Kaddafi ve oğluna 'insanlık suçu' soruşturması

Kaddafi ve oğluna 'insanlık suçu' soruşturması

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcIsı Luis Moreno-Ocampo, Libya'da özellikle Albay Muammer Kaddafi ve oğulları hakkında ''insanlık suçu'' soruşturması açıldığını bildirdi ve Libya'da hiçbir suçun cezasız kalmayacağını belirtti.

Moreno-Ocampo Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM'de düzenlediği basın toplantısında, savcılık bürosunun, Libya'da ''15 Şubattan beri insanlığa karşı işlenen suçlar'' için soruşturma açma kararı verdiğini belirtti.

15 Şubatta Bingazi'de, 16 şubatta Aal-Bayda, Derna ve Zenten ile 20 şubatta Trablus'ta barışçı gösteri yapanların güvenlik güçlerinin saldırısına uğradığı birçok olayı sayan savcı, "Bu suçları işleyen güvenlik güçleri üzerinde söz sahibi, de facto bir otoriteye sahip bazı bireylerin kimliklerini belirledik" dedi.

Savcı ayrıca, resmi otoriteye sahip ve yasaların gözünde sorumlu tutulabilecek bireylerin kimliklerini de tespit ettiklerini sözleri ekledi.

Moreno-Ocampo, aralarında Albay Muammer Kaddafi, üç oğlu ve Libya Dışişleri Bakanının bulunduğu sekiz kişinin savcılığın soruşturması kapsamında yer aldığını belirtirken, bu kişilerin isimlerini açıklamadı, sadece görevlerini tarif etti.

Soruşturmada, Kaddafi'nin dışında oğulları, Seyfülislam, Hamis, Moatassim ile Dışişleri Bakanı Musa Kusa, eski Başbakan Ebu Zeyd Ömer Dorda, rejimin emniyet güçleri ve askeri istihbarat şefi Mansur Daw El Hossi ve Kaddafi'nin kişisel güvenlik şefi Abdülkadir Yusuf Dibri yer alıyor.

Öte yandan, Hollanda Savunma Bakanlığı, üç Hollandalı askerin geçen pazar günü Libya ordusuna bağlı silahlı kişiler tarafından esir alındığını bildirdi.

Hollandalı askerlerin sivillerin tahliye operasyonu sırasında saldırıya uğradıkları ve sonrasında kaçırıldıkları belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :