Kadına yönelik şiddet İslam'a aykırı

Kadına yönelik şiddet İslam'a aykırı

Prof. Dr. İlhan Yıldız: 'Kadına yönelik şiddeti İslamiyet değil feodal zihniyet üretmektedir.'

Finlandiya'nın Jyväskylä Üniversitesi'nde "Niçin kadın-erkek eşitliği?" konulu konferans düzenlendi. Konferansa ABD, Çin, Japonya, İngiltere, Almanya, Malezya, Endonezya ve Türkiye başta olmak üzere toplam 22 ayrı ülkeden akademisyenler katıldı.

Katılımcılar arasında Prof. Dr Wendy Cealey Harrison ve Prof. Jeff Hearn gibi aile ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığı konularında dünyaca kabul edilen isimlerin yanısıra Türkiye'den Prof. Dr. İlhan Yıldız vardı. Yıldız "Kadına Yönelik Şiddet: İnançlar ve Gelenekler" konulu bir sunum yaptı.

Prof. Yıldız "Başbakanlık Aile Araştırma Merkezinin yapmış olduğu araştırma sonucuna göre Türkiye'de kadına yönelik fiziksel şiddet oranı % 34, sözlü şiddet ise % 54 olarak gerçekleşmiştir. Bir devlet kurumunun yapmış olduğu bu araştırma sonuçları kadına yönelik şiddetin ülkemizde ne denli yaygın olduğunu göstermektedir."dedi.

"MAALESEF GÜNDELİK YAŞAMDA KADIN İLE KUR'AN VE HADİSLERDEKİ KADIN BİRBİRİNDEN AYRI"

Yıldız, inanç ve geleneklerin kadına yönelik şiddet konusunda nasıl çarpıtıldığını ve suistimal edildiğine işaret etti: "Ne yazık ki, gündelik yaşamda kadın ile Kur'an ve hadislerdeki kadın birbirinden ayrıdır. Peygamberimiz, kadına bir takım haklar vermiş, kadın ve erkeği eşit hale getirmiştir. Ancak, Efendimizin ölümünden sonra kadınların haklarında bazı kısıtlamalara gidilmiştir."

Cahiliye döneminde Araplar, İranlılar, Hintliler ve diğer milletlerin ataerkil toplumlar olduğuna dikkat çeken Yıldız, "İslam'ın hızlı bir şekilde yayılması yeni Müslümanların dinlerini iyice öğrenmeleri için vakit bırakmamıştı. Bu durum, yeni Müslüman olanlarla İslami bilinçlenme süreci arasında uyumsuzluk meydana getirmiş, İslam kültürünün içselleştirilmesini geciktirmiştir."dedi.

Yıldız, "Bütün bu faktörler, Müslüman kadının üzerindeki baskıları arttırmış ve onların bir takım sosyal, ekonomik ve siyasal haklardan mahrum kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle 21. yüzyılda İslam dünyasında görülen kadınlarla ilgili olumsuz kalıp yargıları ve tutumları İslamiyet değil, ataerkil ve feodal zihniyet üretmektedir."diyerek sunumunu sonlandırdı.

Etiketler :