İşte polislerin en büyük sıkıntıları

İşte polislerin en büyük sıkıntıları

Polis memurlarının sıkıntı ve beklentileri araştırması tamamlandı. 400'ün üzerinde polisle yapılan mülakatlardan bakın hangi sonuçlar çıktı.

 

Normal zamanlarda bile trafik yoğunluğu yaşayan İstanbul'da vatandaşların en çok muhatap oldukları trafik polislerinin sıkıntıları ve beklentileri araştırıldı.

Bu amaçla kentte görev yapan 400'ün üzerinde trafik polisiyle mülakat yapıldı. Mülakata katılan polisler, görevleri sırasında sürekli cezai konularda muhatap oldukları için vatandaşlarca antipati ile karşılandıklarını söyledi.

Yaşanan diyaloglarda ceza ödemek istemeyen şahıslarla polis arasında çoğu kez tartışma çıktığı ifade edildi.

'BANA SAPIKLIK YAPTI'

Yapılan araştırmada trafik polisi tarafından durdurulan sürücülerin ilk tepkisininin “Neden ben", "Ben ne yaptım da beni durdurdun", "Hatam yok, ispatlayın", "Başka türlü anlaşalım" olduğu anlaşıldı.

Polisler, vatandaşların ceza ödememek için çoğu kez kendileriyle tartıştığını da belirterek, “Vatan haini miyim, vatan haini gibi davranıyorsunuz", "Bizde mi hırsızlık, dolandırıcılık yapalım", "Millet dışarıda türlü türlü işler yapar bir şey demiyorsunuz bize ceza yazıyorsunuz" gibi tepkiler aldıklarını dile getirdi.

Ceza ödemekten kurtulamayacağını anlayan sürücülerden erkeklerin en çok başvurduğu şikayetin “Polis bana küfretti" ceza yiyen kadın sürücülerin ise “Bana sapıklık yaptı" olduğu tespit edildi.

'SİZİ ÖLDÜRENLER HAKSIZ DEĞİLMİŞ'

Kural ihlali yaptığı tespit edilen şahısların cezayı yedikten sonra, “Sizi öldürenler haksız değillermiş", "Polise biraz sevgim vardı, bu ceza ile sevgim kalmadı", "Rüşvet istedin, vermeyince de ceza yazdın", "Bu cezayı ödemeyeceğim, size hakkımı helal etmiyorum. Adam mı öldürdük? Dağa mı çıkalım" dedikleri mülakata yansıyan diyaloglardan.

66 LİRALIK CEZAYA 100 LİRA RÜŞVET

Birçok olayda rüşvet teklifi ile karşılaştıklarını kaydeden polisler, rüşveti kabul etmedikleri için bazı vatandaşların “Sen evlisin eşinden korkuyorsun" ya da "Cemaatçisin, o yüzden bu parayı almıyorsun" şeklinde ilginç tepkiler verdiğini kaydetti. Polisler bazı uygulamalarda 66 liralık cezayı ödememek için 100 lira rüşvet teklif edenlerin de olduğuna da dikkat çekti.

Siyasilere ceza sürgün nedeni

Trafik polislerini ceza yazarken en çok sıkıntıya sokan nedenlerden birinin siyasilere ya da siyasi tanıdıkları olanlara ceza yazmak olduğu belirtildi. Polislere sorulan “Sizi en çok rahatsız eden olay nedir" sorusuna “Üst düzey tanıdıkların yakınlarına ceza yazdığımızda hiçbir savunma yapılmadan görev yerimizin değiştirilmesi" cevabı verdikleri görüldü. Trafik polislerinin ayrıca “Yaptığımız işlemlerde amir ve müdürlerimiz fakir olan vatandaş olursa arkamızda duruyor, zengin olursa durmuyor" eleştirisini yapmaları dikkat çekti.

Güldüren vatandaş polis diyalogları

* Alkol uygulaması esnasında durdurduğumuz şahıs işlem yapılmaması için önce yalvardı, işlem yapmakta ısrarcı olduğumuzu görürce yanındaki küçük çocuğu ve karısını tokatlamaya başladı. 'Ben size buradan gitmeyelim, evde oturalım demedim mi' diyerekten onlara zarar vermeye başladı. Biz de onların zarar görmemesi için şahsa müdahale edip kepçe taktığımızda vatandaşlar da bize ters davranıp 'Küçücük çocuğun önünde neden böyle yapıyorsunuz' demeye başladı.

* Ceza yiyen vatandaş bana haritadan yer beğenmemi söyledi. İstanbul dışında her yer olur dedim. O da bana 'O zaman İstanbul'da kal rezillik çek' diye beddua etti.

* Ramazan ayında alkollü bir sürücü bize “Abi işlemlerimi hızlı yapın iftara davetliyim" dedi.

*Görevimiz gereği yardım etsek bile bazı vatandaşları bize teşekkür etmek yerine para teklif ediyor.

Bugün

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.