Kaddafi'nin ölümüne ilk tepkiler

Kaddafi'nin ölümüne ilk tepkiler

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğü haberinin ardından dünya liderlerinden Libya halkı adına olumlu tepkiler geliyor.

İngiltere Başbakanı Cameron: "Libya'nın artık güçlü ve demokratik bir gelecek kurma şansı var"

İngiltere Başbakanı David Cameron, Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğü haberinin ardından "Libya halkının güçlü ve demokratik bir gelecek kurma şansının daha fazla olduğunu" söyledi.

Cameron, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğünün duyurulmasının ardındanİngiltereBaşbakanlığı önünde açıklama yaptı. David Cameron, şöyle konuştu:

"(Ulusal Geçiş Konseyi'nin Yürütme Kurulu Başkanı) Mahmud Cibril, Kaddafi'nin öldüğünü doğruladı. Bugün, Kaddafi'nin tüm kurbanlarını hatırlama ve anma günüdür. Lockerbie üzerinde PanAm uçağında ölenler, Libya'nın Londra Büyükelçiliği önünde vurularak öldürülen İngiliz polis Yvonne Fletcher'ı hatırlamalıyız. Ayrıca bu acımasız rejimin elinde ölen Libyalıları da hatırlamalıyız."

Muammer Kaddafi'nin ölüm haberinin ardından Libya halkının güçlü ve demokratik bir gelecek kurma şansının daha fazla olduğunu belirten Cameron, Libya'daki NATO operasyonunda yer alan İngiltere'nin Kaddafi'nin devrilmesinde oynadığı rolden gurur duyduğunu ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Libya'da yeni bir başlangıç yapılmasını ümit ediyor

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin öldüğü şeklindeki haberler üzerine yaptığı açıklamada, bu ülkede yeni bir başlangıç yapılmasını ümit ettiğini söyledi.

Westerwelle, Berlin'de yaptığı açıklamada, Libya'daki insanların, yıllarca bir diktatörlük altında yaşadıktan sonra yeni bir demokratik başlangıç yapması gerektiğini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü de, Kaddafi'nin ölümünü onaylattırmaya çalıştıklarını, ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağını belirtti.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov: "Umarım bu Libya ihtilalinin son ölümü olur"

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Libya'nın devrik lideri Muammar Kaddafi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında "Umarım bu Libya ihtilalinin son ölümü olur" dedi.

Mladenov, Bulgaristan Ulusal Radyosu'ndaki (BNR) konuşmasında, Kaddafi'yi "eli en kanlı diktatörlerden biri" olarak niteledi.

Mladenov, Kaddafi'nin kendi halkına karşı savaştığını ve barışçı uzlaşmaya 'hayır' diyerek, çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu belirterek, "Bundan sonra sadece ve sadece Libya halkının istikrar ve refahından söz etmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bulgaristan'ın, 1999–2000 yılları arasında idama mahkum edilerek ve son anda asılmaktan kurtarılan 5 Bulgarsağlıkpersonelinin suçsuz olarak çektiği işkencelerin kabusunu unutmadığını da kaydeden Mladenov, "Bulgaristan'ın eli kanlı diktatör Kaddafi'nin ölümünden dolayı üzüntüsü olamaz" dedi.

Mladenov, "Kaddafi'nin sonu, Saddam Hüseyin ve kendi halkına karşı çıkan diğer diktatörlerin sonundan çok farklı değil. Bundan sonra Arap halklarının kaderlerini kendi ellerine alacaklarına inanıyorum" diye konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, Libya'da "zorbalığın sona ermesinden" memnun

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya'da "zorbalığın sona ermesini" memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Hindistan'da bulunan Juppe, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'nın Libya halkına yardım etmesinden gurur duyduğunu söyledi.

Juppe, "Kaddafi'nin ölümünün ve Sirte'nin düşüşünün bildirilmesi, Libya halkı için çok zor bir dönemin kapandığı anlamına geliyor. Bu, 42 yıllık zorbalığın, Libya halkı için çok çileli bir askeri çatışmanın sonu" dedi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.