İşte Suriye'deki PKK destekli Kürt ordusu

İşte Suriye'deki PKK destekli Kürt ordusu

Suriye'nin kuzeyini ele geçiren PKK'nın siyasi uzantısı PYD'nin oluşturduğu silahlı milisler böyle görüntülendi

 

Suriye'nin kuzeyini ele geçiren PKK'nın siyasi uzantısı PYD'nin oluşturduğu silahlı milisler ordu düzeni şeklinde örgütleniyor. Aralarında kadınların da bulunduğu binlerce silahlı Kürdün bulunduğu 'sivil ordu' ilk kez görüntüledi

ORDU DÜZENİ ŞEKLİNDE ÖRGÜTLENİYORLAR

Milliyet'ten Namık Kurukan'ın haberine göre, Suriye'de Esad ordusu ile Özgür ordu arasında çatışmalar Halep'te yoğunlaşırken Kuzey'de büyük oranda bölgeyi ele geçiren PKK'nın siyasi uzantısı PYD'nin oluşturduğu silahlı milisler ordu düzeni şeklinde örgütleniyor. Aralarında kadınların da bulunduğu binlerce Kürt silahlandırıldı. Silahlı sivil savunma ordusu ilk kez görüntülendi.
PYD'nin kontrolündeki "Kürt Halk Meclisi" ile çatı örgüt şeklinde bir araya gelen, "Kürt Ulusal Meclisi" bölgede hızla silahlanıyor. Kürtler geçtiğimiz hafta Halep'e bağlı Kobani, Afrin ve Cinderis yerleşim bölgeleri, Hasaki eyaletine bağlı Amude, Deriki Hamko ve Mardin'in karşısında bulunan El Derbisiye yerleşim birimi, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi karşısında bulunan Ra's al-Ayn ve Tirbesipiye yerleşim biriminde kontrolü ele geçirdi. Denetim altına alınan resmi kurumlara Kürt bayrakları asıldı.

BİNLERCE KİŞİ VAR

Kürtler, stratejik öneme sahip Nusaybin ilçesinin karşısındaki Kamışlı'da denetimi ele geçirmek için Suriye yönetimi üzerinde baskısını artırıyor. Kamışlı'da denetimin sağlanması durumunda bölgede Kürtler kazandıkları statü doğrultusunda Kuzey Irak benzeri bir kurtarılmış, "ÖzgürKürdistan" oluşturma amacında. Buna hazırlık amacıyla PYD, daha önce "halk komitesi" şeklinde oluşturduğu "sivil savunma birlikleri"ni "sivil ordu" düzenine geçiriyor.
Alınan karar gereği, bölgede eli silah tutan ve büyük bölümü gençlerden oluşan, aralarında kadınların da yer aldığı Kürtler silah altına alınıyor. Bu kapsamda Kürt yerleşim birimlerinde, "Kürdistan Gençlik Komiteleri" binlerce kişinin katılımı ile toplantılar yapıyor. Bu toplantılarda Suriye'deki savaşın boyutu ve olası sonuçları, ele geçirilen bölgelerin ve kazanımların korunması, yakın ve orta vadede yapılacak faaliyetler konusunda bilgiler veriliyor.
Suriye yönetiminin çekildiği Kürt bölgelerinde devlet kurumlarının faaliyete geçirilmesi kapsamında da görevlendirmeler yapıldı. Köy, kasaba ve kent komiteleri aracılığıyla oluşturulan teşkilatlandırma geçici yönetime karşı sorumlu olacak.

TÜRKİYE SINIRINA BİRLİK

Kürt illerinde, PYD tarafından kısa sürede oluşturulan ve milis ordu şeklinde örgütlenen silahlı gruplar, bir yandan kentlerde düzeni sağlayacak bir yandan da Suriye ordusu ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmaların Kürt yerleşim bölgelerine yayılmasını engellemek için ara bölgede görev alacak.
Türkiye'nin Suriye'deki savaş nedeniyle çok sayıda sınıra askeri birlik sevk etmesi sınırın Suriye tarafını kontrol eden PYD'nin de içinde yer aldığı Kürt Ulusal Meclisi'ni tedirgin etti. Buna önlem amacıyla sınıra yakın yerleşim birimlerinde çok sayıda silahlı milis konuşlandırıldı.

PYD İLE PAZARLIK

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani tarafından eğitilen Suriyeli Kürt silahlı birliklerinin Kuzey Irak'tan Suriye'ye geçtikleri yönündeki haberler Kuzey Irak'taki Kürt kaynaklarınca da doğrulandı. Bin 621 kişi olduğu öğrenilen Suriyeli Kürt askerlerin Peş Habur bölgesinden Kamışlı'ya giriş yaptığı belirtildi.
Eğitimden geçirilen Suriyeli Kürt askerlerin, PYD ile uzun süren pazarlıklar sonucu Suriye'ye geçiş yaptığı ve bölgedeki stratejik noktalara konuşlandığı kaydedildi. Suriye'deki Kürt örgütlerinin Erbil'deki toplantısında, "Kürdistan Ulusal Meclisi" adı altında faaliyet göstermesi yönünde anlaşmaya varılması kapsamında, Kürt Yüksek Heyeti oluşturuldu. Erbil anlaşmasında öngörülen ve bir süredir kuruluş çalışmaları devam eden Kürt Yüksek Heyeti'nin kurulmasıyla birlikte alınacak kararlar bu heyetin onayından geçecek. Heyetin ilk toplantısının bugün Suriye'de yapılması bekleniyor.

ESAD FOTOĞRAFLARI YAKILIYOR

Bu arada, Beşar Esad ile varılan anlaşma sonucu Suriye ordusunun Kürt bölgesinden ayrıldığı yönündeki iddialar Suriyeli Kürt örgütleri tarafından her defasında yalanlandı. Kürtler buna kanıt olarak ele geçirdikleri şehirlerdeki resmi binalardaki Esad posterlerini yakarak kanıtlamaya çalıştı. Resmi binalardan toplanan çok sayıda Esad fotoğrafları silahlı Kürt grupları tarafından yakılırken, çekilen fotoğraflar da servis edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum