İsveç'te Atatürk'e anlamlı tören

İsveç'te Atatürk'e anlamlı tören

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 72. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi Stockholm'de de anıldı.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yıldönümün de İsveç”in başkenti Stockholm"de anıldı. Türkiye”nin Stockholm büyükelçiliği tarafından düzenlenen anma törenine büyükelçi Zergün Korutürk, elçilik mensupları, sivil toplum kuruluşları, Federasyon başkanları, iş adamları, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Saatler 09.05'i gösterdiğinde bir dakikalık saygı duruşundan sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan büyükelçi Korutürk, Atatürk’ün hayatı ve Türkiye için hayata geçirdiği reformlara vurgu yaptı.

Bu gün bu bayrağın önünde durabiliyorsak, bunu Atatürk’e borçlu olduğumuzu unutmamalıyız diyerek günün önemine dikkat çeken Büyük elçi Korutürk sözlerine şöyle devam etti, ‘’Geçtiğimiz hafta İstanbul’da görev yapmış emekli İsveç büyük elçisi beni ziyaret etti ve çok ilginç bir olay anlattı. Eski büyükelçi, Türkiye’de görev yaptığı için, İsveç dışişlerinin arşivlerini incelemiş. 1919’yılında Türkiye’de Büyükelçilik görevini yapan, İsveç’in ünlü Vallenberg ailesinin bir ferdi olan Gustav Oskar Vallenberg, İsveç Dış İşlerine gönderdiği telgrafta, ‘Osmanlı nezdinde değil de, Atatürk nezdinde büyükelçi olması gerektiğini’ bildiriyor. Bu bildiri İsveç hükümetini kızdırıyor ve Vallenberg sert bir dille uyarılıyor. Birkaç yıl geçtikten sonra Vallenberg’in haklı olduğu, İsveç Dışişleri bakanlığı tarafından tastikleniyor. Bu basit bir örnek ama Türkiye’de birçok kişinin göremediği bir ayrıntıyı, bir yabancının nasıl gördüğünü size iletmek istedim’’ diye konuştu.

Stockholm büyükelçisi Zergün Korutürk’ün ardından, kürsüye davet edilen, Hukuk Fakültesi öğrencisi Gönül Doramar ve Türkiye’den İsveç’e ekonomi yüksek lisans öğrencisi Can Özenç, Türk gençleri olarak Atatürk’ün bıraktığı mirasın değerini bildiklerini belirterek sonsuza kadar Atatürk ilke ve inkılâplarına sahip çıkacaklarının altını çizdiler.
 

Etiketler :