JİTEM'in yeşili, MİT'de kızardı

JİTEM'in yeşili, MİT'de kızardı

Derin devlet denince akla gelen isimlerin başında gelen "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın MİT teşkilatındaki kod adı "kırmızı" çıktı.

Yıllardır herkesin Yeşil kod adıyla bildiği derin devletin en meşhur siması Mahmut Yıldırım’ın Milli İstihbarat Teşkilatı’ndaki (MİT) kod adının Kırmızı olduğu ortaya çıktı.

Türk medyasında ilk kez SON.TV’nin ulaştığı bilgilere göre Mahmut Yıldırım, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı öldürmek üzere görevlendirildiği “Mercedes” ve “Yıldırım” operasyonları başta olmak üzere MİT tarihinin en büyük operasyonlarında Kırmızı kod adını kullandı. MİT’in iç yazışmalarında Yıldırım’ın faaliyet adı olarak sadece Kırmızı kullanıldı.

Uzun yıllar Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele (JİTEM) adına çalışan Mahmut Yıldırım, burada Yeşil kod adıyla çalıştı. Yıldırım, MİT’e girdikten sonra Kontr-Terör Merkezi Başkanı Mehmet Eymür, “JİTEM’deyken Yeşil kod adını kullanıyordun. Artık MİT adına çalışıyorsun. Bundan sonra kod adın Kırmızı” dedi. Böylece bugüne kadar herkesin Yeşil olarak tanıdığı Yıldırım’ın kod adı Eylül 1994’te Kırmızı olarak belirlendi.

MİT’in bir belgesine göre Öcalan’a suikast operasyonu için aylık 500 dolar maaş alan Kırmızı kod adlı Mahmut Yıldırım, üç ayrı operasyonda Kırmızı faaliyet ismini kullandı. Bunlardan ikisi Öcalan operasyonları, diğeri ise Yunanlı amiral Adonis Naksakis’e suikast operasyonu idi. Kırmızı, 1996 yılında Öcalan operasyonu için Şam’a ve Beyrut’a gitti. Mahmut Yıldırım, bu dönemde gerçekleştirilen operasyonlarda MİT tarafından verilen Metin Atmaca sahte kimliğini kullandı.

Mahmut Yıldırım’ın Kırmızı kod adıyla katıldığı ilk MİT operasyonu Öcalan’ın sağ kurtulduğu Şam’daki bombalı saldırı idi. Öcalan’ın kullandığı arabadan yola çıkılarak Mercedes adı verilen operasyonda altı MİT mensubu görev aldı. Katıldığı diğer Öcalan operasyonunda Beyrut’ta buluşması gereken MİT mensubu ile buluşamayan Kırmızı, deşifre olmaktan son anda kurtularak Türkiye’ye döndü.

Mahmut Yıldırım’ın MİT’te Kırmızı kod adını kullandığını açıklayan SON.TV ayrıca Yıldırım’ın bugüne kadar hiç yayınlanmamış bir fotoğrafını da yayınlıyor. Yeşil, bu fotoğrafı güvenlik güçleriyle birlikte gittiği bir operasyonda çektirmiş.

İşte o fotoğraf: 

KAYNAK: SON.TV

 
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.