Japonya'da radyasyon seviyesi düşüyor

Japonya'da radyasyon seviyesi düşüyor

Japonya'daki Fukuşima-Daiçi nükleer güç santrali sahasında yapılan radyasyon dozu ölçümlerinde radyasyon seviyesinin düşmekle olduğunun gözlemlendiği bildirild

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) Japon yetkililerin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına verdiği bilgilerden yaptığı derlemeye göre, santralın su boşaltma ağızları yakınında yapılan deniz suyu ölçümlerinde yüksek I-131 ve Cs-137 konsantrasyonları tespit edildiği, bununla birlikte değerlerin hızlı şekilde düştüğü gözlendi.

İçme sularında son olarak yapılan birçok ölçüme göre I-131 ve Cs-137 konsantrasyonları, önlem alınmasını gerektirecek seviyenin altında olduğu, içme suyuna kısıtlama getirilen bölgelerin çoğunda bu kısıtlamaların kaldırıldığı, sadece Fukuşima bölgesinde 4 yerleşim biriminde (Litate, Date, Minamisoma, Iwaki) kısıtlamaların devam ettiği kaydedildi.

Fukuşima'da üretilen sebze, süt, Ibaraki'de üretilen ıspanak ve süt, Tochigi ve Gunma'da üretilen ıspanak ve kakina dağıtımı ve tüketimine getirilen kısıtlamaların devam ettiği belirtildi.

Kawamata ve Iwaki'de 1-15 yaş grubundaki çocuklarda yapılan tiroid bezi taramalarında sağlık riskine sebep olabilecek seviyelerde radyasyona maruz kaldıklarına dair bulguya rastlanmadığı bildirildi.

-SANTRALİN DURUM CİDDİYETİNİ KORUYOR-

TAEK'in verdiği bilgiye göre, Fukuşima-Daiçi santralinde durum ciddiyeti koruyor. Santralde tüm ünitelerin kontrol odalarına elektrik sağlandı.

1., 2. ve 3. üniteler tatlı su ile soğutuluyor, ünitelerin basınç, sıcaklık ve radyasyon dozu değerlerinde ciddi değişiklikler gözlenmedi. Söz konusu ünitelerin türbin binalarında biriken kontamine olmuş su çalışmaları geciktirdiğinden tahliye edilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Ayrıca, ünitelerin türbin binaları ile deniz arasında yer alan hendeklerde kontamine olmuş su biriktiği tespit edildi. Bunun nedeni araştırılıyor.

4. ünitenin kullanılmış yakıt havuzu deniz suyu ile soğutuluyor. Ünite 5 ve 6'nın trafosuna ve ekipmanlarına güç sağlandı. Üniteler soğuk durdurma durumunda bulunuyor.

Açıklamada, TAEK tarafından Türkiye'de 99 noktada kurulu istasyonlar vasıtasıyla sürekli olarak radyasyon doz hızı ölçümleri yapıldığı ve herhangi bir artışın anında tespit edildiği kaydedilirken, Türkiye sınırlarında radyasyon doz hızı açısından herhangi bir olağan dışı durumun gözlenmediği bildirildi.

AA

Etiketler :