Kaçak kardeşler Paris'te buluştu

Kaçak kardeşler Paris'te buluştu

6.5 yıldır dünyanın her yerinde aranan Hakan Uzan, Libananco davası için Paris'e geldi

 

Türkiye’yi 21.5 milyar dolarlık tazminat külfeti ile karşı karşıya bırakma riski olan Libananco davasının en önemli aşaması bugün Paris’te başlarken, gelip gelemeyeceği tartışılan Hakan Uzan da tanık olarak davada ifade vermek üzere Paris’e geldi. İki kardeş bugün Uluslararası Tahkim Heyeti’nin karşısına çıkacaklar ve belki de Türkiye’yi ağır bir tazminat yükü ile karşı karşıya bırakacak davada ifade verecekler

Uluslararası Tahkim Heyeti’nden 8 günlük özel seyahat belgesi alan Hakan Uzan, Paris’e özel bir uçakla indi ve polis kontrolünden elini kolunu sallaya sallaya geçti. Fransa’dan siyasi sığınma hakkı isteyen ve Paris’te yaşayan kardeşi Cem Uzan ile Hakan Uzan pazar akşamı başbaşa Chez Benoit isimli restoranda yemek yediler. Hakan Uzan Paris’te kalmak için de geceliği 20 bin euro olan Plaza Athenee’nin kral dairesini seçti

Türkiye’yi tam tamına 21.5 milyar dolarlık tazminat riski ile karşı karşıya bırakan Libananco davasında büyük gün geldi çattı. Dünya Bankası nezdinde faaliyet gösteren ve bu davaya bakan International Centre for Settlement of Investment Disputes’tan (ICSID) 8 günlük özel seyahat belgesi alan Hakan Uzan da davada tanık olarak ifade vermek üzere haftasonu Paris’e geldi. Bugün başlayacak ve 25 Mart’a kadar sürecek davanın Paris aşamasında Tahkim Heyeti’nin 3 hakimi hem Hakan Uzan’ı hem de Cem Uzan’ı dinleyecekler ve ikilinin sunacakları delilleri inceleyecekler.

İlk iş kardeşiyle buluştu

Interpol tarafından yakalama emri çıkarılan Hakan Uzan’ın Paris’e gelip gelemeyeceği merak konusu olmuştu. Ancak Tahkim Heyeti’nin 3 üyesi Michael Hwanga, Henri Alvarez ve Franklin Berman, Libananco’nun avukatlığını yapan Crowell&Moring LLP avukatlarının, “Davanın seyri açısından Uzan kardeşlerin tanıklığı çok önemli. Dinlenmesini istiyoruz” talebini dikkate aldı ve 6.5 yıldan fazla süredir kaçak yaşayan Hakan Uzan için çok özel bir seyahat izni çıkardı. Türkiye’nin itirazına rağmen, Interpol kararını da 8 günlüğüne donduran bu özel seyahat belgesi sayesinde Hakan Uzan haftasonu özel bir uçakla Paris’e geldi.

Hakan Uzan, Paris’e iner inmez Plaza Athenee Oteli’ne yerleşti ve akşam da kardeşi Cem Uzan ile yemekte buluştu. Paris’in ikinci bölgesinde yer alan çok özel misafirlere hizmet veren Chez Benoit restorana giden ikili tam 3.5 saat başbaşa hem yemek yediler hem de bugün başlayacak davadaki stratejilerini olgunlaştırdılar.

Oldukça neşeli görünen ikiliyi yaklaşık 20 kişilik bir özel güvenlik ordusunun koruduğu da dikkati çekti. Restorana rezervasyonu olanların dışında kimse yaklaştırılmazken, sıkı güvenlik önlemlerinden restoranın bazı müşterilerinin de rahatsız olduğu görüldü. Uzan kardeşleri koruyan özel güvenlik timinin Fransız ve ABD’li ekiplerden oluştuğu dikkati çekti.

İtiraz etkili olmadı

Hakan Uzan için özel seyahat belgesi çıkarılması bu davada Enerj Bakanlığı’nın avukatlığını yapan Aydın Coşar Hukuk Bürosu ve ABD’li partneri Fresfields Bruckhaus Deringer LLP’yi oldukça rahatsız ve tedirgin etti. Türk tarafı Uzanlar’ın ifade vermesine itiraz etti ancak mahkeme heyeti 18 Aralık tarihinde aldığı kararın arkasında durarak ikilinin ifade verme talebini kabul etti. Davada Uzan kardeşlerin “Türkiye’de siyasi baskı gördük, bu yüzden Güney Kıbrıs’ta Libananco’yu kurduk. Zararımızın tazmin edilmesini istiyoruz. Hem Kepez Elektrik hem de Çukurova Elektrik elimizden zorla alındı” demeleri bekleniyor. ICSID’ın Uzan kardeşlerin dinlenmesi için Paris’i seçmesi de ayrıca dikkat çekiyor.

*****
Dava kaybedilirse Türkiye’nin parayı ödememe şansı yok

Merkezİ Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi olan ICSID nezdinde açtığı faizi hariç 10.1 milyar (faiziyle birlikte 21.5 milyar dolar) dolarlık uluslararası davada Libananco şirketi Enerj Bakanlığı tarafından el konulan Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik’in sahibi olduğunu iddia ediyor. Şirketlerin tüm varlıklarına el konma işlemi sonrası büyük bir zarara uğradığını iddia eden Libananco adlı şirket ya varlıkların kendisine geri iade edilmesini ya da zararının tazmin edilmesini istiyor. Aslında Libananco adlı şirketin Uzanlar’ın yakın adamları tarafından kurulan bir tabela şirketi olduğu da biliniyor. Nitekim Cem Uzan da bu durumu saklamıyor. Ancak bu durumun, ICSID nezdindeki davada çok önemli bir sorun yaratmadığı vurgulanıyor.
2006 yılından bu yana devam eden davada artık karar aşamasına yaklaşıldı. Tam bu sırada Cem Uzan’ın Fransa’ya iltica talebiyle başvurmasının da Libananco davasına ilişkin bir manevra olduğu yorumları yapıldı. Uzan’ın Libananco davasında savunacağı, “Siyasi baskı gördüm” tezini belgelemek için, böyle bir yola başvurduğu iddia edilmişti.

Davanın Türkiye aleyhine sonuçlanması halinde bu tazminatın ödenmemesi söz konusu değil. Uluslararası anlaşmalar gereği cezanın tahsilatında gerekirse T.C. Merkez Bankası’nın diğer ülkelerdeki altın ya da döviz hesapları bile bloke edilebiliyor. Uluslararası havalanlarına inen THY uçaklarına da cezanın kesinleşmesi halinde el konma riski bulunuyor.

*****
Fresfields avukatları davada neden yok?

Lİbananco davasının bu en kritik aşamasında Türkiye’yi savunan Fresfields’in en önemli iki avukatının Paris’e gelmemesi merak konusu oldu. Davanın esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verilecek bu duruşma öncesinde Tahkim Heyeti’ne gönderilen listede davayı en başından bu yana Fresfields Bruckhaus Deringer LLP adına temsil eden Jan Paulsson ile Lucy Reed’in isimleri yer almadı.
Bu isimler davada kilit isimler. Türkiye’nin Libananco davasındaki şu ana kadar tüm evraklarına imza atan Lucy Reed’in davaya katılmaması büyük bir sürpriz oldu. Fresfields avukatlarının Aydın Coşar Hukuk Bürosu’nun davadaki tavrından oldukça rahatsız oldukları ve iki taraf arasında sürtüşme yaşandığı öğrenildi. Davanın seyrini Türkiye aleyhine bulan Freshfields LLP’nin Paris duruşmaları sonrası davadan çekileceği de konuşuluyor.

*****
21.5 milyar dolarlık yemek

Uzun süredir yüzyüze görüşemeyen iki kardeş Tahkim Heyeti’nin özel izni sayesinde hasret giderme şansı bulurken, davanın seyri konusunda çok umutlu oldukları da yemek boyunca yüzlerine yansıdı. Cem Uzan’ın yemek boyunca neşesi hiç eksik olmazken, ikilinin yakın arkadaşlarına, “Bu davayı biz kazandık. Mallarımızı haksız yere elimizden alan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi çok ağır bir bedel ödemek zorunda bırakacak” dedikleri öğrenildi.

*****

En son, 2004 yılında Singapur’da görülmüş bir daha da haber alınamamıştı

KIrmIZI Bülten’le aranan Hakan Uzan, 2004 yılının Şubat ayında yani Türkiye’den kaçtıktan 7 ay sonra Singapur’da görülmüştü. 4 korumasıyla birlikte bir süpermarketten alışveriş yaparken görülen Hakan Uzan o gün bugündür kayıptı ve kendisini kimse görüntüleyemedi. O tarihlerde Hakan Uzan’ın Singapur, Avustralya ve Yeni Zelanda üçgeninde lüks bir tekne ile dolaştığı tahminleri yapılmıştı.


*****

40 kişilik davet veriyor yeri sır gibi saklanıyor

Cem Uzan’ın Perşembe günü sona erecek duruşmadan hemen sonra Cuma günü 40 kişilik yakın arkadaş grubunu Paris’te çok özel bir yemeğe davet ettiği öğrenildi. Cem Uzan’ın davetine Hakan Uzan’ın da katılacağı bu yüzden yemeğin yerinin son ana kadar gizli tutulacağı gelen bilgiler arasında.
Cem Uzan’ın arkadaşlarına bu yemeğin bir kutlama yemeği olacağını söylediği de ifade edildi.

*****

‘Paris Chez Benoit’da içilir krallar gibi ziyafet çekilir’

Cem Uzan ile Hakan Uzan’ın Paris’te yemek yediği Chez Benoit, Fransa’nın tek Michelin yıldızlı bistrosu yani küçük lokantası. Saint Martin Caddesi’nde yer alan Chez Benoit’nin geçmişi 1912 yılına kadar dayanıyor. Fransız yemeklerinin servis edildiği Chez Benoit, tüm Fransa’da “Benoit’da, içilir, krallar gibi ziyafet çekilir” sloganıyla nam saldı. Bistro, 2005 yılında ise dünyaca ünlü Fransız şef Alain Ducasse tarafından satın alındı. Saat 12.00’de açılan restoranın en büyük özelliği yarımşar saatlik rezervasyonları kabul etmesi. Chez Benoit, saat 14.00’ten sonra 19.30’a kadar servis vermiyor. Chez Benoit’nın mönüsünde kaz ciğerinden özel soslu dana bonfileye, kremalı kuşkonmazdan portakallı ördeğe kadar birçok seçenek bulunuyor. Restoran 3 binin üzerinde çeşide sahip şarap kavı ile de ünlü.

*****

Eyfel manzaralı otelin geceliği 20 bin euro

Hakan Uzan, Libananco davası süresince Paris’te dünyanın en lüks otellerinden biri olan 5 yıldızlı Plaza Athenee’de kalıyor. Champs Elysee’de ünlü markaların bulunduğu Montaigne Sokağı’nda yer alan otel, Eyfel Kulesi’ne bakan suit odalara sahip. Özellikle Avrupalı jet set’in tercih ettiği Plaza Athenee, fiyatlarıyla dudakları uçuklatıyor. Otelde normal odaların fiyatı 995 eurodan başlıyor. Uzan’ın kaldığı kral dairesinin günlüğü 20 bin euro. 16. Louis tarzında dekore edilen otelin odalarında yer alan “prive” (özel) düğmesine basılarak anında kat görevlisi çağrılabiliyor. Oteldeki ünlü şef Alain Ducasse imzalı restoranda ancak 1 hafta öncesinden rezervasyon yapılarak yemek yenebiliyor. Aynı şekilde barı zenginlerin uğrak yeri konumunda.

Hakan Uzan’ın Plaza Athenee’ye tercih etmesinde Cem Uzan’ın oturduğu eve yakın olması da etkili oldu. Cem Uzan, Trocadero Meydanı’ndaki Eyfel manzaralı Residence La Reserve’de yaşıyor. Rezidansta 300 metrekarelik dairelerin 3 günlüğü 13 bin euro.VATAN


Etiketler :