İşte Ostim patlamalarının nedeni

İşte Ostim patlamalarının nedeni

ASO Başkanı Özdebir: "İki patlamanın nedeni de oksijen tüpü."

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM ve İvedik'te yaşanan iki ayrı patlamanın ‘oksijen tüpünden’ kaynaklandığını açıkladı.

Öte yandan Ankara’da OSTİM ve İvedik Sanayi bölgelerinde aynı gün yaşanan iki patlamaya 60 ambulans ve 150 acil sağlık ekibinin müdahale ettiği ortaya çıktı. Patlamalarda yanan ve parçalanan işçilere müdahale eden sağlık personeline de psikolojik destek verileceği açıklandı. Patlamalarda görev alan 100’ün üzerindeki doktor, hemşire ve paremedikten oluşan 112 sağlık personeline psikososyal tedaviler uygulanacak. İlk patlamadaki yaralıları hastanelere kaldırıp, raporlama yaparken ikinci bir ihbarla sarsıldıklarını ifade eden İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Güleç, “Saat 19.23 civarı ikinci ihbar geldi. Sanayiden bir vatandaş bir patlama olduğunu söyledi. Protestoları halletmişsiniz, patlama olmuş hallediyorsunuz. Bir patlama daha hem de yangınlı ihbar geliyor. Şaka gibi geliyor insana.” ifadelerini kullandı. Nüfus olarak Türkiye’nin ikinci büyük şehri Başkent’te acil sağlık hizmetleri s sunduklarını söyleyen Güleç, 20 kişinin yaşamını yitirdiği patlamalara yapılan müdahalenin ayrıntılarını anlattı. Aynı gün Ankara’da Torba Yasa’ya protesto gösterileri düzenlendiğini onlarında sağlık tedbirlerini aldıklarını kaydeden Güleç, bu gösterilerin başladığı anda saat 11.10'da OSTİM’de bir patlama ihbarı aldıklarını ifade etti. İlk aramanın ardından birinci ambulansı olay yerine gönderdiklerini kaydeden Güleç, “Gelen çağrılardan 1 değil daha çok ambulans gönderilmesi gerektiğini anladık. İlk ambulansımız 5 dakikada olay yerindeydi. İlk 15 dakikada 15 ambulansımız olay yerindeydi. Olay yerinden gelen bilgiler doğrultusunda daha çok ambulans görevlendirdik. 20 ile 25 arasında ambulans görevlendirmemiz oldu. Bazı ambulanslar yaralıları hastanelere bırakıp olay yerine döndü.” diye konuştu.

"BİR YARALININ DURAN KALBİ HASTANEDE YENİDEN ÇALIŞTIRILDI"

Birinci patlamadaki enkazdan yaralıların alınmaya başlandığında hastaneleri hazırladıklarını ifade eden İl Sağlık Müdür Yardımcısı, bazı yaralılara acil müdahale gerektiği için en yakın hastaneyi ilk müracaat hastanesi olarak şekillendirdiklerini söyledi. Kanser tedavisi yapan Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi’nin acil servisini de bu şekilde yapılandırdıklarına dikkat çeken Güleç, “Bir yaralımızın yolda duran kalbi tekrar o hastanemizde canlandırıldı. Buradan daha sonra travma, ortopediye, yanığa yönelik hastalar diğer hastanelere gönderildi. Bütün başhekimler hastaları almaya hazırız diye mesaj geçtiler.” bilgisini verdi. OSTİM’deki enkazdan yaralı çıkar diye ambulansların bekletildiğini dile getiren Güleç, “Tam, yaralılarımızı hastanelere yerleştirdik. Olay yerinde vefat edenleri onkoloji morguna taşıdık. Bunları tam raporlandırırken saat 19.23 civarı ikinci ihbar geldi. Sanayiden bir vatandaş bir patlama olduğunu söyledi. Şaka gibi geliyor insana. Protestoları halletmişsiniz, patlama olmuş hallediyorsunuz. Bir patlama daha hem de yangınlı ihbar geliyor. İnsanların yandığı, yanan parçalanan insanların olduğu ihbarı geldi. Komuta merkezi organizeydi. Ambulansları seferber ettik. 15–20 ambulans olay yerindeydi. Buradan hastanelere ikinci bir nakil başladı.” şeklinde konuştu. "IŞINLANMAYI DÜŞÜNÜYORUZ" Komuta merkezinde 50 kişi, 70 görevlendirme ve olay yerinde çalışanlarla birlikte patlamaların olduğu gün 150 personel ile çalıştıkları bilgisini veren Güleç, “Hastane ayaklarını söylemiyorum. Hastanelere yatırılan hastalar ziyaret edildi. Psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarını Adli Tıp’ta görevlendirdik. Adresler belirlendi evlere ziyarete gittiler. Ankara’da 116 ambulansımız var. Her bir patlama için 30 ikisi için 60 ambulans görev yaptı. Ambulans sayısını yaygınlaştırmazsanız bu tür acil durumlarda ortada kalırsınız. Ankara’nın her yerinde istasyonları var. Her yere 7,5 dakikada yetişiyoruz. Bu bizim için yeterli değil. İlerde ışınlanmayı düşünüyoruz.” dedi. İLK İHBARI ALAN GÖREVLİ İkinci patlama ihbarını alan 112 görevlisi de olay anın şöyle anlattı: “Arayan kişi çok panikti adres almakta zorluk çektik. Büyük olay olduğu için panikten dolayı adresi vermekte zorlandı. Adresi alır almaz ilk ambulansı çıkardık. Büyük bir olay olduğu için herkes aradı.”

Etiketler :