İsveç'i sallayan Türk yazarı...

İsveç'i sallayan Türk yazarı...

Dünya’da, geleceğin 50 Yazarı arasında gösterilen Türk yazar Aslı Erdoğan, İsveç'te Büyük bir başarı yakaladı...

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

Dünya’da, geleceğin 50 Yazarı arasında gösterilen Türk yazar Aslı Erdoğan, Nobel ödüllü yazar Le Clezio’dan sonra, İsveç’in en önemli gazetelerinden biri olan Dagens Nyheter’in kültür ekinin kapağına taşınan ikinci yabancı yazar olarak büyük bir başarı gösterdi.

1967’de İstanbul’da doğan Aslı Erdoğan Bilgisayar mühendisliği ve fizik okuduktan sonra, yüksek lisansını CERN’de (Avrupa Yüksek Enerji Fiziği Labaratuarı) yaptı  Rİo de Janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçen genç yazar, iki yıl Güney Amerika’da yaşadı.
 

İlk romanı Kabuk Adam 1994’te, öykü kitabı Mucizevi Mandarin 1996’da yayınlandı. Tahta Kuşlar adlı öyküsü, Deustche Welle Ödülü kazandı, dokuz dile çevrildi. İkinci romanı Kırmızı Pelerinli Kent (1998), Fransızca, Norveççe’ye çevrilerek Astes Sud tarafından yayınlandı, Gyldendal Yayınları’nın ”Marg” (Omurilik) Serisi’ne seçildi. Radikal’de yazdığı köşe yazıları Bir Delinin Güncesi ve Bir Kez Daha adlı kitaplarında toplandı.

Kısa süre içerisinde adından sıkça söz ettiren genç yazar, İsveç’in en önemli gazeteleri Svenska Dagbladet ve Dagens Nyheter’in kültür sanat eklerine röportaj verdi. Gazetelere verdiği röportajda, ‘’yalnız kalmak benim için çok daha verimli oluyor. Bir yerden, bir şehirden, bir kişiden ayrılmak, beni çok daha verimli yapıyor.’’ Dedi.

Ayrıca Le Clezio’dan sonra, Dagens Nyheter’in kültür ekinin kapağına taşınan ikinci yabancı yazar olan Erdoğan, dünyaca önemli yazarların bulunduğu Kultur Huset listesinde, 2010’un Ekim ayında, en iyi sekiz yazarından biri seçildi. Aslı  Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl çok ses getiren Taş Bina ve Diğerleri isimli kitabı hem İsveççe ve Norveççeye çevrilerek bu ülkelerde satışa hazırlanıyor 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.