İTÜ'lü uzmanlardan korkutan uyarı

İTÜ'lü uzmanlardan korkutan uyarı

Deprem bölgesinde incelemede bulunan 9 kişilik İTÜ heyeti Van’da 6.3 büyüklüğünde artçı sarsıntı uyarısı yaptı.

Deprem bölgesinde incelemeler yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü’nden 9 uzman, Vanlılar’ı artıçılar konusunda uyardı. Uzmanlar önceki gün yaşanan 5.6’lık depremin ayrı bir sarsıntı olduğuna vurgu yaparak 7.2’lik depremin beklenen büyük artçı sarsıntısının henüz gerçekleşmediği uyarısı yaptı.

İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Remzi Ülker Konferans Salonu’nda İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü inceleme heyetince hazırlanan, “Van 2011 Depremi ve Sonuçları” başlıklı raporu açıkladı. Heytten Prof. Dr. Okan Tüysüz, “9 Kasım depremi, 23 Ekim depreminden farklı bir fayda gelişti. 7.2’lik depremin 6.3’e çıkan artçıları olabilir. Şu ana kadarki artçılar en fazla 5.5’te kaldı. 6.3’e kadar çıkacak depremler beklenebilir” dedi.

İTÜ’den prof. Dr. Serdar Akyüz de “Doğu Anadolu bölgesi bir sıkışma bölgesi. 7.2’lik deprem 2 metre yer değiştirmeye yol açtı. En son deprem, tetiklenmiş fay sonucu oluşmuş bir depremdir. Bölgede yeni depremlerin olması sürpriz değil” diye konuştu.

Yine İTÜ’den Zekai Celep de bölgede yaptıkları incelemelerde kusunların zincirleme uzandığını söyledi. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden Beyza Taşkın ise ilk depremden çok etkilenmemiş, orta hasarlı konutlar ile kamu binalarının yıkılabileceği uyarısında bulunarak “Bunlara girilmemeli. Giydirme yapılan binalardaki hasarı görmek, tespit etmek mümkün değil. Mutlaka binanın taşıyıcı elemanlarının durumunu görmek gerekiyor. Bir binada hasar tespiti 20 dakikada yapılabilir” dedi. 8HABER MERKEZİ

33 bölgede deprem gecikti

İTÜ’den Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van’da yaptığı incelemelerde depremin önceden kendini hissettirdiğini ifade etti. Ercan, “Deprem öncesi Van Gölü kıyısında kum fışkırmaları görülmüş, gölün sıcaklığı artmış ve suyu yükselmişti. Depremden sonra ise gölün su düzeyi düştü” dedi. Depremden 1 gün önce bölge adeta kirpi istilasına uğradı. Bölgede yaşayanlar hiç bu kadar çok kirpiyi bir arada görmediklerini söylediler. Prof. Ercan, depremden öncemeydana gelen titreşimleri önce yer altında yaşayan canlıların hissettiğine dikkat çekti. 2003 yılında yayımladığı kitapta Türkiye’de olması beklenen depremleri yazan Ercan’ın kitabında Erciş için 7.3 büyüklüğünde bir deprem beklediği de var. Ercan’a göre İstanbul dışında öncelikli olarak deprem olacağını düşündüğü 33 yer ise şöyle sıralıyor: “Gemlik-İznik, Kuzey Marmara, Yenice- Gönen, Sakarya Çukuru, Çankırı, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Kars-Erzurum-Ardahan, Ermenistan-Gürcistan sınırı, Bingöl (oldu), Muş-Varto, Ağrı (oldu)-Iğdır-Çaldıran, Van-Erciş, (oldu) Diyarbakır, Şırnak, Elazığ (oldu), Malatya, Adıyaman, Hatay, Çukurova, Osmaniye, Elmalı Yarımadası, Göller Bölgesi, Rodos- Fethiye, Marmaris-Bodrum, Aydın, Manisa, Denizli, İzmir, Balıkesir.” Ercan, buralar için 5 üzeri büyüklükte depremlerin geciktiğini söyledi.

Işıkara’dan korkutan açıklama

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara Bolu’da İstanbul için de tehlike sinyali vererek, “Gemlik Körfezi’nde yaşanacak deprem en çok Bursa’yı etkileyecek, daha sonra bütün Marmara’yı ve İstanbul’u etkileyecek” dedi. Vanlı depremzedelere hafif hasarlı bile olsa binalara girmemeleri uyarısında bulunan Işıkara, Bayram Oteli için suç duyurusunda bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.