İzlanda'daki yanardağ THY'yi bile vurdu

İzlanda'daki yanardağ THY'yi bile vurdu

İzlanda'da bulunan volkanik yanardağın yeniden faaliyete geçmesi, Türk Hava Yolları'nın seferlerine yansıdı

İzlanda'da bulunan volkanik yanardağın yeniden faaliyete geçmesiyle oluşan hava şartları nedeniyle İngiltere, İrlanda, Norveç, İzlanda, İskoçya hava sahalarını trafiğe kapattı.
Türk Hava Yolları'nın bugün gerçekleştireceği Manchester, Birmingham, Stockholm, Oslo, Londra, Kopenhag, Brüksel, Amsterdam'a yapılacak seferler karşılıklı olarak iptal edildi.

THY'den yapılan açıklamada, "İlgili ülkelerdeki hava trafiğinin ne zaman açılacağına ilişkin kesin bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle yarın yapılacak seferlerle ilişkin karar henüz verilmemiştir" denildi.

Avrupa'ya yayılıyor

Polonya sivil havacılık kuruluşu (PAZP), İzlanda'da patlayan yanardağdan gelen kül bulutu nedeniyle ülkenin kuzeyindeki hava sahasını uçuşlara kapattı.

PAZP sözcüsü Grzegrz Hlebowicz, yeni bir talimata kadar yerel saatle 20.00'den (TSİ 21.00) itibaren Polonya hava sahasının kuzey bölümünün kapatılarak, uçak trafiğinin sınırlandırıldığını bildirdi.

Durumun gece daha kötüleşebileceğini belirten sözcü, Polonya'nın orta kesimlerindeki hava sahasının kapanmasının da beklendiğini kaydetti.

Cumartesi ve Pazar günü tüm dünyadan 70'den fazla heyetin, geçen cumartesi Rusya'nın batısındaki uçak kazasında ölen Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşinin cenaze törenine katılmak için Polonya'ya gelmesi bekleniyor.

Bu arada, Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, ABD-Avrupa uçuşlarının yüzde 50'sinin iptal edilmesinin beklendiğini açıkladı.

Fransız meteoroloji kurumu, ilk volkanik toz bulutunun Fransa'nın kuzeyine ulaştığını bildirdi.

İngiliz makamları da ülkedeki uçuş yasağını yarın TSİ 15.00'e kadar uzattı.

Almanya'nın Berlin ve Hamburg havaalanları da volkanik kül bulutu nedeniyle iniş ve kalkışlara TSİ 21.00'den itibaren kapatıldı.

Öte yandan, İzlanda'da patlayan Eyyafyallajöküll volkanının civarındaki bölgelerde yaşayan 700 kişi, yanardağın erittiği buzulların yol açtığı sel baskını tehlikesi nedeniyle tahliye edildi.

Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, İzlanda'da patlayan yanardağdan püsküren volkanik kül bulutunun Avrupa hava sahasını olumsuz etkilemesinin, iki gün sürebileceğini bildirmişti.

İzlanda'daki bir yanardağın gökyüzüne püskürttüğü kül bulutunun İngiltere, Danimarka, İsveç, Hollanda ve Belçika hava sahalarının kapatılmasına neden olması yüzünden, Kuzey Avrupa'da hava trafiği felç oldu, Fransa'nın başkenti Paris'in iki büyük havaalanı kapatıldı.

Etiketler :