İsveç'te Yabancı Düşmanlığı

İsveç'te Yabancı Düşmanlığı

İsveç'te yaşanan adi bir olayın yabancı düşmanlığına dönüşmesi tepkiyle karşılandı.

Avrupa'da yükselen milliyetçilik hareketleri yabancılara karşı olumsuz gelişmelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Son olarak İsveç'te yaşanan adi bir olayın yabancı düşmanlığına dönüşmesi ise tepkiyle karşılandı.
İsveç'te yabancı uyruklu bir gencin, park yeri kavgasında yaşlı bir İsveçliyi öldürmesinin bir anda ülkede yabancı düşmanlığına dönüşmesine tepkiler büyüyor. Olayla birlikte bazı partilerin ırkçılığa varacak derecede kampanya düzenlemelerine karşı bugün ülkede sivil toplum örgütlerinin katılacağı bir yürüyüş düzenleniyor. Aynı saatlerde ise bir kilise tarafından organize edilen bir başka gösteride ülkedeki şiddet olayları protesto edilecek.
Malmö yakınlarındaki Landskrona şehrindeki bir alışveriş merkezinin önünde bulunan özürlü park yerine kimin park edeceği tartışması kanlı biterken, sonrasında meydana gelen olaylar İsveç gündeminin merkezine yerleşti. Bu park kavgasında yabancı bir gencin yaşlı bir İsveçliyi öldürmesi üzerine İsveç'teki "ırkçı" İsveçli Demokratlar Partisi, bunu bir yabancı düşmanlığı kampanyasına dönüştürürken, sonrasında da bir dizi gelişmeler yaşandı.

Dün öğleden sonra cinayet zanlısı gencin Müslüman kökenli olduğu açıklandı ve bu gencin ailesi, Landskrona şehrindeki camide bir basın açıklaması yaptı. Bu açıklamada caminin imamı ve 4 Müslüman dernek temsilcisi de yer aldı.
Basın açıklamasında meydana gelen olaydan dolayı çok üzgün olunduğu, böyle bir olayın hiç yaşanmamış olmasının arzulandığı ve ama üzüntü verici bir şekilde meydana geldiği dile getirilirken, soruşturmanın devam ettiği ve gerçeklerin tam olarak ortaya çıkmadığına dikkat çekildi. Basın açıklamasında ayrıca bütün İsveçlilerin üzüntülerine ortak olunduğu ve yaşananlardan dolayı herkesten özür dilendiği vurgulanırken, birlik ve beraberlik içinde yaşanması çağrısı yapıldı.

Bu çağrı İsveç medyasında çok geniş bir şekilde yer aldı, İsveçli yüksek tirajlı gazeteleri ve de televizyonları bu açıklamaları aktardı. Bu olaylardan sonra yoğun bir şekilde tehditler aldığı öğrenilen zanlı gencin abisi, ailesini bir başka şehre gönderdiğini açıkladı.

Öte yandan Cuma günü yakalanan genç için de mahkemede bugün tutuklanma kararının çıkarıldığı öğrenildi.

Bugün de bu yaşanan olayla ilgili Landskrona şehrinde iki karşıt gösteri yapılacak. İlki, yaşanan şiddet olaylarının kınanması için öğlen saatlerinde kilise tarafından düzenlenecek. Ancak bu gösterinin yabancı karşıtlığı mitingine dönüşmesinden endişe ediliyor.

Bu gösteriden bir saat sonra da bir başka yürüyüş daha düzenlenecek. Organizatörlerin "Sessiz Yürüyüş" olarak tanımlandığı bu yürüyüşün, "Birlik ve beraberlik içerisinde yaşama" mesajı vermek için yapılacak. Bu yürüyüşü Kurdi Kara isimli bir şahıs organize ederken, bağımsız sivil derneklerin de yürüyüşe destek vereceği kaydedildi. Bu yürüyüşte herhangi bir konuşma yapılmayacağı, slogan atılmayacağı, sadece sessiz bir şekilde şehir merkezinde topluca yürüyüş yapılacağı bildirildi.

Landskrona'da bir alışveriş merkezindeki özürlü park yerine kimin park edeceği tartışmasının kanlı sona ermesi, ülke genelinde bir tartışmaya dönüşürken, katil olan gencin katledilmesi için Facebook'ta sayfalar açılmaya ve onun yok edilmesi için çağrılar yapılmaya başlamıştı. Bütün bu tartışmalara yol açan olayda, 23 yaşlarındaki yabancı kökenli bir genç, park yerinden dolayı 80 yaşındaki bir yaşlı adamla kavga etmişti. Genç yaşlı adamı darp ederken, adamın yanındaki 78 yaşındaki karısı da araya girmiş ve bu genç, bu yaşlı kadını da dövmüştü. Yüzüne yumruk darbesi alan kadın yere düşmüş, genç ise olay yerinden arabasıyla kaçmıştı.

Bu yaşlı çift hastaneye kaldırılırken, yaralı kadın 4 gün sonra hayatını kaybetti. Yaşlı adamın ise hayatı tehlikeyi atlattığı öğrenildi. Yaşlı çifti darp eden genç ise geçtiğimiz Cuma günü polis tarafından yakalanmıştı.

Etiketler :