İstiklal Marşı tartışması kavga çıkardı!

İstiklal Marşı tartışması kavga çıkardı!

Reha Muhtar ve Ahmet Çakar'ın Kanaltürk'te katıldığı televizyon programında öyle sözler edildi ki...

Kanaltürk'te yayınlanan Son Kale programında gazeteci Reha Muhtar ile eski hakem ve televizyon programcısı Ahmet Çakar birbirine girdi.

Ahmet Çakar, ABD'nin New York kentinde Çek Cumhuriyeti ile Türk Milli Takımının oynadığı hazırlık maçı öncesi şarkıcı Hadise'nin okuduğu İstiklal Marşını mükemmel buldu ancak Hadise için demediğini bırakmadı.

Çakar, Kıyafet iyi ama biraz tabi fizik çok iyi değil. Kalça malça geniş ama o daha narin yapılı bir hanım istenebilir ama şivesi zaman zaman farklı yerlere çalsa da Amerikanın özelliğidir. Mesela NBA maçları öncesinde Amerikan ulusal marşı o bölgenin yerel bir sanatçısı tarafından bu şekilde okunur. Bir gelenektir Amerikada. Güzel bir gelenektir. Hadise'nin belli oranda tipi bozuk olmasına rağmen... Hadise güzel kadın değil. Bu Türkiye'ye özgü bir şehir efsanesi. Sokağa çık 50 tane Hadise görürsün. Çok açık bir şey. Sesi çok güzel, performansını çok mükemmel buldum. Ama fizik sıradan. Olabilir. Herkes çok güzel olacak diye bir şey yok.Kalçası geniş kurba gözlü bir kızımızın, orada okumasına, ben fiziki görünüş olarak bakmıyorum. Genelde başarılı buldum.

Reha Muhtar ise Hadise'nin İstiklal Marşı yorumunu değerlendirirken şöyle dedi:

"Öyle bir  İstiklal demiş ki sanki Eurovision şarkı yarışmasının final soundu veriyor. Böyle İstiklal Marşı okunmaz. İstiklal Marşının yorumlanması diye bir şey olmaz. Bir sanatçının, yorumcunun kendi şarkısını ya da başkasının şarkısını yorumlama hakkı vardır. Sonuna kadar vardır.  Ama İstiklal Marşını yorumlama hakkı yoktur. İstiklal Marşı, 70 milyonluk bir milletin marşı, sanatçıdan sanatçıya, duruma ve ahvale göre değişik şekillerde yorumlanmaz. Ben bunun sonunu İstiklaaaaaal diye bitirdim, ötekisi İstiiiklal diye bitirdi... Bu şekilde olmaz. neden olmaz? Bu marşı orada statdaki binlerce Türk aynı anda söyleyecekler. O marşın prototip şeklini söyleyecekler... Böyle şey olmaz.

İstiklal Marşı nedir. İstiklal Marşı bir milletin tek bir ağızdan tek bir yorumla tek bir şekilde insanları coşturan, insanlarda dayanışma yaratan, insanlarda birliktelik duygusunu yaratan bir marştır. Bu marşın popu, sanat müziği, alaturka, halk müziği yorumları falan olmaz. Ben sevgili Ahmet Çakar'ın Hadise'nin güzelliği ile ilgili ya da görüntüsü ile ilgili etmiş olduğu sözleri şiddetle kınıyorum. Böyle kurba bakışlı... bilmem ne gibi sözlerini. Ben çok güzel olduğunu düşünüyorum Hadise'nin."

Bu sözler üzerine, Ahmet Çakar yine söz alarak şöyle dedi:

"Ben de Hadise'nin güzel bir kadın olduğunu düşünmüyorum. Reha Muhtar'ın da bu ulusalcı ve tırnak içinde Ergenekoncu İstiklal Marşı yorumuna da ben de kınamak istiyorum. Ben 48 yaşındayım. İstiklal Marşını bu ülkede..."

İşte bu sözler Reha Muhtar'ı çıldırttı. Muhtar, "Bir dakika... bir dakika... ne demek Ergenekoncu." şeklinde müdahale etti ve "sizin böyle bir şey söylemeye hakkınız yok burada. Bu kadar ucuz laflar etmenize hakkınız yok."

Çakar bunun üzerine "tamam geri aldım." dedi ama devam edemedi.

Muhtar, "Ben böyle bir tartışmayı hiçbir şekilde yapmam. Söylediğin sözlerin ne anlama geldiğini bilmiyorsun Ahmet Çakar." şeklinde başladığı sözlerini Ergenekonu anlatarak devam etti. Bu sefer de sert çıkan Çakar oldu. Çakar "Ergenekon'u senden öğrenecek değilim" diye yanıt verdi. 

Etiketler :