomedikal alanları ile çocuk hastanesi umut verici. Bu çocuk hastanesi mükemmel bir şey. Çünkü çocuk; umut, gelir, bereket ve gelecek demektir. Onun için çocuğu odağına alan anlayışla, ilmi anlayışla yola koyulanları tebrik ediyorum. Bio İstanbul için gerekeni yapanları da başarılı olacağını, gayretlerinin meyvelerini vereceğini umut ediyorum."
 
Cari açığın 4,5 milyar dolarının ilaç giderlerinden kaynaklandığını aktaran Mehmet Müezzinoğlu, "Bio İstanbul'un yerli üretime yapacağı katkılar ile açığa da merhem olacağı ortadadır." dedi. Müezzinoğlu, Bio İstanbul benzeri bir projeyi 2-3 sene içinde Anadolu yakasında da hayata geçireceklerini müjdeledi.
 
Bu arada Sağlık Bakanı'nın, "Sayın Erdoğan Bayraktar'ın projede rolü önemli. TOKİ ile Toby'i bir araya getirdi. BCDco yönetiminde bulunan Raphael Levey ve oğlu Toby Levey ile temaslarını biliyorum. Toby ile diyalogunu biliyorum. Bu projede TOKİ ile Toby varsa başarı gelecektir." sözleri gülüşmelere neden oldu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum