İstiklal Marşı'nın kabulünün 102. yıl dönümü kutlandı.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 102. yıl dönümü kutlandı.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan:- "Hiçbir zaman ümitsiz olmamayı tavsiye eden Mehmet Akif'in düşünceleri üzerinden bu emanete sahip çıkmaya devam edeceğiz"

ANKARA (AA) - Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB), İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla İstiklal Marşı'nın kaleme alındığı Taceddin Dergahı'nda tören düzenlendi.

Anma günü dolayısıyla TYB yönetimi ve üyelerinin Mehmet Akif Kültür Evi'ni ziyaretinde Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Burada konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, birliğin öncülüğünde ülke genelinde iki yıl önce İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümünün coşkuyla kutlandığını hatırlattı.

Türkiye'de önemli olayların yaşandığı dönemde İstiklal Marşı ile millete büyük umut aşılandığını belirten Arıcan, "Hiçbir zaman ümitsiz olmamayı tavsiye eden Mehmet Akif'in düşünceleri üzerinden bu emanete sahip çıkmaya devam edeceğiz." dedi.

- "İstiklal Marşı, başımızın üstünde bayrağımız gibi dalgalanıyor"

TYB Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan da Taceddin Dergahı'nda ilk anma programını 1978'de yaptıklarını ve birliğin teşebbüsüyle İstiklal Marşı'nın kabul edildiği günün "milli günler" arasına dahil edildiğini söyledi.

İstiklal Marşı'nın kabul edilmesinden sonraki yıllarda milli marşın değiştirilmesi yönünde teklifler yapıldığını anlatan Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Meclis, önce Mehmet Akif üzerinde 'Bu şiiri Akif yazar', sonra da bu şiirin milli marşımız olduğu konusunda mutabık kalmıştır. Bu marş üzerinde asıl büyük mutabakat da milletin mutabakatı olmuştur. İstiklal Marşı, 100 yılı aşan bir metin olarak bugün başımızın üstünde bayrağımız gibi dalgalanıyor."

Doğan, bu yıl Mehmet Akif Ersoy'un doğumunun 150. yıl dönümü dolayısıyla programlar düzenleyeceklerini kaydetti.

- "İstiklal Marşı"nı Türk milletine armağan ettiği için "Safahat" isimli eserine koymadı

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Fatih'te 20 Aralık 1873'te dünyaya gelen Ersoy, Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisine seçildi, 1921'de Ankara Taceddin Dergahı'na yerleşti.

İstiklal Marşı yarışmasına 500 lira ödül verileceği için katılmayan şair, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Bey'in teşvikiyle yazmaya başladı.

İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı.

Hamdullah Suphi Bey'in Meclis'te okuduğunda ayakta alkışlanan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de "Milli Marş" olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

Şiirlerini 7 kitaptan oluşan "Safahat" adlı eserinde toplayan Ersoy, "İstiklal Marşı"nı, Türk milletine armağan ettiği için "Safahat" isimli eserine almadı.

Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan ve orada Türkçe dersleri veren Ersoy, 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü.

Mısır'dan hasta ve yorgun olarak dönen ve Abbas Halim Paşa'ya ait Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nın dördüncü katındaki dairede kalan Ersoy, 27 Aralık 1936'da hayata gözlerini yumdu.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kabri, Edirnekapı Şehitliği'nde bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.