İsveç'te hayata tutunan Yeşim Çetin dua bekliyor...

İsveç'te hayata tutunan Yeşim Çetin dua bekliyor...

Türkiye’de geçirdiği ameliyatta nefes borusu delinen Yeşim Çetir, ABD'de üretilen ve suni yöntemle geliştirilen nefes borusu ameliyatı için yeniden bıçak altına yatacak.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

Stockholm’de Karolinska Hastanesi’nde tedavi altında bulunan Yeşim ve yanında refakatçi bulunan babası Hayrullah Çetir vatandaşlardan dua bekliyor…

İsveç’teki ünlü Karolinska Hastanesi’nde 1 yıla yakındır tedavi gören Yeşim Çetir’i Türk Kadınlar Federasyonu Başkanı Hatice Toklucu, Başkan yardımcısı Melissa Birsen Lundgren, Farsta Deneğinden Esin Erdoğan ve Emine Toklucu ziyaret etti. Baba Hayrullah Çetir’den hastanın hakkında bilgi alan Türk Kadınlar Federasyonu Başkanı Hatice Toklucu ve Melissa Birsen Lundgren, Türk Kadınlar Federasyonu olarak, Yeşim’in yanında olacaklarını ve her türlü ihtiyaçlarını gidermeye çalışacaklarını belirtti.

Baba Hayrullah Çetir başta Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği olmak üzere, kendilerinin 1 yıla yakındır hastane köşelerinde yalnız bırakmayan destek olan herkese teşekkür etti. Kök hücre ile geliştirilmiş nefes borusu nakli yapan dünyaca ünlü Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin başında bulunduğu ekibin daha önce kızı Yeşim Çetir’e nefes borusu nakli yaptığını hatırlatan Baba Hayrullah Çetir, nefes borusunun tutmadığını belirtti. Yeniden ABD'de üretilen ve suni yöntemle  geliştirilen nefes borusunun nakli yapılacağını kaydeden baba Çetir, zorlu ameliyatın 1 ay içerisinde gerçekleşeceğini ve bütün herkesten kızı için dua beklediğini söyledi.

Stockholm’de yaşayan vatandaşlarımızdan bir grup genç kız’da, yaşıtları Yeşim Çetir’in başında gün boyu bekleyerek moral vermeye çalışıyor.

TALİHSİZ KIZIMIZ YEŞİM ÇETİR’İN BAŞINA GELENLER…

 

Van 100. Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi 3. sınıf öğrencisi Yeşim Çetir, 2 yıl önce elindeki aşırı terlemeden kaynaklanan şikayetle, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne başvurdu. Doktorların önerisiyle 7 Temmuz 2011’de koltuk altındaki ter bezlerinin alınması için ameliyat masasına yatan 22 yaşındaki Çetir’in burada yaşadığı küçük bir talihsizlik, hayatını fazlasıyla etkiledi. Ameliyat sırasında ciğerlere oksijen verilmesi için soluk borusuna yerleştirilen hortumlardan birinde bulunan ufak bir metal parçasının Yeşim’in soluk borusunu deldiği anlaşıldı ve bundan sonra, genç kız için zorlu yaşam mücadelesi başladı.
 
Soluk borusuna yama



Zaman zaman nefes almakta güçlük çeken, öksürükleri geçmeyen Yeşim, düzenli nefes alamadığı için de zor yürüyordu. Bu şikayetlerinin artması üzerine doktorlar, genç kızın vücudunun başka yerinden aldıkları parça ile soluk borusuna yama yaparak buradaki hasarı gidermeye çalıştı. Doktorlar, hastanın bu tedaviye yanıt vermemesi üzerine bir de stent takmayı denedi ancak hiçbir yöntem çare etmedi. Çetir, o dönemde soluk borusunun eski sağlığına kavuşması için Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 3 zorlu ameliyat geçirdi.
 
Son çare İtalyan profesör

Bu operasyonların hiçbirinde Yeşim adına olumlu bir gelişme yaşanmayınca İstanbul’daki doktorlar, işçi emeklisi baba Hayrullah Çetir’e, genç kızın hayati riskinin devam ettiğini ve tedavisine artık Türkiye’de olanak kalmadığını bildirdi. Türk doktorların önerisiyle gelişen, Prof. Dr. Paolo Macchiarini’nin uyguladığı kök hücre ile soluk borusu nakli umudu, İtalyan profesör ile Türk kızı Yeşim’in yollarını kesiştirdi.

25 Mart 2012’de İstanbul’a gelerek Yeşim’i muayene eden Prof. Dr. Macchiarini, anlaşmalı olduğu İsveç Karolinska Üniversitesi Hastanesi’ne genç kızın sevkini istedi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun onayı ile Yeşim Çetir, bütün tedavi masrafları karşılanmak üzere, İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Karolinska Üniversite Hastanesi’ne sevk edildi.
 
 akciğerin yarısı  alındı

Babasının refakatiyle 23 Temmuz 2012’de Stockholm’e gelen Yeşim Çetir, Karolinska Üniversite Hastanesi’ne yatırılarak tedavi altına alındı. Burada yapılan ilk muayenesi sonucunda genç kızın akciğerlerinde biriken iltihaptan dolayı büyük hasar meydana geldiği tespit edildi ve hemen akciğerinin tek tarafı ameliyat ile alındı. Daha sonra nefes borusu için Yeşim’den alınan kemik iliğiyle ABD’de laboratuvar ortamında kök hücre yöntemiyle yeni bir nefes borusu geliştirildi ve Prof. Dr. Macchiarini tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile bu yeni nefes borusu genç kıza nakledildi.

new_i..jpg

new_004.20130525004143.jpg

new_007.20130525004156.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.