Kâbe'yi saran soğuk gökdelenler

Kâbe'yi saran soğuk gökdelenler

Kâbe'yi saran yüksek binalar Suudi halkını rahatsız etmeye başladı. Kâbe'nin etrafındaki binalar yükseldikçe Suudi yönetimine yapılan eleştirilerin dozu da arttı.

Yüksek binalara gösterilen tepkileri sayfalarına taşıyan New York Times, Mimar Sami Angavi'nin "Bu, Allah'ın evinin ticarileştirilmesidir." sözlerine dikkat çekiyor. Birkaç yıl içinde Kâbe'nin olduğu bu bölgeye hızlı tren hatları ve başka lüks otellerin yapılması bekleniyor. Sami Angavi'ye göre bu lüks otel ve evlerde sadece zenginlerin kalma imkânı olması nedeniyle toplumdaki zengin fakir ayrımını gözler önüne seriyor. Angavi, Mekke şehrinin kutsal olduğunu ve bu topraklarda herkesin eşit olması gerektiğini söylüyor.

SUUDİ BAKANDAN İLGİNÇ SAVUNMA

Şehir planlama konusunda uzman olan Faysal El Mübarek ise, "Ne kadar çok kule inşa ederseniz o kadar güzel manzara elde edersiniz anlayışı var. Ancak sadece zenginler bu manzarayı görebilecekler." diyerek hükümetin söz konusu politikasını eleştiriyor. Suudi yönetimi ise Hac mevsiminde Mekke'ye gelen Müslümanların sayısının her yıl artığını ve dolayısıyla bununla baş edebilmek için böyle bir yapılanmanın doğru olduğunu savunuyor. Turizm Bakanı Prens Sultan, etrafta yükselen kulelerle ilgili eleştiriyle ilginç bir cevap verdi: "Kâbe'de olduğum zamanlar etrafıma bakmıyorum."

Suudi yönetimi, Kraliyet Mekke Saat Kulesi için Osmanlı döneminden kalan Ecyad Kalesi'ni yıkarak Türkiye'nin de tepkisini çekmişti. Bu kalenin yerine şimdilerde saat kulesi ile birlikte 800 odalı, 5 yıldızlı lüks bir otel inşa ediliyor. Kule, tamamlanması halinde Burc Dubai Kulesi'nin ardından en yüksek yapı olacak.

CİHAN
 

Etiketler :