İzmir Belediyesinde büyük vurgun

İzmir Belediyesinde büyük vurgun

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 40 kişinin gözaltına alındığı operasyonun perde arkasında 5 yıl süren Sayıştay incelemesi olduğu bilgisine ulaştı.

Sayıştay'ın belediyenin son 5 yılını mercek altına aldığı ve 40 milyon liralık yolsuzluk olduğu saptandı. Dosyanın savcılığa verilmesinden sonra polisin yaptığı incelemelerde bu rakamın 100 milyon lirayı bulduğu iddia edildi. Sayıştay Başkanlığınca düzenlenen inceleme raporlarında İzmir Belediyesinde 'ihaleye fesat karıştırmak, resmi belgede sahtecilik, görevi ihmal ve kamulaştırmasız el atma' suçlarının işlendiği öğrenildi.

Raporlarda aralarında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Sait E.H., Genel Sekreter Vekili Pervin Ş.G., 3 genel sekreter yardımcısı, 5 daire başkanı, 15 belediye şirketi müdürü ve yardımcısı, 10 şube müdürü olmak üzere toplam 205 kişinin suç işlediği tespit edildi. Sayıştay raporlarına göre; 205 şüphelinin 16 kez Örgütsel suç, 85 kez fesat karıştırma, 18 kez edimin ifasına fesat karıştırma, 17 kez nitelikli dolandırıcılık, 8 kez irtikâp, 38 kez görevi kötüye kullanma, 3 kez tehdit, 3 kez bilirkişilik görevini suiistimal, 63 kez de diğer suçlar kapsamına giren muhtelif suçlar işledikleri öğrenildi. Hazırlanan Sayıştay raporuna göre İzmir Büyükşehir belediyesinde 40 milyon 026 bin 792 tllik kamu zararı oluştu. Toplam kamu zararının ise iki ayrı inceleme sonrası 100 milyon TL'yi bulduğu belirtiliyor. İşte 400 yolsuz işlemden yalnızca bazıları şöyle tespit edildi: İzfaş ( İzmur Fuarcılık A.Ş.)'ın özel günler ve davetiyeler için çiçek alımı ihalelerini A.O.Ö'nün yetkilisi olduğu Çağlar Çiçekçilik Firmasına verdiği ve yapılmayan harcamaların yapılmış gibi gösterilerek sahtecilik ve dolandırıcılık suretiyle devletin zarara uğratıldığı öğrenildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin tanıtım, afiş, bilboard ve poster işlemlerinin ihale yapılmaksızın T.A'nın yetkilisi olduğu ajansa verildi. İzbeton Genel Müdürü A.İ. ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı F.Ö' nün İzbeton da kullanılmayan malzemeleri kullanılmış gibi gösterdi. İddialara göre Lion Star'ın İzmir Sanatta yapmış olduğu Kokteyl masrafları ile yazarların imza gününde yapılan ikram İzmir Büyükşehir Belediyesinin Şirketi olan Grant Plaza Şirketine fatura edildi. 31 Aralık 2010'da İzmir Büyükşehir Belediyesine Bağlı Grand Plaza Genel Müdürü R.P. ile Grand Plaza Genel Müdürü Yardımcısı H.B. arasında yapılan görüşmede 50 ton mandalinayı nasıl almış gibi göstererek faturalandırdıkları ileri sürüldü. Şüpheli Hakan S.'nin yetkilisi olduğu Smyrna firmasının 2006'dan 2010'un 3. ayına kadar Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği toplam 31 ihaleden 24 ihaleyi 8 milyon 369 bin 270 TL bedelle aldığı iddia edildi.

Toplam 42 kişi gözaltına alındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 14 şirkete, 34 ihale ve 40'a yakın hizmet alımıyla ilgili yolsuzluk operasyonu düzenlendi. Bir işadamı ve bir belediye çalışanının ihbarı sonucu gerçekleşen operasyonda; eski Genel Sekreter Ersu Hızır, şimdiki Genel Sekreter Pervin Şenel, 3 genel sekreter yardımcısı, Şirketler Koordinatörü Hilmi Özen ve İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay'ın da aralarında bulunduğu 42 kişi gözaltına alındı. Aziz Kocaoğlu'nun görevden aldığı eski genel sekreter Ersu Hızır, Dünya Hentbol Federasyonu toplantısına katılmak üzere Fas'a giderken gözaltına alındı. Hızır Hentbol Federasyonu Asbaşkanı olarak görev yapıyor. Toplam 700 polisin katılımıyla düzenlenen operasyonda, 100'ü aşkın ardese baskın düzenlendi. Bazı personelin evleri arandı. Karabağlar ve Bayraklı Belediyesi'nden de birer bürokrat gözaltına alınırken Narlıdere, Urla, Kuşadası, Didim Turgutreis belediyelerinde bazı belgelere el konuldu. Aydın'ın Kuşadası Belediyesi'nde de arama yapıldı. Kuşadası'nda gözaltına alınan 4 kişi de İzmir'e gönderildi. Mahkeme, aranacak yerleri "İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Hizmet Binası'nın 3. kat 323 nolu odanın solundaki kırmızı panjurlu oda" şeklinde tek tek tarif etti. İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, saat 08.00'de makamına geldiğinde 5 dakika önce gelen polislerle karşılaştı. İhale dosyalarına incelenmek üzere el koyan polis, belediye avukatları itiraz edince bilgisayarları götürmek yerine hard diskleri kopyaladı. Arama süresince makamında oturan Aziz Kocaoğlu, emniyetten operasyonun gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna edici bir açıklama beklediklerini söyledi.

Bilgisine başvurulması gündemde

İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro ekiplerince düzenlenen operasyonun Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na uzayabileceği belirtildi. Başkan'ın en son yerel seçimler öncesinde seçim bürolarına gönderilen kumanyaları belediye harcaması gibi göstererek tahsil ettirdiği ve bunu da Grand Plaza'ya fatura ettiği ileri sürüldü. Başkan, 'usulsüzlüklere hayır' diyen bazı personelin işine son verdirttiği ve seçimlere katkı sağlayan kurmaylarını belediyenin şirketlerine ortak ettiği iddia ediliyor. Sayıştay raporları sonrasında savcılık son bir yıldır belediyedeki üst düzey yöneticiler başta olmak üzere 200'ün üzerindeki kişinin telefonlarını dinlemeye aldı. Operasyonda 205 personel 400 farklı suçtan dolayı suçlanıyor. Mali Suçlar Bürosu, İzmir Belediyesi görevlileri ve bu görevlilerle ortak hareket eden firma yetkililerinin ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık, irtikap, rüşvet, görevi kötüye kullanmak, tehdit gibi bir çok suç işlediklerini tespit etti.

Günay: Zamanlamadan rahatsızım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel: Büyük ölçüde seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik arama, Türkiye'de uzun zamandan beri uygulanan bir korku, yıldırma ve baskı altına alma anlayışı gibi geliyor. Çok büyük bir infial var. 
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır: AKP'nin çılgın projesi, Türkiye'nin en başarılı, dürüst belediye başkanına böyle bir çılgın yöntem uygulamakmış. CHP'nin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin alnı ak, hiçbir sorun yok. 
CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan: Bu olay CHP'nin İzmir oylarını artıracak. İktidar gerçekten baltayı taşa vurmuştur. Kendi belediyeleriyle ilgili soruşturma yapmayan, müfettiş yollamayan iktidarın CHP'li belediyelere müfettiş yollaması ilginçtir. 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Altını çizerek söylüyorum; bu zamanlamadan rahatsızlık duydum. 
İçişleri Bakanı Osman Güneş: Baskınlar, cumhuriyet savcısının sevk ve koordinasyonunda yapıldı. 

SABAH 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.