Jandarmalar, AİHM'e başvurdu

Jandarmalar, AİHM'e başvurdu

Emekli uzman jandarmalar, ortaokul mezunu üzerinden emekli edildikleri için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdular.

Emekli uzman jandarmalar, kadrolu görev yaptıkları ve üniversite mezunu oldukları halde, eğitim seviyeleri dikkate alınmayarak ortaokul mezunu üzerinden emekli edildikleri için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdular.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Emekli Muvazzaf Uzmanlar Derneği (EMUD) Genel Başkanı emekli Gazi Uzman Jandarma Adnan Oğuz, kanun çıkarma yetkisi yasama organı Meclis'te olduğu halde, anlayamadıkları nedenlerden dolayı bu haksızlığa göz yumulduğunu söyledi.

Şu an binlerce uzman jandarma arkadaşının bir bir mahkemeye giderek umut olarak gördüğü AİHM'in kapısını çalmaya başladıklarını dile getiren Oğuz, defalarca yetkililere durumları hakkında bilgi verdiklerini belirtti. Oğuz, girişimleri sonucu kendilerini anlayan, dinleyen ve çözüm üreten bir kurum bulunmadığını savundu.

Mesleğe en az lise ve dengi okul mezunu şartı ile alındıklarını, Jandarma Genel Komutanlığı ile Açık Öğretim Fakültesi arasında 2002 yılında protokol imzalanarak tüm lise mezunu jandarma astsubayların ve uzman jandarmaların eğitim seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanarak kayıt yaptırmaları konusunda emirler yayınlandığını, kayıt yaptırmayanlar hakkında savunmaların alınacağının belirtildiğini anlatan Oğuz, şöyle devam etti:

"Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kadrolu olarak görev yapan 25 bin uzman jandarmalardan yaklaşık 20 bini üniversite mezunudur. Fakat halen giriş şartımızın ve tahsilimizin altında ortaokul mezunu sayılarak 3'üncü dereceden emekli ediliyoruz. Aldığımız emekli maaşımız 907 TL. Açlık sınırının altındadır. Hiç bir ülkede mesleğe başladığı tahsilin altında bir tahsilde kimse emekli edilmiyor, sadece Türkiye'de bu adaletsiz uygulamaya tek devlet memuru olarak uzman jandarmalar maruz kalıyor."

Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen Jandarma ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen cevapların 'çalışmalar devam ediyor' şeklinde olduğunu hatırlatan Oğuz, "Bu nasıl bir çalışmadır ki bir gecede çıkartılan Uzman Jandarma Kanunu'nun bir maddesi 8 yıldır düzenlenememiştir?" diye sordu. Bu mesleği seçer iken bu vatan için ölümü göze alan ve bu uğurda binlerce şehit ve gazi veren uzman jandarmaların bu çağ dışı uygulamayı kabul etmediklerini vurgulayan Oğuz, uygulanan bütün bu haksızlıkların Türkiye'nin yönetim şekli olan Cumhuriyet ve Demokrasi ile bağdaşmadığını ve Anayasa'nın temel ilkelerinden olan eşitlik ilkesine, Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne aykırılık teşkil ettiğini ifade etti. Emekli Muvazzaf Uzmanlar Derneği (EMUD) Genel Başkanı emekli Gazi Uzman Jandarma Adnan Oğuz, şöyle dedi:"Özlük haklarımızın ifa ettiğimiz görevde etkinlik ve verimlilik sağlanması açısından, uzman jandarmaların ve ailelerinin hak ettikleri bir yaşamın sağlanması esas alınarak, her Türk vatandaşına tanınan eğitim seviyesine denk derece kademeden emeklilik hakkının uzman jandarmalara da tanınmasını istiyoruz. Başbakan da bu hususları kendisine yol haritası olarak belirtmiş olduğu olguya ne kadar ters düştüğünü fark edecek, Bakanlar Kurulu'na geleceği beklenen tasarıya onay vererek düzenlemelerin yapılacağını düşünüyoruz."

Etiketler :