Kaddafi'nin kullandığı silahlar nerden

Kaddafi'nin kullandığı silahlar nerden

Evirgen: Kaddafi isyancılara karşı Fransa’dan aldığı silahları kullandı

 

 İşte Fransa’nın demokrasisi

 

Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yönelik kuvvet kullanma kararının hemen ardından ilk operasyon hamlesinin Fransa’dan geldiğini hatırlatan Savunma Sanayi Ekonomisi Uzmanı emekli Binbaşı Yakup Evirgen, Kaddafi’ye bağlı güçlerin isyanın merkezi olan Ecdebiye ve Brega kentine Fransa’dan aldığı silahlar ile saldırdığını söyledi.

 

Fransa Sömürü Peşinde

“Demokrasi” ve “özgürlük” söylemleri ile Fransa’nın operasyonu savunduğunu hatırlatan Evirgen, Libya ordusunu donatan ülkenin yine Fransa olduğunu rakamlarla ortaya koydu. 

 

2010 yılında Libya’ya tanksavar satan Fransa’nın sadece bu satışlardan 170 milyon Avroluk gelir elde ettiğini vurgulayan Evirgen, “Bunun yanı sıra son beş yıl içersinde yine Fransa 210 milyon Avroluk silah kullanım lisansı ve 80 milyon Avroluk silah satışı yapmıştır.  2007 yılında da Libya, Fransa ile 14 adet Rafale saldırı uçağı satış anlaşması imzaladı. Ayrıca Fransız yapımı Mirage savaş uçakları Libya hava kuvvetlerinde kullanılmaktadır. Bu rakamlar Fransa’nın demokrasi anlayışını ortaya koymuştur. Fransa bilinmeli ki sömürü peşinde” diye konuştu.

 

Sarkozy Kaddafi’ye Böyle Sahip Çıkmış

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Kaddafi’ye her alanda destek verdiğini ifade eden Evirgen, “Libya'nın EADS ile 168 milyon avroluk Milan tipi füze ile 128 milyon avroluk Tetra iletişim sistemi satışı anlaşmasını duyurduğunda ortalık karışmış Kaddafi’ye açıktan destek veren Sarkozy olmuştu. Sarkozy, “Bu sözleşme 18 aydır müzakere ediliyordu. Şeffaflığı ise tamdı. Savunma ve havacılık grubu EADS, gerekli her türlü izinle, 18 aydır müzakereler yürütüyordu. Artık Libya'ya ne açık ne de kapalı ambargo yok” diyerek Kaddafi’ye tam destek vermişti. Fransa’nın Libya’ya en çok silah satan ülkeler arasında ilk üçe girdiği de bilinmektedir” hatırlatmasında bulundu.

 

“2009 yılında AB ülkelerinin Libya’ya silah satışı toplamda 500 milyon doları aştı” diyen Evirgen, “2004- 2011 yılları arasında Libya’ya karşı uygulanan tek bir silah ambargosu yok. Bu yıllar arasında Batı Libya ordusunu adeta donattı. Kimse Batı’nın günahsız olduğunu savunmaya kalkmasın” dedi.

 

Başak Medya Ajans

  

Etiketler :