İşte Türkiye'nin İsrail'e cevabı

İşte Türkiye'nin İsrail'e cevabı

"İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları esefle karşılıyoruz."

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 'İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları esefle karşılıyoruz.' denildi.

İşte bakanlıktan yapılan açıklamanın tam metni

"İsrail’in Filistin’e yönelik uygulamaları hakkında tarafımızca dile getirilen eleştiri ve uyarılara cevaben İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları esefle karşılıyoruz.

Türkiye’nin bölgeye yönelik dış politikası lafzı ve ruhuyla tüm ülkelerin ve halkların barış, güvenlik ve istikrarının sağlanmasını, bu amaçla, orantısız güç kullanımı ve izolasyon uygulamaları yerine diyalogun, angajmanın ve barışçıl yöntemlerin öne çıkarılmasını amaçlamaktadır. Sayın Başbakanımızın bu doğrultudaki barışçıl girişimleri bölgede ve ötesinde takdir toplamaktadır ve münhasıran İsrail’in Gazze’deki kabulü mümkün olmayan uygulamaları ile politikalarına yöneliktir.

Türkler ve Yahudiler arasında İsrail Devleti’nin kurulmasından çok daha öncelere kadar uzanan köklü ilişkiler ve bizzat İsrail ile ilişkilerimizin genel dokusu, ülkemize bu uyarı ve eleştirilerde bulunma sorumluluğunu yüklemektedir.

Tarih boyunca Yahudiler her dara düştüklerinde Türkler kendilerine ellerini uzatmışlardır. Türkler ve Yahudilerin uzun birlikte yaşama tarihi karşılıklı saygı ve hoşgörü tarihidir. Dolayısıyla, “Türkiye’nin İsrail’e ahlak dersi verecek son ülke” olduğu yönündeki bizzat Yahudi halkının hafızasıyla bağdaşmayacak bu iddiayı reddediyoruz. Gerçekleri tahrif eden bu ifade tarihe karşı bir haksızlıktır.

Diğer taraftan, Türkiye’de Yahudi aleyhtarlığının tahrik edildiği iddiaları her türlü temelden yoksundur. Tarihi sicilimiz ve anti-Semitizmin bir insanlık suçu teşkil ettiği yönünde bizzat Sayın Başbakanımız tarafından yapılan açıklamalar bu iddianın mesnetsizliğinin en bariz kanıtıdır.

İsrail Dışişleri Bakanlığı açıklamasında yer alan Türkiye’ye yönelik ifadelerin iç siyasi mülahazalarla yapılan ve amacını aşan sözler olduğuna inanıyor, açıklamadaki ifadeleri şiddetle kınıyoruz."

Etiketler :