Japon sanatının 5000 yılı sergisi

Japon sanatının 5000 yılı sergisi

2010 yılının Japonya yılı ilan edilmesi etkinlikleri kapsamında Topkapı Sarayı'nda "Japon Sanatının 5000 yılı" sergisi açıldı.

2010 yılının Japonya yılı ilan edilmesi etkinlikleri kapsamında Topkapı Sarayı'nda "Japon Sanatının 5000 yılı" sergisi açıldı. Açılış törenine katılan Japonya Prensi Tomohito Mikasa, iki ülke arasında 120 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni faciası ile başlayan ilişkilerin derin köklere sahip olduğunu belirtti.

Törene katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, görev yerinin değiştirileceği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

Japonya'nın Türkiye ile olan dostluğunun diğer ülkelerden farklı ve daha anlamlı olduğunu ifade eden Mikasa, "Dünyada Japonya'nın en dostane ilişkilerinin Türkiye ile olduğuna inanıyorum." dedi. Açılan sergide yer alan, Ertuğrul Fırkateyni kaptanı Osmanpaşa tarafından Sultan 2. Abdülhamit adına Japon İmparatoru Meiji'ye sunulan altın işlemeli ipek örtünün ise Türk- Japon dostluğunun simgesi olduğu vurgulandı.

Osmanlı İmparatorluğu adına Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'yı ziyareti ve ardından yaşanan deniz kazası ile başlayan Türk-Japon dostluğunun 120. yıl dönümü nedeniyle 2010 yılı, "Türkiye'de Japonya yılı" olarak kabul edildi. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Japon kültürünün Türkiye'de tanıtılması amacıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, Japon sanat tarihinin 5000 yıllık geçmişini yansıtan bir sergi açıldı. Birbirinden eski 47 eserden oluşan serginin açılış törenine katılan Japonya Prensi Tomohito Mikasa, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Mikasa 120 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni faciası ile denizde başlayan ilişkilerin 1985 yılında İran-Irak savaşı sırasında mahsur kalan Japon vatandaşların İstanbul'dan gönderilen uçakla Türkiye'ye getirilmesi ile iyice pekiştiğini söyledi. Mikasa, Japonya'nın dünyada 200 ülke ile dostluk ilişkisi içinde olduğunu ancak Türkiye ile olan dostluğunun diğerleri ile kıyaslanmayacak ölçüde farklı olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Japonya Prensi Mikasa ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan birlikte serginin açlış kurdelasını kesti. Daha sonra sergi salonuna geçen Türk ve Japon yetkililer sergiyi birlikte gezdi. Sergide Tokyo Ulusal Müze koleksiyonundan seçilen 47 başyapıttan oluşuyor. Serginin en eski eserleri M.Ö. 3000-2000'e ait seramik buluntular. Sergide, Buduizm, resim ve heykel ile samuray sanatının örnekleri de yer alıyor.

Serginin en anlamlı ve en öneli eseri ise Türk- Japon dostluğunun simgesi olan Ertuğrul Fırkateyni'nin kaptanı Osmanpaşa tarafından Sultan 2. Abdülhamit adına Japon imparatoru Meiji'ye sunulan altın işlemeli ipek örtü. Bu örtü iki ülke arasındaki dostluğun ilk belgesi olarak kabul ediliyor.

Japon sanatını ve kültürünü merak edenler Topkapı Sarayı'nda açılan bu sergiyi Haziran ayının sonuna kadar ziyaret edebilecek.

VALİ GÜLER, GÖREVİMİN BAŞINDAYIM

Topkapı sarayı'nda açılan "Japon sanatının 5000 yılı" konulu sergiyi gezen İstanbul Valisi Muammer Güler, kendisi ile ilgili olarak ortaya atılan görev değişikliği dedikodularına cevap verdi. Gazetecilerin soru sormak istediğini görünce "Ne soracağınızı biliyorum" karşılığını veren Güler, Kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı için adınız geçiriyor. Ne diyeceksiniz? sorusuna, "İstanbul'daki görevime devam ediyorum. Görevimden gayet memnunum. İddiaların hiçbirinin şu anda geçerliliği yok." dedi. Güler, "İstanbul'da görev yapmaktan son derece mutluyum. buradan emekli olmayı planladım. Dişimi sıkacağım 4 sene kaldı." diyerek esprili bir şekilde cevap verdi. 

Cihan

Etiketler :