İsveç başbakanı Kulu'yu ziyaret etti

İsveç başbakanı Kulu'yu ziyaret etti

İsveç başbakanı Reinfelt, bir dizi ziyaret için Konya'nın Kulu ilçesine geldi.

İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye gibi bir ülkenin gücünü görmezden gelemeyeceğini ifade ederek, "Türkiye'nin AB'ye ihtiyaç duyduğu kadar AB'de bu ülkeye ihtiyaç duyuyor. Biz İsveç olarak Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz." dedi.

İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt bir dizi ziyaret için Konya'nın Kulu ilçesine geldi. Türkiye'den İsveç'e giden gurbetçilerin büyük bir bölümünü Kululular oluşturuyor. Bu özel bağdan dolayı Kulu'ya gelen Başbakan Reinfeldt, yerel yöneticilerle sohbet ederek ilçeyi dolaştı.

İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, ilçede ilk olarak Kulu Belediye'sine geldi. Konuk başbakan Başbakan Reinfeldt burada Konya Valisi Osman Aydın, AK Parti Konya milletvekilleri, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. Bir süre belediye binasının önünde öğrenciler tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisini seyreden Başbakan, daha sonra konuşma yapmak üzere toplantı salonuna geldi.

Çoğrafi olarak Türkiye ile İsveç arasında büyük farklılıklar olmasına rağmen iki ülkenin ilişkisinin çok iyi olduğunu ifade eden İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, bir Osmanlı padişahının hediye ettiği bir fincan kahve ile başlayan ilişkilerin daha da geliştiğini ifade etti.

İsveç halkının bugün tatil için gidilecek yerler arasında Türkiye'yi ilk sırada tuttuğunu dile getiren Reinfeldt, İsveç'te yaklaşık 100 bine yakın Türk'un yaşadığını aktardı. İsveç'te yaşayan Türkler'in çoğunun Kulu'dan geldiğini vurgulayan Reinfeldt, "Aldığım bilgiye göre Kulu'da olup da İsveç'te akrabası olmayan yokmuş. Buda ilişkilerimizin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. İsveç'e gelmiş olan her Türk kökenli insanlar ülkeler arası insani bir altyapı oluşturuyor. Türkler İsveç'in gelişimi ve varolması için önemli görevler yapmıştır. Tüm bu nedenlerden dolayı İsveç ve Kulu'ya candan teşekkür ediyorum. Bu karşılıklı yararlanma sadece İsveç'e değil Kulu'ya da yaramıştır. Kulu, tarihi, kültürel ve ekonomik anlamda zenginleşmiştir. Bu ilişkiler görsetiyor ki aramızdaki bağları daha da güçlendirmeliyiz. Bu durum İsveç ve Türkiye için değil aynı zamanda AB ile Türkiye arasında kurulmalıdır. İsveç ve Türkiye'nin AB'ye ihtiyaç duyduğu kadar AB de bu iki ülkeye ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle İsveç'te Türkiye'nin AB'ye girişini destekleyecek. AB'nin Türkiye'nin gücünü görmezden gelmesi olanaksızdır. Bizim ortak tarihimizle kurulan köprüler gelecek için bir temel teşkil ediliyor. Türkiye ve İsveç arasındaki ilişkiler AB çerçevesinde daha da gelişmesini istiyorum."

Konuşmasının ardından Kulu sokaklarını gezen İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, burada bir İsveç restaurantına girdi. Başbakan burada İsveç'te birinci dereceden yakını olan 6 aile ile görüştü. Ailelerin sorunlarını dinleyen Fredrick Reinfeldt, onlardan seçimler için destek istedi.

Türk basınına kapılı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından Fredrick Reinfeldt ve beraberindeki heyet, Olof Palme bulvarından yürüyerek, buradaki esnafları selamladı. Daha sonra Olof Palme parkına giden konuk başbakana kola ve pasta ikram edildi. Bu sırada Başbakan'ın yanına yaklaşan bir çocuk, Fredrick Reinfeldt ile bir süre görüştü.

Fredrick Reinfeldt, görüşmenin ardından yemek yemek için Ankara Karayolu'ndaki Baran Dinlenme Tesisleri'ne geçti

Etiketler :