İsviçre'de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi

İsviçre'de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi

İsviçre'de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla anma töreni yapıldı.Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğundaki...

CENEVRE (AA) - İsviçre'de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla anma töreni yapıldı.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğundaki törene, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alparslan Acarsoy, Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, KKTC Temsilcisi Gizem Alpman Celen, Türk Hava Yolları Cenevre Müdürü Hüseyin Avni Gümrükçüoğlu, Cenevre Müslüman Cemaati Vakfı Yöneticisi Ender Demirtaş, Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Büyükelçi Begeç, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen törende, hafta sonu olmasına rağmen programa katılan vatandaşlara teşekkür ederek, "18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, bizim tarihimizde önemli bir gün. Milli Marşı'mızın kabulü de bu hafta içine denk geliyor. Tüm kahraman şehitleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve şair Mehmet Akif Ersoy'u saygı ve hürmetle anıyoruz." dedi.

Türkiye'de 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlere ve kayıplara dikkati çeken Begeç, depremin, İsviçre, Danimarka ve Hollanda'nın yüzölçümü kadar bir alanı etkilediğini söyledi.

Begeç, "İsviçre'deki Türk toplumunun deprem bölgelerine yönelik yardımlarını biliyorum, bunun için çok teşekkür ediyorum, minnettarız. Ben ve mesai arkadaşlarım da bu konuyu BM nezdinde takip ediyoruz." dedi.

BM'nin depremler nedeniyle Türkiye'ye yardım için 1 milyar dolarlık bir yardım çağrısı başlattığını ve bazı taahhütlerin gelmeye başladığını belirten Begeç, orta ve uzun vadede daha büyük ihtiyaçların karşılanması gerektiğini ifade etti.

Begeç, depremlerden etkilenen çocukları da unutmamak gerektiğine vurgu yaparak, onların eğitim ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasının önemine değindi.

Başkonsolos Özkan ise "Her yıl 18 Mart'ta düzenlenen törenlerde, vatan için canlarını feda eden kahraman şehitlerimize duyduğumuz minneti ifade ediyoruz." dedi.

Çanakkale'de tarihte eşine az rastlanan bir destan yazıldığına dikkati çeken Özkan, Osmanlı coğrafyasının her bölgesinden gelen kahramanların tüm dünyaya Çanakkale'nin geçilemeyeceğini gösterdiğini söyledi.

Özkan, "Çanakkale'de ortaya çıkan bu mücadele ruhu, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının ve bu yıl 100'üncü yıl dönümünü büyük gururla kutlamaya hazırlandığımız Cumhuriyetimizin kurulmasının önünü açmıştır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Türk Milletinin Çanakkale’de verdiği mücadeleyi en anlamlı şekilde mısralara döken İstiklal Marşı'mızın yazarı, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz." dedi.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara ise acil şifalar dileyen Özkan, depremden etkilenen bölgelere yardımları dolayısıyla Batı İsviçre'deki Türk vatandaşlarına ve derneklerine şükranlarını sundu.

Konuşmaların ardından deprem ve yardım faaliyetlerine ilişkin bir video gösterimiyle devam eden program, şehitler ve depremde hayatını kaybedenler için dua edilmesiyle son buldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.