İşte son anket

İşte son anket

ORC Araştırma Şirketi Sahibi Mehmet Murat Pösteki, son anket çalışmalarına ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

1 Kasım öncesindeki sandık nabzını AjansHaber'e değerlendiren ORC Araştırma Şirketi Sahibi Mehmet Murat Pösteki, Ankara'da yaşanan saldırı ile HDP’nin olayı ranta dönüştürmeye çalıştırdığını ifade ederek bunda kısmen de başarılı olduğunun altını çizdi. Pösteki, PKK’nın olayla bağlantısı durumunda ise durumun tersine döneceğini söyledi.

BUGÜN SEÇİM OLSA, HANGİ PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR?

Yapılan son araştırma verilerine göre ‘Bugün seçim olsa hangi parti kaç vekil çıkarır?’ sorusunun cevabını da veren Pösteki, çarpıcı dağılımın nedenlerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte Pösteki’nin 1 Kasım seçimlerine dair AjansHaber’e yaptığı önemli değerlendirmeler:

''SALDIRININ 1 KASIM SEÇİMLERİNE ETKİLERİ ÖNEM ARZ EDİYOR''

"Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Seçim dönemindeyiz ve araştırma şirketi olarak araştırmalar yapıp siyasi analizlerimizi ve öngörülerimizi de paylaşmak durumundayız. 10 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilen terör saldırısı 1 Kasım seçimlerine etkileri bakımından da önem arz ediyor. Daha önce Diyarbakır mitingini baz alarak bir partinin oylarını, bir günde birkaç puan artırabilecek gelişmelerin yaşanabileceğini söylemiştim.

''HDP SALDIRIYI RANTA DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞTI, KISMEN DE BAŞARILI OLDU''

10 Ekim’deki terör eylemi tam olarak böyle bir sonuç ortaya koymasa da buna yakın sonuçlar oluşturmuştur. HDP'nin baraj sınırına yaklaşan oyları şu anda yüzde 12 seviyesindedir ve HDP'nin baraj sıkıntısı tamamen ortadan kalkmıştır. Demirtaş ve HDP kurmayları vefat eden vatandaşlar içerisinde değişik siyasi görüşlerden insanlar olmasına rağmen bu saldırıların mağduriyetini tam anlamıyla sahiplenmiş ve bunu siyasi ranta dönüştürmeye çalışmıştır. HDP'ye oy geçişi anlamında kısmen de olsa başarılı olmuşlardır ancak bu eylemin arkasından PKK bağlantısı çıkarsa bu durum tam tersine dönebilir.

''DEVLETİN TERÖRLE SUÇLANMASI ACZİYETİN İFADESİ''

Asıl beklentileri olan, halkın yoğun bir şekilde sokağa dökülerek daha büyük ve ülkeyi iç savaşa kadar götürebilecek sokak eylemlerine, özellikle Kürt vatandaşlarımızın sağduyulu davranması sebebiyle zemin oluşturamamışlardır. Devletin terörle suçlanması noktası da önemli. Burada PKK’ya ve Paralel Yapı’ya karşı yapılmış olan operasyonların ne kadar etkili ve caydırıcı olduğunu ve nasıl bir acziyet içerisinde düştüklerinin bir ifadesidir aslında.

''AK PARTİ 275 EŞİĞİNDE''

AK Parti açısından baktığımızda, AK Parti 275 milletvekili çıkarabilecek kritik bir eşiktedir. 7 Haziran seçimlerinde birkaç milyon AK Parti seçmeni sandığa gitmemiştir ve AK Parti illerdeki çok küçük oy farkları ile 22-23 kadar son milletvekilini kazanamayarak iktidar şansını elde edememiştir.

AK Parti’nin son yaşadığımız terör olaylarından önce de şu anda da durumu bu şekilde. Özet olarak AK Parti için 1 oy iktidar anlamına geliyor.

''CHP'DEN HDP'YE YENİDEN OY KAYMASI BAŞLADI''

CHP’nin 7 Haziran’dan bu yana yakalamış olduğu yükseliş, 7 Haziran’da HDP’ye kaptırdığı oyları geri almasından kaynaklanmaktaydı. Yani kaptırdığı oyları geri alıyordu, HDP’yi düşürüyordu.

Gelinen noktada ise CHP’den HDP’ye 1-1.5 oranında oy kayması görünüyor. CHP'nin ve Kılıçdaroğlu’nun 7 Haziran’dan bu yana göstermiş olduğu bir devlet adamı olma tutumuna rağmen her defasında eğitim seviyesinin çok yüksek olması ile övünen CHP seçmenleri partisini tercih etmek yerine diğer partilere oy kayışı yapabilmektedir.

MHP'NİN DÜŞÜŞÜ SÜRÜYOR

MHP, devletin PKK ile etkin mücadeleye başlamasından sonra en önemli argümanı olan 'terörle mücadele edilmiyor' söyleminin ortadan kalkması ile ciddi oranda oy kayıpları yaşamaya başladı ve bu durum devam etmekte. Daha önce AK Parti'ye oy verip özellikle son seçimde çözüm sürecinden rahatsız oldukları için İç Anadolu ve Karadeniz’deki seçmenler MHP’ye yönelmişti. Daha sonrasında Devlet Bahçeli’nin uzlaşmaz tutumu ve devletin terörle mücadeledeki kararlı duruşu 7 Haziran’da MHP’ye giden bu oyların AK Parti’ye geri dönmesini sağladı ve sağlıyor.

DEVLET-AŞİRET BİRLİĞİ PKK'NIN KORKULU RÜYASI

Doğu ve Güneydoğu’da halk devletin varlığını hissettikçe vatandaşın dik duruşu varlığını devam edecek. Devlet Doğu ve Güneydoğu’da güvenlik açısından ve bürokratlarının güçlülüğü ile vatandaşa güven, teröristlere de korku salmaya devam etmelidir. O bölgede aşiret faktörü de var. 400 aşiretin birçoğu devlete çeşitli dönemlerde hizmet etmiş, içlerinden etkin insanlar çıkarmış ve devletle birlikte hareket ettiklerinde PKK’nın korkulu rüyası olmuşlardır.

Bu aşiretlerle ilişkiler güçlendirilerek onlara verilen önem ve değer daha da artırılmalıdır diye düşünüyorum. Son olaylarda sağ duyulu davranan ve kardeşler arasında iç savaş istemeyen vatandaşları provokasyonlardan uzak tutmak, can ve mal güvenliğini sağlamak devletin olmazsa olmaz görevidir.

BUGÜN SEÇİM OLSA HANGİ PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR?

Bugün itibariyle bir seçim olması durumunda oluşacak milletvekili sayıları şöyle:

AK PARTİ: 275
CHP: 137
HDP:75
MHP:63

Daha önce vekil sayısı aynıydı MHP ile HDP arasında. Oransal olarak MHP üstteydi fakat 7 Haziran’dan sonra yaşanan gelişmeler oransal olarak da bu iki partiyi birbirine yakınlaştırdı."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.