'JİTEM'in Teşkilat Şeması

'JİTEM'in Teşkilat Şeması

Tüm delillere rağmen, TSK'nın bir türlü varlığını kabul etmediği JİTEM'in, tarihçesinin anlatıldığı belgeden sonra, şimdi de işleyiş şeması ortaya çıktı.

Gün yüzüne çıkan resmi belgelere rağmen bugüne kadar TSK'nın bir türlü varlığını kabul etmediği JİTEM'in, tarihçesinin anlatıldığı ilginç bir belgeden sonra, şimdi de işleyiş şeması ortaya çıktı. Üç farklı birimden oluşturulan JİTEM ana karargahları ise Ankara ve Diyarbakır olarak belirtilmiş. JİTEM tarihçesini anlatan belgenin altında imzası bulunan binbaşı Canfer Balçık'ın ise daha sonra Veli Küçük'le birlikte dergi çıkardığı ortaya çıkmıştı.


Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere üst düzey askeri yetkililerin yıllardır resmi belgelere rağmen inkar ettiği JİTEM'in varlığının resmen gözler önüne seren belgeler bir bir ortaya çıkıyor. JİTEM'in tarihçesinin ve örgütlenme şemasının anlatıldığı belgelerde, Jandarma Genel Komutanlığı
Plan Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Canfer Balçık ile Jitem'e eleman hazırlayan birimlerin nasıl eğitim verildiğini araştırılmasını isteyen Tuğgeneral Refik Zeytinci'nin imzası var. 11 Kasım 1993 tarihli gizli belgede JİTEM'in 27 Ağustos 1987 tarihinde kurulduğu belirtilerek, kuruluş şeması detaylı bir şekilde anlatılıyor. JİTEM Grup Komutanlığı Teşkilat Şeması başlığıyla hazırlanan belgede Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı üç birim sıralanıyor. Bunlar, Jandarma İstihbarat Başkanlığı, Jitem Grup Komutanlığı ve JİTEM Timleri olarak sıralanıyor. JİTEM Grup Komutanlığı adı altında ise JİTEM 1, JİTEM 2 ve JİTEM 3 komutanlığı olarak Ankara ve Diyarbakır, bir de emirle şeklinde ifade edilmiş. JİTEM Grup Komutanlığı ve JİTEM Birlik komutanlığı bünyesinde çalıştırılan personellerin de bir bir sıralandığı şemada görev dağılımı ise şöyle: JİTEM Grup Komutanlığı Karargahında: 34 asker JİTEM Birlik Komutanlığında ise 51 asker görevlendirilmiş. Kuruluş aşamasında bu sayıyla harekete geçen JİTEM'in daha sonra eleman sayısını artırdığı biliniyor.

JİTEM TARİHİNİN ANLATILDIĞI BELGEDE TEŞKİLAT ŞÖYLE ANLATILIYOR:
“27 Ağustos 1987 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'na bağlı
olarak Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) kurulmuştur. Başlangıçta üç timi kurulu, (Mardin, Silopi, Batman) dört timi sonradan kurulacak statüde göreve başlamış ve Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin faaliyet alanı olarak belirlenmiştir. Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele timleri 14 Eylül 1987 tarihinde Jandarma Asayiş Komutanlığı Harekat Komutası'na, Kasım 1988'de de emrine verilmiştir. Emirle kurulacak statüdeki timlerden bir adedi 1988, iki adedi ise 1989 yılında faaliyete geçerek tim sayısı altıya çıkarılmıştır. Timlerin başarılı olması üzerine Mayıs 1990 tarihinde 78 grup ve bu gruplara bağlı 24 tim halinde Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı reorganize edilmiş, ancak bu üniteler personel yetersizliği nedeniyle istenilen düzeyde kurulamamıştır. 18 Temmuz 1991 tarihinde İstihbarat Gruplar Komutalığı'nın kuruluş ve kadrosu (J.T.M.K.1-22) yürürlükten kaldırılmış ve Ankara'da Kurmay Başkanı'na bağlı bir istihbarat grup ve bağlı iki timi, Diyarbakır'da bir istihbarat grup ve bağlı altı tim ile İstanbul, İzmir ve Adana'da jandarma bölge komutanlıklarına bağlı birer istihbarat timi kurulmuştur. Toplam iki grup, on bir tim halen bu kuruluş içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir.”

KÜÇÜK DE JİTEM'İ İNKÂR ETMİŞTİ
Bilindiği gibi Ergenekon davası sanıklarından emekli tuğgeneral Veli Küçük, mahkemedeki savunmasında “JİTEM diye bir birim olmamıştır” açıklamasını yapmıştı. Daha önce 1993 yılında öldürülen Cem Ersever'in ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın JİTEM'le ilişkisine dair bazı
belgeler yayınlandı. Ancak JİTEM'in teşkilatlanma modelinin bir jandarma subayınca anlatıldığı bir belge ilk kez ortaya çıkıyor. Belgenin altında imzası bulunan kurmay binbaşı Canfer Balçık, Veli Küçük'ün bir dönem Yayın Kurulu Başkanı olduğu Yeni Batı Trakya dergisinde yayın kurulu üyeliği yapmış. Balçık, 2007'de Trabzon'da milletvekili aday adayı olmuş, MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından listeye alınmamıştı.

JİTEM Grup Komutanlığı Teşkilat Şeması başlığıyla hazırlanan belgede, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı üç birim sıralanıyor. Bunlar, Jandarma İstihbarat Başkanlığı, Jitem Grup Komutanlığı ve JİTEM Timleri olarak sıralanıyor.

Yeni Akit-Kemal Gümüş

Etiketler :