JAPONLAR RİZE KİVİSİ'Nİ İNCELEDİ

JAPONLAR RİZE KİVİSİ'Nİ İNCELEDİ

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı temsilci ve teknik ekibi Rize'nin Fındıklı ilçesindeki örnek kivi bahçelerinde inceleme yaptılar.

ZEKERİYA SARIHAN
TAMER KARATAŞ

Fındıklı ilçesinde, Doğu Karadeniz Bölgesi Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) kapsamında kivi bahçelerinde inceleme yapılarak üreticilerin sorunları dinlendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından ortaklaşa yürütülmekte olan ve Doğu Karadeniz Bölgesi Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) kapsamında oluşturulan ''Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi'' Doğu Karadeniz'deki Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Artvin illerinde yürütülüyor.

Rize'deki yayım alanı olarak seçilen Ihlamurlu köyündeki kivi bahçelerinde yapılan incelemeye Tarım Bakanlığı Proje Koordinatörü Saliha Akbaş, JICA temsilcisi Kunihiro Tokida, projenin Trabzon bölge Koordinatörü Sedat Saral, Tarım Bakanlığı İzleme ve Değerlendirme uzmanları Meltem Başol, Ali Çankaya ve Cemil Bozbaş, JICA uzmanları Shingo Furuichi, Hiroyaki Tanaka ve Horumi İlda ile üreticiler ve köylüler katıldı.

Proje koordinatörü Saliha Akbaş, inceleme sırasında yaptığı açıklamada, çiftçileri sadece kivide değil, başka ürünlerde de desteklediklerini söyledi.

Çiftçilere ürünlerin pazarlanması yönünde destekleri olduğunu ifade eden Akbaş, ''Trabzon'da bunun örnekleri var. Çiftçilere daha çok teknik yönden destek veriyoruz. Üreticileri özel sektörle tanıştırıyoruz. Üretici birlikleriyle tanıştırıp birlik kurmaları için öneride bulunuyoruz ve danışmanlık desteği veriyoruz. Yani biz onların organize olmasını istiyoruz'' dedi.

JICA temsilcisi Kunihiro Tokida da, üreticilerin iyi organize olmaları halinde çok güçlü hale geleceklerini belirterek, üreticilerin daha çok efor sarf ederek projeye destek olmaları halinde güçlerinin artacağını

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :