İsveçliler çayın faydalarını keşfetti

İsveçliler çayın faydalarını keşfetti

Kahve tüketiminde dünya'nın en önde gelen ülkelerinden biri olan İsveç'te, uzmanlar değişik renkli çayların faydalarını, İsveç basınına anlatarak halkı çay içmeye teşfik ediyor.

Atila Altuntaş/Stockholm

1709-1714 yıllarında Rusya’nın saldırısından kaçan İsveç kralı Demirbaş Şarl (12.Karl) Osmanlı İmparatorluğuna sığındı. Beş yıl Osmanlı topraklarında ikamet eden Şarl’ın en çok dikkatini kahve çekti. Osmanlı topraklarında kaldığı süre içerisinde tam bir kahve müptelası olan İsveçli kral, ülkesine dönerken yanında bir torba kahveyi de götürmeyi ihmal etmedi.

İlk defa 12. Şarl’ın getirdiği kahve ile tanışan İsveçliler o günden bu güne, tam bir kahve kolik oldular. İstatistiklere göre, günde en az üç bardak kahve içen İsveçlilere uzmanlardan uyarı geldi. Kahveye oranla çayın sayısız faydalarını belirten İsveçli uzamanlar, son günlerde basın aracılığı ile halkı çay içmeye teşvik ediyorlar.

İşte İsveçli uzmanlara göre çayın faydaları…

Geleneksel Siyah Çay:
İçerisinde Antioksidan, protein ve kafein içerir. Antioksidanlar hücreleri korur ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Ten canlandırıcıdır, beyinin zihinsel kapasitesini geliştirir. Şeker hastalığına iyi gelir, kan şekerini düşürür.

Yeşil Çay:
Yüksek düzeyde Antioksidan ve polifenol içerir. Erken yaşlanmaya karşı hücreleri korur, kalp damar hastalıkları ve kanser riskini azaltır. Cilt için iyidir.

Kırmızı çay (Rooibos):
Tam bir bitkisel çaydır. Hiç kafein içermez, doğal bir uyku ilacı gibi rahat bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olur. Ayrıca alerji, astım, saman nezlesine iyi gelir. İçerisinde yüksek miktarda Potasyum, kalsiyum ve sodyum içerir.

Oolong çayı:
Siyah ve yeşil çay arasında bir şeydir. Dinlendiricidir ve kandaki stres hormonları seviyelerini düşürür. Ayrıca sindirim uyarıcı ve kaşıntılı ve egzamaya iyi gelir.

Pu-erh çay:
Pu-erh çayı, işleme metodu veya yıllandırılma süresine bağlı olarak olgunlaştırılır. Pu-erh çayı, kolesterol düşürücü ve sindirim uyarıcıdır. Ayrıca vücuttaki zararlı toksinleri dışarı atar.

Nässelte çayı:
Sindirimi uyarır, cildi besler, içerisinde yüksek derece de demir içerir. Kansızlığa iyi gelir ve idrar sökücüdür.

Beyaz çay:
İçerisinde yeşil çaydan daha fazla antioksidan vardır. Bundan dolayı da kanser riskini azaltır. Vücutta ki fazla yağları eriterek dışarı atılmasını sağlar.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :