İyi de BDP ne istiyor?

İyi de BDP ne istiyor?

Yayınlandığı günden itibaren büyük ilgi gören '4 Kadın 1 Erkek" adlı programın bu haftaki bölümünde BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık moderatörlük yaptı.

Beyaz TV ekranlarında Pazar akşamlarına damgasını vuran Sevilay Yükselir, Serpil Yılmaz, Nuriye Atabey ve Hilal Kaplan'ın hazırlayıp sundukları “4 Kadın 1 Erkek”in 7 Kasım 2010 Pazar akşamı program moderatörü Sırrı Sakık, demokratik özerklik konusunu tartışmaya açtı.

 

BDP’de mutabakata varılan şeklin demokratik özerklik olduğunu ifade eden Sakık, Türkiye’deki Ankara merkezli yönetim gücünün dağıtılmasını istediklerini belirtti. AB’nin bu konuda teşviki olduğunu dile getiren Sırrı Sakık “Bunu sadece kürt coğrafyası için istemiyoruz. Karadeniz, Ege ve İstanbul içinde istiyoruz. Bölgeler daha
rahat yerinden yönetilsin. Ankara’nın imparatorluğu ortadan kalksın” dedi. Bölgelerin kendilerini farklı renklerle ifade etmesinden korkulmaması gerektiğini savunan Sakık, klişelere takılmamak gerektiğini söyledi.

Bu sözler üzerine Sevilay Yükselir ve Nuriye Atabey söze girerek “Halkın anlayacağı bir şekilde bu konuyu biraz daha açalım. Siz ne istiyorsunuz?” diye sordular.

Demokratik özerkliğin Cumhuriyet ruhuna aykırı olmadığını ifade eden Sakık “Geldiğimiz noktada sadece Kürtler
olarak
sunulduğunda sanki ülke bölünüyor. Bu projeyi Türkiye’nin her tarafı için istiyoruz” dedi. Siyasal ve anayasal düzenlemesinin birlikte yapılması gerektiğini savunan BDP Milletvekili “Siyaset dünyası buradan nemalandığı için konuşmadan mahkum ediyor” dedi.

Osman Baydemir’in ikinci bayrak sözünü hatırlatan Sakık “Neden bu renklere takılıp kalıyoruz, işin özünden kaçıyoruz. Almanya’da da bu sistem var. Almanya bölünüyor mu?” diye konuştu.


Etiketler :