İşte ödediğiniz hesap masrafları

İşte ödediğiniz hesap masrafları

Son yıllarda bir çok kez gündeme gelen ve bazı vatandaşların yargıya taşıdığı bankaların hesap işletim ücretleri, yıllık 44 lira ile 86 lira arasında değişiyor. Kredi kartı sahipleri ise yılda 10 lira ile 55 lira arasında ''kredi kartı üyelik ücreti'' ödü

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalarca sunulan hizmetler karşılığında müşterilerden istenen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti ile faiz oranlarını gösteren ''Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri Uygulamasını'' bir süre önce başlattı.

Bankalarca sunulan hizmetlerin (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler) karşılığında, müşterilerden talep edilen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti, ayrıntılı ve anlaşılır şekilde BDDK'nın web sitesinde kamuoyuna açıklanıyor.

Vatandaşlar böylelikle bankaya gitmeden önce, BDDK'nın resmi web sitesine girerek bankaların ürün ve hizmet ücretlerini önceden öğrenip, hesaplama ve karşılaştırma yaparak en uygun kararı verebilecek.

Uygulama kapsamındaki bilgiler, bankaların kendi sayfalarında, ürün hizmet tarifesinde değişikliğin oluşması ile eşzamanlı olarak en fazla 1 saat içinde güncelleniyor.

BDDK'nın web sitesinden derlenen bilgilere göre bankalar, müşterilerinin hesap işletim ücretlerini aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak tahsil ediyor. Hesap işletim ücretleri ise yıllık 44 lira ile 86 lira arasında değişiyor. Müşterilerinden en az hesap işletim ücreti alan bankanın Ziraat Bankası (3 aylık 11 lira), en yüksek hesap işletim ücreti alan bankanın da Yapı ve Kredi Bankası (6 aylık 43 lira) olduğu gözlendi.

AKBANK: 1 Temmuz 2011 tarihinden bu yana, bireysel müşteri vadesiz TL hesabından yıllık 48 lira hesap işletim ücreti alınıyor.

DENİZBANK: Hesap işletim ücretleri, 1 Mayıs 2011 tarihi itibarıyla aylık 5 lira olarak tahsil ediliyor.

FİNANSBANK: 9 Eylül 2011'den bu yana kredili mevduat hesabı aktif olanlardan 3 ayda bir 21 lira, kredili mevduat hesabı pasif olanlardan da yine 3 ayda bir 18 lira hesap işletim ücreti kesiliyor.

HSBC: 23 Mayıs 2011 itibarıyla aylık hesap işletim ücreti azami 5,50 lira.

ING BANK: Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) hariç, 22 Mart 2011'den bu yana aylık 5,50 lira hesap işletim ücreti alınıyor.

ŞEKERBANK: Hesap işletim ücreti, 5 Nisan 2011 tarihinden itibaren vadesiz tasarruf mevduat hesaplarından 3 aylık dönemlerde 15 lira olarak tahsil ediliyor.

GARANTİ BANKASI: 14 Eylül 2011'den bu yana bireysel TL hesaplardan yılda 2 kez olmak üzere 38 lira hesap işletim ücreti tahsil ediliyor.

HALKBANK: Hesap işletim ücreti, 13 Temmuz 2011'den itibaren TL tasarruf hesaplarından 3 aylık 14 lira olarak alınıyor.

İŞ BANKASI: Tasarruf grubu Türk lirası hesaplardan 6 Eylül 2011'den bu yana yılda iki kez 35 lira hesap işletim ücreti tahsil ediliyor.

VAKIFLAR BANKASI: BSMV hariç, 13 Eylül 2011'den bu yana hesap işletim ücreti TL hesaplar için aylık 4 lira.

ZİRAAT BANKASI: 23 Haziran 2011 itibarıyla hesap işletim ücreti 3 aylık 11 lira.

YAPI VE KREDİ BANKASI: Hesap işletim ücreti 1 Temmuz 2011'den bu yana TL hesaplardan yılda iki kez 43 lira olarak tahsil ediliyor.

-KREDİ KARTI ÜCRETLERİ-

Bir çok banka kredi kartlarında ilk yıl aidat ücreti almıyor. Bankaların yıllık kredi kartı aidatı ücretleri de ortalama 10 lira ile 55 lira arasında değişiyor.

Bankaların vadesiz TL hesaplarından aldıkları yıllık hesap işletim ücretleri ile kredi kartları aidat ücretleri de şöyle:

şöyle:

BANKALAR HESAP İŞLETİM ÜCRETİ (TL) KREDİ KARTLARI YILLIK AİDAT (TL)

--------- ------------------------ ----------------- -----------------

AKBANK: 48 AXESS KLASİK KART 50

DENİZBANK: 60 DENİZBANK CLASSİC 40

FİNANSBANK: 84 CARDFİNANS CLASSİC 45

HSBC 66 HSBC ADVANCE KART 55

ING BANK 66* ING BONUS STANDART 40

ŞEKERBANK 60 ŞEKER BONUS CARD 40

GARANTİ BANKASI 76 GARANTİ BONUS CARD 44,49

HALKBANK: 56 HALKCARD ADVANTAGE 10

İŞBANKASI: 70 İŞBANKASI VİSA KLASİK 40

VAKIFLAR BANKASI: 48* VAKIF CLASSİC KART 35

ZİRAAT BANKASI: 44 ZİRAAT MAXİMUM KLASİK 15

YAPI VE KREDİ BANKASI: 86 YAPI VE KREDİ WORLDCARD 45

*Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) hariç.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.