Kadın sağlığı için önemli 5 besin

Kadın sağlığı için önemli 5 besin

Diyetisyen Nihan Ortaç, kadınlar için çok büyük önem arz eden besinleri ve nedenlerini yazdı...

Yeterli ve dengeli beslenme tüm bireylerin en önemli pusulası olması gerekirken bu konu kadınlar için ayrı bir önem taşımakta. Kadınların sıklıkla karşılaştıkları osteoporoz, regl sancıları, menopoz, meme kanseri, over kanseri gibi problemlerden korunmada ve atlatmada bazı besinlerin etkileri de çalışmalarca kanıtlanmış durumdadır. işte  bu besinlerin 5’i.

KEFİR: Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan kefir aynı zamanda içeriğindeki probiyotik bakterilerle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kadınların önemli sorunları arasında yer alan kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerinin yanı sıra kolon kanserinin de önlenmesine yardımcı olur. Kalsiyum açısından da zengin olan kefir kadınlarda özellikle menopoz döneminden sonra ortaya çıkan osteoporoz riskini azaltmaya da yardımcı olur.

ÇEKİRDEKLİ KIRMIZI ÜZÜM: Üzümün çekirdeğinde ve kabuğunda bulunan resveratrol maddesi tüm kanserlere karşı olduğu gibi meme kanserine karşı da iyi bir koruyucu. Resveratrol tüm antioksidanlar gibi DNA hasarını önleyerek kadınları kansere karşı koruyor. Aynı zamanda kuru üzüm içeriğindeki demirle özellikle bayanların regl döneminde ortaya çıkan kansızlık problemine karşı da oldukça etkili.

KETEN TOHUMU: Omega 3’ten zengin bir bitki olan keten tohumu kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde oldukça önemli olmasının yanı sıra meme- rahim kanserlerinin önlenmesinde ve menopoz sıkıntılarının azaltılmasında etkilidir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde de etkin rol oynamaktadır. Ancak çabuk bozulabilen bir bitki olan keten tohumunun taze olarak öğütülerek günde yaklaşık 1- 2 yemek kaşığı tüketilmesi oldukça önemlidir.

RUŞEYM: Buğdayın en tepesinde bulunan embriyosu olan ruşeym, buğday tohumunun üremesini ve çimlenmesini sağlar. Özellikle E vitaminin iyi bir kaynağı olan ruşeym hücre hasarının önlenmesinde dolayısıyla kanserden korunmada, sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde etkindir. Ruşeym cildi yenilemekte ve kırışık oluşumunu engellemektedir.

TARÇIN: Kadınların özellikle regl döneminde yaşadıkları kan şekerinde oluşan dengesizliklere bağlı olarak gelişen tatlı yeme isteğinin önüne geçmek için tarçın iyi bir alternatiftir. Meyvelerin üzerine serpilecek veya süte eklenecek bir miktar tarçın kan şekerini dengeleyerek tatlı krizlerinin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :