İstifalar neden deprem etkisi yapmadı

İstifalar neden deprem etkisi yapmadı

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifası 'deprem' etkisi yapmadı çünkü...

Kriz çıkmadı, kimse paniklemedi, hükümet ayaklarına kapanıp 'biz ettik sen etme' diye yalvarmadı. Bunun sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

1) Seçimlerde AK Parti'ye halkın yüzde 50'sinin verdiği güvenoyu. 12 Haziran seçimlerinde yani yaklaşık bir buçuk ay önce yapılan seçimlerde Türkiye'deki iki seçmenden biri mevcut hükümete oy verdi. Parçalı parlamentolarda, koalisyon hükümetlerine karşı işe yarayan taktikler güçlü hükümete sökmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, 27 Nisan'da provasını yaptığı, geçen Askeri Şura'da birazını uyguladığı 'patron sivil iktidardır' çıkışını dün noktaladı.

2) İstifa müessesesinin suyunu çıkardılar. Son iki yıldır 'komuta kademesi topluca istifa edecek' cümlesini o kadar sık duyduk ki kamuoyunda bıkkınlık oluştu. Boğaz Köprüsü'nde intihar şov yapanlara bir müddet sonra vatandaşın 'atla, atla' şeklinde tempo tutmasına benzedi. 'Yetti artık edecekseniz edin' psikolojisi baskın çıktı. Geçen yılki Yüksek Askeri Şura'da 'hep birlikte istifa edelim' deyip sonra Atila Işık'ı tek başına bıraktıkları da unutulmadı. Ayrıca emekliliğine iki gün kalmış kuvvet komutanlarının 'büyük' fedakârlığı da Koşaner'in çıkışının etkisini kırdı. Güya bütün komuta kademesi hükümete karşı mesajı vereceklerdi. Ancak 'Siz zaten iki gün sonra gitmiyor muydunuz?' sorusu balonu patlattı.

3) Talepler haklı değildi. Diğer ülkelerde memurlar hele de güvenlik bürokrasisi başarısızlık ve can kayıpları halinde 'görevden azledilmelerini' talep eder. Biz de kıyamet kopsa kılını kıpırdatmayanlar, bir kısım generallerin terfisi adına hükümete kafa tuttular. Çukurca'da 6 askerin kendi mayınımızla şehit olmasının sorumlusu olarak yargılanan, Gediktepe'de 'baskına gelen teröristleri çoban sandık' diye kendini savunan Tümgeneral Gürbüz Kaya'yı YAŞ'ta olmayınca Askeri Yüksek İdare Mahkemesi marifetiyle terfi ettirmeye çalıştılar. Hükümet, açığa alma yetkisini kullanmasa hükümete rağmen terfi almış üç general olacaktı.

İki yıldır Başbakan ve Cumhurbaşkanı'yla açıkça bilek güreşine girdi ve kaybettiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ndeki üçlü zirveden sonra 'Gözü kapalı imza atılmaz. Neye imza attığımı bilirim.' cümlesini sarf etmesi işaret fişeği idi. Birkaç saat içinde istifalar geldi. Artık hükümetler değil, bürokratlar istifa etmek zorunda kalıyorsa Türkiye hakikaten normalleşiyor demektir.

BÜLENT KORUCU - ZAMAN 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum