İsveç'ten İsviçre'ye minare dersi

İsveç'ten İsviçre'ye minare dersi

İsviçre’de minare yapımına yasak getiren referandumun yankılarının sürdüğü bir ortamda, İsveç’in Skövde şehrinin belediye başkanı Tord Gustafsson'dan anlamlı çağrı....

Atila Altuntaş/Stockholm

İsviçre’de minare yapımına yasak getiren referandumun yankılarının sürdüğü bir ortamda, İsveç’in Skövde şehrinin belediye başkanı Tord Gustafsson Türk yetkililerine anlamlı bir çağrıda bulundu.

İsveç’in 250 bin nüfuslu Skaraborg bölgesinin estetik mimariye dayanan görkemli, minareli bir caminin projelendirildiğini belirten Skövde şehri belediye başkanı Tord Gustafson,’’ 2005 yılında Skövde Cami ve Kültür Evi Vakfı bize bu projeyi sundu, biz de inceledik ve olumlu rapor verdik. Skaraborg bölgemizde değişik etnik kökenli yaklaşık 8 bin Müslüman yaşamaktadır ve bunların çoğunluğu Skövde’de ikamet etmektedir’’ dedi.

 

Planlanan bu projenin Skaraborg bölgesine çok şeyler katacağının altını çizen belediye başkanı,’’ Planlanan cami ve kültür merkezinin mimarisi, burada yaşayan birçok insan tarafından enteresan ve heyecan verici bir eser olarak görülmektedir. Birçoğumuz, bu eserin tamamlandığında, yalnızca müslümanlar için bir ibadet mekanı olmakla kalmayıp bir çok turist için de bir ziyaret merkezi ve aynı zamanda da İsveç’te çokkültürlülüğün ve medeniyet diyaloğunun bir sembolü haline geleceğine de inanmaktayız’’diye devam etti.

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a mektup 

Bir yıl önce bu projeye katkıda bulunmaları için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da bir tavsiye mektubu yazdığına değinen İsveçli belediye başkanı,’’ Vakıf 2005 yılından itibaren kendi imkânlarıyla arsayı satın alıp, ilk hafriyat çalışmalarına başladı ve ruhsatın 2010 Aralık ayında dolacak olması itibarı ile de projenin tamamlanması için olağanüstü gayret göstermektedir. Biz belediye olarak katkıda bulunduk. Yalnız bu bölgede yaşayan müslümanların ekonomik imkanlarıyla bu proje gerçekleşemeyeceği için müslüman ülkelerden de destek gerekiyor, ben de bu bağlamda vakıf başkanının da ricası üzerine memnuniyetle Türkiye’nin  sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanına birer mektup yazarak desteklerini istedim’’ dedi.

Vakıf başkanı Doç. Dr. Yüksel Peker de ‘’Avrupa’nın göbeğinde camiler, minareler yasaklanırken, bu şehrimizde kubbeli, minareli ve ezanlı bir İslam abidesi yükselecek. Medine’de ikamet eden Türk mimarımız Mahmut Sami Kirazoğlu Bey geldiklerinde bölgesel radyo, hayranlıklarını belirterek kendisi ile röportaj yaptı. İsveçli belediye başkanının verdiği bu destek te bizler için çok anlamlı. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza ulaşmış olan bu mektup çerçevesinde de maddi ve manevi desteklerinin artık daha fazla gecikmemesini ümit ediyoruz’’ diye konuştu ve bu güzel esere katkıda bulunmak isteyen hayırseverler için de gerekli bilgilerin www.skovdemoske.org sitesinde bulunduğunu sözlerine ekledi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :