İsveç'te ırkçı partiye tokat gibi eleştiri

İsveç'te ırkçı partiye tokat gibi eleştiri

İsveç'te Yabancı düşmanı olarak bilinen (SD) İsveç Demokrat partisi hiç beklemediği şok bir eleştiri ile karşılaştı...

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

İsveç’te 19 Eylül’de yapılan genel ve yerel seçimlerde büyük sürpriz yaparak meclise giren Yabacı düşmanı İsveç Demokrat (SD) Partiye İsveç Başpiskoposu insanlık dersi verdi.

İsveç’te her yıl geleneksel olarak Meclis açılışından önce Bütün partiler milletvekilleri ile birlikte ülkenin en büyük kilisesini(Stora Kyrkan) ziyaret edip Başpiskopostan dua ve nasihat alırlar.

Bu sene ki ziyarette İsveç Başpiskoposu Eva Brunne’nin Yabancı Karşıtı (SD) hedef alarak konuşma yapması, Yabancı düşmanı parti tarafından tepkiyle karşılandı ve bu partinin milletvekilleri başpiskoposu protesto ederek, Kiliseyi kızgın bir şekilde terk etti.

Konuşmasına , ‘’Bütün insanlar kardeştir:’’ diyerek başlayan başpiskopos Eva, Yabancı kökenli insanlara düşmanlık edenlere, faşist fikre sahip olan kişilerle mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Başpiskopos sözlerine şöyle devam etti. ‘’Hangi memleketten gelirse gelsin demokrasinin hâkim olduğu ülkemizde bütün insanlar eşittir. Ayrımcılığa izin vermeyin dili, dini rengi ne olursa olsun herkese eşit davranın ‘’ diye konuştu.

Bu konuşmalar üzerine tepki gösteren Yabancı düşmanı partisi milletvekilleri başpiskoposun konuşması bitmeden protesto ederek Kiliseyi terk ettiler.

Kendilerine karşı planlı bir saldırı olduğunu ve başpiskoposun direk kendi partilerini hedef alarak suçladığını belirten Yabancı Düşmanı (SD) Partisi genel başkanı Jimmie Åkesson, demokratik yollardan meclise girmeye başarmış bir parti olduklarını vurgulayarak herkesin buna saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Bu arada Yabancı Düşmanı parti milletvekillerinin başpiskoposu protesto ederek kiliseyi terk etmelerini diğer parti milletvekilleri sert bir dille eleştirdi.

Ana muhalefet sosyal demokrat partisinin genel başkanı Mona Sahlin Kiliseyi terk etmelerini,’’ çocukca bir hareket olarak’’ nitelendirirken, diğer parti Liderleri de Yabancı düşmanı (SD) partisinin eleştirilere açık olması gerektiğini aksi taktirde zorlu günlerin kendilerini beklediğini belirttiler.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :