Kabinede revizyon sinyali!

Kabinede revizyon sinyali!

Erdoğan'ın "Her an her şey olabilir" açıklamasının ardından, AKP'de "kırmızı plaka" heyecanının yaşanmasına neden olduğu iddia edildi.

 

Başbakan, Afrika dönüşü kabine değişikliği sorularını ”İsimleri de bana verin” esprisiyle yanıtladı. Erdoğan ısrarlı sorular üzerine “Her an her şey olabilir” dedi. Bu sözler Ankara’da kırmızı plaka heyecanı yarattı.

Başbakan Erdoğan, Gabon, Nijer ve Senegal’i kapsayan Afrika ziyaretinin ardından dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan, gazetecilerin, ”Kabine revizyonu” iddialarını anımsatarak, ”Başbakan Erdoğan, Afrika’dan dönünce Kabine değişikliği yapacak’ deniyor. Revizyonun tarihi bile konuşuluyor” sözleri üzerine, esprili bir şekilde, ”İsimleri de bana verin. Bana yardımcı olun” dedi.

Vatan'ın haberine göre; Erdoğan, gazetecilerin kabine revizyonunda değişecek bakanlara ilişkin isimlerin de gündeme gelmeye devam ettiğini hatırlatması üzerine ise ”Allah Allah... Arkadaşlar her an her şey olabilir” karşılığını verdi.

Kırmızı plaka heyecanı

Başbakan sözleri AK Parti’de “kırmızı plaka” heyecanı yarattı. Erdoğan’ın sözleri, kongre sonrası planladığı ancak başta yerel seçimleri öne çekilmesi girişiminin sonuçsuz kalması olmak üzere siyasi gelişmeler nedeniyle ertelediği revizyonunun sinyali olarak yorumlandı. Parti kulislerinde kısa vadede gerçekleşmesi beklenen değişim kapsamında aralarında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da bulunduğu 4-5 bakanın koltuğuna veda etmek zorunda kalabileceği, bazı bakanların da yer değiştirebileceği konuşuluyor.

Kulislerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un TBMM dışından bakan olarak atanmasının sürpriz olmayacağı, Erdoğan’ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan’ı da kabinesine dahil edebileceği ifade ediliyor.

Yeni isimler

Büyük kongresinde parti yönetiminde değişikliğe giden Başbakan Erdoğan’ın, Genel Merkez yönetiminin ardından kabinesinde de revizyon yapması bekleniyordu. Ancak 2014 yılında yerel seçimleri öne çekmek isteyen Erdoğan, yerel seçimlerde belediye başkan adayı yapmayı planladığı bakanlarını dahil ederek bir revizyong erçekleştirmek için kongrenin hemen ardından planladığı revizyonu erteledi. Yerel seçimi öne alma girişiminin Meclis’te sonuçsuz kalması sonrası ise kabine değişikliği iddiaları rafa kalktı. Erdoğan’ın “her an herşey olabilir” şeklindeki son açıklaması Başbakan’ın aylardır beklenen kabine revizyonu planını 2013 yılı başı itibariyle hayata geçirmek istediği şeklinde yorumlandı. Parti kulislerinde Erdoğan’ın bu açıklaması sonrası beklenen kabine revizyonunun en geç Ocak ayı sonuna kadar gerçekleştirilmesi beklentisi hakim.

Büyük kongresi sonrası MKYK’da (Merkez Karar Yönetim Kurulu) yüzde 42’lik bir yenilenme ile “ana omurgayı” koruyup “hücre yenilenmesi” gerçekleştiren Erdoğan’ın, kabinede çok kapsamlı bir değişiklik düşünmediği ve yerel seçimlerde aday olarak düşündüğü bakanlarıyla ilgili bir tasarrufa gitmeyeceği ifade ediliyor. Kulislerde gerçekleştirilecek mini revizyon kapsamında en fazla 4-5 bakanın kabine dışı kalabileceği, 2-3 bakanın da kabinedeki görevinin değişeceği konuşulurken, koltuğunu kaybedebilecek bakanlar arasında; Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in isimleri telaffuz ediliyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün kabinedeki görev yerlerinin değiştirilebileceği belirtilirken, açılımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da kabine değişikliğinin sürpriz ismi olabileceği iddia ediliyor.

Kulislerdeki “bakan toto” sohbetlerinde Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal ile Erdoğan’ın sağlık danışmanlığını da yürüten TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl’ün isimleri en çok dillendirilen isimler olurken, AK Parti milletvekilleri HAS Parti’yi fesh ederek AK Parti’ye katılan ve MYK’ya giren Numan Kurtulmuş’un TBMM dışından bakan olarak atanmasının ve Erdoğan’ın siyasi danışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın da kabine girmesinin de kendileri açısından sürpriz olmayacağını ifade ediyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.