Japonya'da bayraklar yarıya indiriliyor

Japonya'da bayraklar yarıya indiriliyor

Türkiye'de ve dış temsilciliklerde bayraklar, Japonya'daki felaket sebebiyle yarın akşamdan pazartesi sabahına kadar yarıya indirilecek.

Ayrıca bu hafta düzenlenecek resmi futbol müsabakaları öncesinde de, Japonya’daki felakette hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulacak.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çok sayıda kişinin yaralanmasına ve can kaybına yol açan doğal afetler nedeniyle; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Japon karşıtlarına taziye mesajları gönderdiği belirtildi. Açıklamada, "Bu zor gününde Japon ulusunun yanında bulunduğumuzu vurgulayarak, her türlü yardıma hazır olduğumuzu bildirmişlerdir." denildi.

Felaketin hemen sonrasında Kızılay’dan ve gönüllü yardım kuruluşlarından ekipler Japonya’ya hareket etti. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı bu ülkedeki Türk vatandaşları için ilk aşamada çağrı merkezi devreye sokulmuş, bilahare kriz merkezi kurdu.

Bakanlık açıklamasında, "Japonya’nın, 1999 depremi sonrasında ülkemize uzattığı yardım eli hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Türkiye de, bu zor dönemde, dost Japon halkının acılarını dindirme yönünde yardıma hazırdır. Duyarlı vatandaşlarımızın, Japonya’ya yardıma hazır olduklarına dair ilgili Türk ve Japon makamlarına yapmakta oldukları başvurular, Japon halkına karşı beslenen dostluk ve dayanışmanın esasen en güzel tezahürüdür." denildi.

Japon tarafıyla yapılan eşgüdüm çerçevesinde 33 kişilik bir yardım/enkaz kaldırma ekibi yarın Japonya’ya gönderilecek. İhtiyaca göre, ekiplerin takviyesi söz konusu olabilecek.

NÜKLEER TEHLİKE YAKINDAN İZLENİYOR

Deprem ve tsunaminin neden olduğu büyük yıkım, Japonya’nın nükleer enerji üreten tesislerinden Fukushima Daichi santralinde de hasara yol açmıştı. Açıklamada, "Felaketin bu boyutu da ilgili makamlarımızca yakından izlenmekte ve Bakanlığımız ile Tokyo Büyükelçiliğimiz tarafından vatandaşlarımıza gerekli yönlendirmelerde bulunulmaktadır. Bu bakımdan, vatandaşlarımızın Bakanlığımız ve Tokyo Büyükelçiliğimizin internet sitelerinde yayınlanmakta olan duyuruları takip etmeleri önem taşımaktadır." ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :