İşte Megakent'te son durum

İşte Megakent'te son durum

Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı, İstanbul'da da gece boyunca devam etti. Ara sokaklar kar nedeniyle tamamen kapanırken, ulaşımda aksamalar yaşanıyor

İstanbul'un genelinde etkisini attırarak süren kar yağışı, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Ana yollarda kar küreme çalışmalarının hemen ardından kuvvetli kar yağışı yeniden yolu kar tabakasının altında bıraktı. Belediye ekipleri yollarda sürekli olarak kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Anayollarda büyük sorunlar yaşanmazken, bazı ara sokaklar ve yan yollarda araçlar ilerleyemedi. Köprülerde yaklaşık 25 santimetre uzunluğunda buz sarkıtları oluştu.

TEM TRAFİĞE KAPATILDI
TEM otoyolu Atatürk Havalimanı sapağından itibaren TEM Otoyolunun bir kısmı ile Basın Ekspress yolunun bir bölümü trafiğe kapatıldı. Kar küreme ve yol tuzlama ekipleri yaklaşık 5 km'lik alanda çalışma yapıyor.

ARAÇLAR YOLDA KALDI
İstanbul'da etkisini arttıran yoğun kar yağışının etkisiyle kayan zincirsiz araçlar nedeniyle trafik kilitlendi.
Günlerden bu yana etkili olan ve gece etkisini arttıran kar yağışı özellikle; Avcılar, Bağcılar, Küçükçekmece, Esenler ve Sultangazi'de etkisini arttırdı. Ara yollarda temizleme ve tuzlama çalışmalarının yetersiz olması nedeniyle kayan araçlar trafiği felç etti. Öğle saatlerine kadar binlerce kişi araçlarında mahsur kalarak yolun açılmasını bekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu bölgedeki yoğunluk nedeniyle bir de açıklama yaptı. Belediye açıklamasında yoğun kar yağışından dolayı Avcılar, Başakşehir, Bağcılar, Beylikdüzü ve Büyükçekmece yolunda sıkıntı yaşandığını, ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak tipi şeklinde yağan karın çalışmalara engel olduğunu belirtti.

Belediyeden yapılan açıklamada, belediyenin tuz ve solüsyon stoklarının yeterli olduğu ifade edildi. Açıklamada, Atatürk Havalimanı'nda belediyeye ait ''Kar kaplanı'' aracının da karla mücadele çalışmalarına destek verdiği bildirildi.

Trafik kilitlenince minibüs ve ve metrobüse akın oldu. Bu araçlara binebilmek de neredeyse imkansız hale gelirken, yollarda araçlardan inen binlerce kişi yürüyerek işlerine gitmeye çalıştı. Kar nedeniyle işe gidilemeyince birçok işyeri gün açılamadı.

Kar yağışı metrobüs seferlerini de etkiledi. Avcılar- Küçükçekmece arası metrobüs seferleri, metrobüs yolundaki yoğun buzlanma nedeniyle aksadı. Bölgede metrobüs seferleri kontrollü olarak veriliyor.
 

METROBÜS DURDU
Yoğun kar yağış ve tipinin en fazla etkili olduğu Küçükçekmece'de bir metrobüs saat 09. 00 sıralarında arızalandı.
Arıza nedeniyle metrobüs seferleri, Topkapı yönüne yaklaşık bir saat boyunca yapılamadı. İşyerlerine gitmek için metrobüs duraklarına giden vatandaşlar dakikalarca kar altında durakta beklemek zorunda kaldı. Duraklara sığmayan vatandaşlar üst geçite taştı. Otobüsler gelmeyince vatandaşlardan bir bölümü metrobüs yoluna çıkarak yürümeyi tercih etti. Sefaköy Metrobüs durağında bir görevli yolda yürüyen vatandaşlara engel olmaya çalıştı. Ancak görevli ile tartışan vatandaşlar yollarına devam etti. Arızanın giderilmesiyle seferler normale dönerken vatandaşlar tehlikeli yürüyüşlerini sürdürdü. Bir vatandaşın da metrobüs yolundan çıkarak hızla gelen araçların arasından E-5 üzerinden karşı tarafa geçtiği görüldü. Yürüyen vatandaşlar, Çobançeşme’de durağa gelmeden duran bir metrobüs aracına bindirildi.

 

İDO'DAN SEFER İPTALLERİ
İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), hava muhalefeti nedeniyle bazı seferleri iptal etti.
İDO'dan alınan bilgiye göre, İDO'nun, saat 08.00 Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü ve saat 09.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy deniz otobüsü seferleri yapılamadı.
İDO'nun saat 17.15 Bostancı-Yenikapı-Armutlu Tatil Köyü-Armutlu deniz otobüsü seferinin de yapılamayacağı belirtildi.
İDO daha önce saat 07.00'deki Yenikapı/Bandırma hızlı feribot seferi ile 07.30'daki Bandırma/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferlerinin iptal edildiğini, 18.30'daki Bandırma/Yenikapı hızlı feribot seferlerinin de hava muhalefeti nedeniyle yapılamayacağını bildirmişti.

KAR YAĞIŞI SEBEBİYLE HAVA ULAŞIMINDA İPTALLER DEVAM EDİYOR
İstanbul'da etkili olan kar yağışı Atatürk Havalimanı'ndaki uçak seferlerinde de iptal ve gecikmelere yol açtı. Türk Hava Yolları, yurt genelinde çeşitli meydanlardan yapılması gereken karşılıklı 207 iç ve dış hat seferini iptal etti.
THY'nin Atatürk Havalimanı'ndan yapılması gereken TK 2504 Bodrum, Tk 2552 Dalaman, Tk 2662 Sivas, Tk 2654 Erzincan, TK 2704 Erzurum, TK 2842 Sivas, Tk 2200 Kahramanmaraş, TK 2008 Nevşehir, TK 2714 Kars, Tk 2222 ve TK 2226 Gaziantep TK 2692 Muş ve TK 2684 Batman seferlerini iptal ederken, Ankara ve İzmir'e olan bazı seferler de yapılamadı.

THY dış hatlarda da Sofya, Bükreş, Moskova, Prag, Stockholm, Berlin, Kiev, Basel, Donetksk, Tiran, Kopenhag, Barselona, Malaga, Zagrep, Lyon, Saraybosna, Selanik, Kahire, Toulouse, Budapeşte, Dublin, Milano, Priştine, Batum, Beyrut, Helsinki ve Tiflis'in aralarında bulunduğu çok sayıda seferi iptal etti. Atatürk Havalimanı'nda bir çok seferde gecikmeli olarak gerçekleştiriliyor.

KAR HEM MAĞDUR ETTİ HEM DE MADDİ ZARAR VERİYOR
İstanbul'da üç gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle iptal alan 500'ü aşkın sefer yolcuları mağdur ederken, Havayolu şirketlerine de milyonlarca dolar zarar verdi.İptal olan seferlerin maliyetlerine birde uçamayan yolcuların otel ve yemek masrafları eklenince şirketlerin zararı büyük oldu. Yetkililer havayolu şirketlerinin işletme ve yolculardan kaynaklanan zararlarını kapatmalarının uzun zaman alacağını ve küçük havayolu şirketlerinin çok zorlanacağını söylüyor.

THY YOLCULARINI UYARIYOR
THY yetkilileri yolcularının mağdur olmaması için, Havalimanına gelmeden once THY'nın Müşteri İlişkilerini arayarak uçuşlarının iptal olup olmadığı hakkında bilgi almalarını, Havalimanına dab u bilgi doğrultusunda gelmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

İSTANBUL'A KAR TATİLİ
İstanbul Valiliği, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli idari izinli sayılan engelli personel ile hamilelerin bugün de izinlerinin devam etmesine karar verdi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kentte devam eden kar yağışının akşam saatlerine kadar poyrazla birlikte yer yer kuvvetli devam edeceği, sıcaklığın mevsim normallerinin çok altında seyredeceği belirtildi.

Valilik, don ve buzlanmanın özellikle ara cadde ve sokaklarda araç trafiği ve yaya ulaşımında meydana getirebileceği olumsuz etkiler göz önüne alınarak, tedbir amacıyla dün bir gün süreyle idari izinli sayılan kamu kurum ve kuruluşlarında görevli özürlü personelle hamilelerin idari izinlerinin bugün de devamına karar verdi.

KAR KALINLIĞI 47 CM

İstanbul'da dün akşam 21.30 civarı yeniden kuvvetlenen ve hiç durmaksızın yağan kar, mevcut kar kalınlıklarının 8 ila 25 cm arasında artmasına neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nden yapılan açıklamaya göre bazı semtlerde ölçülen kar kalınlıkları şu şekilde:

"Eyüp, Aksaray, Beşiktaş:15 cm, Şile, Silivri, Bağcılar: 20 cm, Bakırköy, Bayrampaşa: 25 cm, Kağıthane, G.O.Paşa, Avcılar, Maltepe, Ümraniye: 28 cm, Kartal, Beykoz, Kayışdağ: 38 cm, U.Mumcu, Kurtköy, Çekmeköy, Çavuşbaşı, Hadımköy, Arnavutköy: 47 cm"

METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ KAR YAĞIŞI UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kar yağışının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu, Rize, Artvin ve Hopa ile öğle saatlerine kadar, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Balıkesir'in Bandırma ilçesi, Zonguldak, Düzce, Bartın ve İnebolu çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden çığ tehlikesi, ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiği kaydedildi.


KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan diğer bir açıklamada ise, karın yanında bazı bölgelerde kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına uyarısında bulunuldu. Rüzgarın; Marmara, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı (Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars,Tunceli, Malatya, Elazığ) ile Sivas, Kayseri , Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), Güney ve Kıyı Ege, Batı Akdeniz ve Doğu Karadeniz'de kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi. Açıklamada, vatandaşların bu nedenle yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği de ifade edildi.

KARI EĞLENCEYE ÇEVİRDİLER
Gece saatlerinde kar yağışını eğlenceye dönüştürenler de oldu. Her yaştan vatandaş, gece geç saatlere kadar sokakta kar topu oynadı. Bazıları ise yokuş aşağı olan sokaklarda altlarına naylon poşet ve leğenlerle kayarak doyasıya eğlendi. Beyaza bürünen sokaklarda ise kart postalara aratmayan görüntüler oluştu.

YURTTA HAVA DURUMU

1128 KÖYE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR
Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi dolayısıyla 1128 köyle ulaşım sağlanamıyor.
Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altında olan bölgede gece en düşük hava sıcaklığı eksi 9 dereceyle Kars ve Bayburt'ta ölçüldü.Bu arada, kar yağışının ardından Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kar kalınlığı 105 santimetreye ulaştı. Yerleşim biriminde ev ve iş yerlerinin çatılarında oluşan uzun buz sarkıtları dikkati çekti.

İZMİR'DE 10 YIL SONRA YOLLARA TUZ DÖKÜLDÜ
Yollardaki buzlanmaya karşı son olarak 2002 yılında tuzlama çalışması yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 yıl sonra yüksek bölgelerdeki yollarda 200 ton tuz kullanarak kaza riskini azalttı. Mevsim normallerinin çok altında seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle bazı bölgelerde meydana gelen buzlanma, belediyeyi harekete geçirdi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.