İşte paralel savcının 11 hatası

İşte paralel savcının 11 hatası

Sümeyye Erdoğan'a suikast tweetleri ile ilgili Ankara Terör Savcılığı'ndaki soruşturma bitmeden tartışmalı bir bilirkişi raporu ile yazışmaları haberleştiren Akşam ve Güneş yöneticilerine 5 ayrı dava açan Bakırköy Basın Savcısı Hüseyin Parlakkılıç'ın soru

Savcı Parlakkılıç'ın hazırladığı iddianame üzerinden soruşturmadaki eksikliklerini irdeleyen hukukçular şu tespitlerde bulundular:

1-Ankara'da söz konusu tweetlerle ilgili ana soruşturmanın sonucunu beklenmesi gerekir. Çünkü asıl olay sonuçlanmadıkça iftira ve hakaret olup olmadığı anlaşılamaz.

2-Tümden dosyaları Ankara'daki ana dosyaya göndermelidir, göndermiyorsa bu gerekçeyle takipsizlik vermelidir. Asıl olayla ilgili soruşturma sonuçlanınca iftira iddiasının değerlendirilmesi gerekir.

3-Ayrıca Twitter'dan tüm kayıtların orijinali istenmelidir, gelmezse yine takipsizlik ya da daimi arama verilmelidir.

FUAT AVNİ'NİN İFADESİ ALINMADIKÇA...

4-Kayıtlar gelse bile Fuat Avni gerçek kişisi bulunup ifadesi alınmadıkça iftira olup olmadığı anlaşılamaz.

5- Ayrıca Twitter’da Umut Oran ve Fuat Avni adıyla yazanlar gerçekte kimlikleri telefon ve IP numaraları araştırılıp tespit edilmelidir. O kişilerin ifadesi alınmalıdır.

6-Suikast iddiası ve o yazılardaki olayların gerçekliğiyle ilgili diğer olay delil ve tanıklar araştırılmalıdır..

7-Bu konularda kısmen de olsa delil elde edilirse iftira suçu oluşmaz.

8- Bu yazıların iftira ya da hakaret olması için asıl iddiaların hiçbir gerçekliği olmaması kasıtlı olarak uydurulduğunun sabit olması gerekir.

9- İftira suçunu da asıl iddiaları araştıran savcı ana dosya ile birlikte araştırması gerekir çünkü birbirine bağlı iddialardır, birinin olup olmaması diğerini de etkiler... Yargının işleyişi budur.

PARALEL YARGILAMA YASAKTIR

10- Bu olayda eksiklikler giderilmeden bilirkişi incelemesi olmaz çünkü bu asıl soruşturmayı etkiler, paralel yargılama olur... Yani aynı konuda iki ayrı mercide yargılama olur, hukukumuzda paralel ve mükerrer yargılama yoktur ve yasaktır.

11- Bilirkişi "suç oluştu ya da oluşmadı" diye tespit yapamaz. Bu hâkim savcının yetkisini devralmak olur ve TCK 257 uyarınca görevi kötüye kullanmak suçunu oluşturur. Bu yönüyle de savcı suçun oluşup oluşmadığıyla ilgili bilirkişi incelemesi yaptıramaz..Sadece teknik konuda yaptırabilir bu olayda.

Bilirkişilik bir konu değil Twitter'in bildirimi ile netleşecek bir konu.

Kaynak: Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.